1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Počet nemeckých firiem v Rusku klesol v roku 2020 približne o 7 %

russia flagMoskva - Počet nemeckých firiem v Rusku klesol v minulom roku približne o 7 %. Na jednej strane firmy ovplyvnilo zvýšené politické napätie, na druhej ekonomické dôsledky pandémie nového koronavírusu.

Ku koncu roka 2020 bolo v Rusku registrovaných 3971 nemeckých firiem. To je 303 menej než v roku 2019, uviedla Nemecko-ruská obchodná komora (AHK), na ktorú sa odvolala agentúra DPA. Počet firiem obmedzila pandémia nového koronavírusu a svoj podiel malo aj zvýšené napätie medzi Moskvou a Berlínom, najmä v dôsledku ďalších sankcií Európskej únie voči Rusku. Okrem toho tlak na nemecké podniky v Ruskej federácii zvyšujú obchodné konflikty vo svete a rastúci protekcionizmus.

Podľa šéfa AHK Rainera Seeleho Nemecko síce pokračuje v investíciách na ruskom trhu, počet nemeckých podnikov sa však každý rok znižuje. Od roku 2011 klesol počet nemeckých firiem v Rusku o vyše 2000, čo predstavuje pokles o viac než tretinu.

Na druhej strane, hodnota investícií nie je slabá. Ako Seele dodal, napríklad v 3. štvrťroku minulého roka investovali nemecké firmy v Rusku takmer 700 miliónov eur.

12.01.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...