1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na výrobky z eurozóny aj EÚ v októbri vzrástli

eurozona_mapaBrusel - Nové objednávky na priemyselné výrobky z krajín eurozóny v októbri 2011 vzrástli o 1,8 % oproti septembru, keď sa medzimesačne prepadli o 7,8 %.

V celej 27-člennej Európskej únii (EÚ) sa dopyt po priemyselných produktoch v októbri zvýšil o 0,5 % oproti septembru, keď medzimesačne klesol o 2,1 %. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Po vylúčení nestálych objednávok na lode, vlaky a lietadlá záujem o dodávky priemyselných výrobkov z eurozóny sa v októbri znížil medzimesačne o 0,5 % a z EÚ klesol o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní počet októbrových objednávok v priemysle vzrástol v eurozóne o 1,6 % a v celej únii o 2,6 %. Po vylúčení objednávok na lode, vlaky a lietadlá sa dopyt po nových výrobkoch z eurozóny zvýšil v októbri 2011 medziročne o 1,9 % a z EÚ o 2,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za október, objednávky na nové produkty v uvedenom mesiaci klesli medzimesačne v 21 krajinách a vzrástli v piatich štátoch únie. Najväčší medzimesačný nárast zaznamenali Nemecko (5,5 %), Británia (2,9 %) a Estónsko (2,4 %), naopak, najstrmší pokles nahlásili Dánsko (-18,5 %), Lotyšsko (-13, %) a Litva (-12,7 %). Dopyt po výrobkoch zo Slovenska sa v októbri znížil medzimesačne o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa počet objednávok zvýšil v októbri v 13 štátoch únie, klesol v 12 a v Portugalsku stagnoval. Najprudšie pritom stúpol záujem o výrobky z Estónska (17,8 %), Dánska (13,2 %) a Bulharska (11 %) a najväčší prepad objednávok zaznamenali Grécko (-15,8 %), Malta (-8,5) a Írsko (-6,7%). Na Slovensku firmy v sledovanom období zaregistrovali nárast objednávok o 5,6 %.

06.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Dopyt po výrobkoch z eurozóny aj z EÚ v septembri klesol

Objednávky na priemyselné výrobky z eurozóny aj EÚ v auguste stúpli

Objednávky na nové výrobky z eurozóny aj EÚ v júli klesli

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...