1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na priemyselné výrobky z eurozóny v decembri vzrástli

Brusel - Počet objednávok na priemyselné výrobky z krajín eurozóny v decembri 2010 oproti novembru stúpol o 2,1 %.

To naznačuje, že aj tempo rastu priemyselnej produkcie sa zrýchli, počet objednávok je totiž dôležitým ukazovateľom budúcej aktivity sektora. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.
V rámci celej 27-člennej Európskej únie (EÚ) sa nové objednávky v decembri medzimesačne zvýšili o 2,5 %.
Po vylúčení nestálych objednávok na lode, vlaky a lietadlá vzrástol dopyt po premyslených výrobkoch z eurozóny aj z EÚ v decembri zhodne o 1,3 %.
V medziročnom porovnaní počet objednávok v eurozóne aj v celej únii v decembri stúpol o 18,5 % a po vylúčení nestáleho dopytu po lodiach, vlakoch a lietadlách sa zvýšil v eurozóne o 18,9 % a v EÚ o 18,6 %.
Za celý rok 2010 objednávky na priemyselné výrobky z eurozóny vzrástli medziročne v priemere o 17,6 % a v EÚ o 17,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za december, objednávky na nové produkty oproti novembru stúpli v 15 a klesli v siedmich krajinách. Najväčší medzimesačný prírastok zaznamenali Estónsko (26,4 %), Holandsko (9,7 %) a Taliansko (9,1 %), a naopak, najprudší pokles nahlásili Maďarsko (-18,5 %), Írsko (-12,4 %) a Bulharsko (-6 %). Na Slovensku počet objednávok na nové výrobky v decembri vzrástol medzimesačne o 8,2 %.
V medziročnom porovnaní sa počet objednávok zvýšil v decembri v 20 štátoch únie a klesol len v Grécku (-6,5 %) a Dánsku (-0,9 %). Najväčší nárast objednávok spomedzi členských štátov EÚ zaregistrovali Estónsko (114,8 %), Fínsko (46,3 %) a Rumunsko (42,3 %). Čo sa týka Slovenska, ich počet stúpol o 33,2 %.
Informoval o tom Eurostat.

23.02.2011, TASR  (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...