1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na nové produkty dlhodobej spotreby z USA v máji vzrástli

growth chart 3Washington - Objednávky na nové produkty dlhodobej spotreby z USA v máji ožili a vzrástli, ale o niečo menej, ako ekonómovia očakávali po aprílovom poklese. Motorom ich rastu bol najmä nestály dopyt po dopravných prostriedkoch.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že objednávky na výrobky dlhodobej spotreby z USA sa v máji 2021 zvýšili o 2,3 % po aprílovom revidovanom poklese o 0,8 %.

Ekonómovia však očakávali v máji nárast objednávok o 2,7 % v porovnaní s ich pôvodným 1,3 % znížením v apríli pred revíziou.

Nestále objednávky na dopravné prostriedky pritom stúpli o 7,6 %, z toho objednávky na civilné lietadlá vyskočili o 27,4 %.

Objednávky na motorové vozidlá a náhradné diely sa v máji zvýšili o 2,1 % po poklese v apríli o 8,1 %. Výrobu vozidiel však zasiahol globálny nedostatok polovodičových čipov, ktorý negatívne ovplyvnil aj výrobu počítačov a elektroniky.

Po vylúčení objednávok na dopravné prostriedky stúpli objednávky na americké produkty dlhodobej spotreby v máji o 0,3 %, čo bolo menej ako v apríli, keď sa zvýšili o 1,7 %, a tiež menej ako nárast o 0,7 %, ktorý očakávali analytici.

Investície firiem do vybavenia zaznamenali v uplynulých troch štvrťrokoch dvojciferný rast počas pandémie ochorenia COVID-19 vďaka rozsiahlym fiškálnym stimulom na zmiernenie vplyvu tzv. zdravotnej krízy na ekonomiku.

Dopyt sa však už začína vracať späť k službám, pretože očkovanie umožňuje širšie otvorenie ekonomiky. A zároveň výroba, ktorá sa podieľa zhruba 11,9 % na výkone hospodárstva, čelí nedostatku surovín aj pracovných síl.

02.07.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...