1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na nemecké výrobky v júli klesli o 2,8 %

german_flagBerlín - Objednávky na nemecké výrobky v júli 2011 klesli viac, ako sa očakávalo. Na príčine je zníženie dopytu v zahraničí. Pokles objednávok je tak ďalším zo série dôkazov, ktoré signalizujú, že spomalenie svetového hospodárstva začína negatívne vplývať na najväčšiu ekonomiku eurozóny.

Podľa údajov berlínskeho ministerstva hospodárstva dopyt po produktoch nemeckých tovární sa v júli znížil o 2,8 % oproti júnu, keď naopak vzrástol medzimesačne o 1,8 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že klesne o 1,5 %.

V medziročnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov zaznamenali nemeckí výrobcovia v júli o 8,7 % viac objednávok ako v rovnakom mesiaci 2010.

Zo štatistík totiž vyplýva, že zatiaľ čo domáci dopyt sa v júli zvýšil medzimesačne o 3,6 %, záujem o nemecké výrobky v zahraničí naopak klesol, a to o 7,4 %, pričom nové objednávky z krajín mimo eurozóny sa znížili ešte viac, a to o 10,2 %.

Najväčší prepad zaznamenal v júli objednávky na veľké a drahé produkty, ako sú lode či lietadlá. Ak by sa tieto výrobky nebrali do úvahy, dopyt po nemeckých produktoch by v júli klesol medzimesačne len o 0,2 %.

Nemecko v 2. štvrťroku 2009 prekonalo najhoršiu recesiu od 2. svetovej vojny a motorom zotavovania jeho ekonomiky bol práve priemysel.

08.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...