1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecké priemyselné objednávky vzrástli vo februári najprudšie za vyše 1,5 roka

german flag1Wiesbaden - Nemecké priemyselné objednávky zaznamenali vo februári nečakane prudký rast, ktorý bol zároveň najvyšší za 20 mesiacov. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Priemyselné objednávky vzrástli vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 4,8 %, zatiaľ čo v prvom mesiaci roka sa po revízii údajov smerom nadol zvýšili o 0,5 %. Za január udával Destatis pôvodne rast o 1 %. V medziročnom porovnaní zaznamenali objednávky pokles o 5,7 %.

Predbežný odhad za mesiac február, ktorý vykázal najvýraznejší medzimesačný rast priemyselných objednávok od júna 2021, tak vysoko prekonal aj očakávania analytikov. Tí počítali so zmiernením rastu priemyselných objednávok na 0,3 %.

Pod nečakane pozitívne údaje sa podpísali najmä objednávky kapitálových tovarov, ktoré vzrástli o 7,3 %. Vzrástli aj objednávky spotrebiteľských tovarov (1,9 %) a polotovarov (1,3 %).

Objednávky z domáceho trhu sa zvýšili o 5,6 % a zo zahraničia o 4,2 %. V rámci zahraničia prudko vzrástli objednávky z krajín eurozóny, kde rast dosiahol 8,9 %. Mimo štátov eurozóny sa priemyselné objednávky zvýšili o 1,4 %.

11.04.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...