1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nálada v britskom priemysle je najhoršia od referenda o vystúpení z EÚ

british flagLondýn - Nálada v britskom priemysle je najhoršia od referenda o vystúpení z Európskej únie (EÚ). Index nákupných manažérov (PMI) prvýkrát od júla 2016 signalizuje pokles aktivity vo výrobnom sektore.

PMI spoločnosti IHS Markit a logistického zväzu Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS) v máji padol na 49,4 bodu z 53,1 bodu v apríli. Ekonómovia počítali s poklesom len na 52 bodov. Index sa dostal pod 50-bodovú hranicu, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.

Domáce objednávky aj objednávky zo zahraničia sa znížili pre neistoty týkajúce sa brexitu. Navyše niektorí zákazníci z EÚ presunuli svoje dodávateľské reťazce z Británie. Ďalším negatívnym faktorom okrem brexitu sú tiež medzinárodné obchodné konflikty, uviedla firma IHS Markit.

Celkový objem nových objednávok klesol prvýkrát za 7 mesiacov. Exportné objednávky padli najprudšie za 4,5 roka. Zníženie objednávok malo negatívny vplyv na produkciu aj zamestnanosť.

Tempo expanzie britskej ekonomiky sa na začiatku roka 2019 zrýchlilo. Pomohol aj najprudší nárast produkcie výrobného sektora za 20 rokov, keď firmy hromadili zásoby, aby sa vyhli narušeniam po brexite. Pôvodne bol dátum odchodu krajiny z EÚ stanovený na 29. marca. Podľa expertov by sa situácia v priemysle mohla v nasledujúcich mesiacoch ešte viac zhoršiť, čo bude mať negatívny dopad na rast ekonomiky.

11.06.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...