1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ministri financií eurozóny sa schádzajú v Bruseli, aby rokovali o ESFS

Brusel (TASR) - Ministri financií eurozóny sa dnes schádzajú v Bruseli, aby rokovali o návrhu na zvýšenie objemu peňazí a ďalších zmenách v Európskom fonde finančnej stability (EFSF), takzvanom eurovale.

Portugalsko, ktoré je považované za horúceho kandidáta na záchranný úver z EFSE, pred začiatkom stretnutia opäť zdôraznilo, že sa z dlhových problémov dostane bez pomoci zvonka.
Posilnenie eura a minulotýždňový úspešný predaj portugalských, španielskych a talianskych dlhopisov pomohli na čas zmierniť tlak na Európsku úniu, aby prijala opatrenia prekračujúce doterajší rámec eurovalu.
EFSF vznikol v máji 2010 a krajiny eurozóny môžu jeho prostredníctvom získať na dlhopisových trhoch teoreticky až 440 miliárd eur. V skutočnosti si však môžu na trhu požičať len asi 250 miliárd eur, zvyšok slúži ako rezerva, ktorá fondu zaručuje udržanie najvyššieho ratingu na úrovni AAA, čo znamená, že si môže požičiavať pri nižších úrokoch.
Európska komisia a viaceré členské štáty eurozóny navrhujú, aby skutočná úverová kapacita EFSF vzrástla na 440 miliárd eur. To znamená, že solventné krajiny eurozóny musia zvýšiť svoje garancie. Okrem toho by sa malo rozšíriť pole pôsobnosti eurovalu.
To sa ale nepáči najväčšej ekonomike bloku - Nemecku, ktoré vyzýva na "komplexný" prístup k riešeniu dlhových problémov slabších štátov eurozóny, vrátane sprísnenia pravidiel pre rozpočtový deficit.
Za zvýšenie úverovej kapacity a väčšiu flexibilitu eurovalu je však aj druhá najväčšia ekonomika bloku - Francúzsko.
Komisia tiež chce, aby fond mohol nakupovať dlhopisy krajín, ktoré sa ocitnú vo finančných problémoch, čo zatiaľ robí Európska centrálna banka (ECB). EFSF by dlhopisy mal nakupovať od investorov alebo priamo od problémových krajín. To zníži výnosy týchto dlhopisov a umožní krajinám v kríze požičiavať si na trhu lacnejšie.
Predseda Eurogroup, neformálneho zoskupenia ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker, ale upozorňuje: "Dnes neprijmeme žiadne rozhodnutie."
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
17.01.2011
(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)
PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...