1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Medziročný rast priemyselnej produkcie v Poľsku sa v januári zrýchlil

polish flagVaršava - Rast priemyselnej produkcie v Poľsku sa v januári 2023 zrýchlil. Ale menej, ako predpovedali ekonómovia. A v medzimesačnom porovnaní produkcia klesla. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu GUS sa výkon priemyslu v najväčšej postkomunistickej ekonomike v rámci Európskej únie (EÚ) v januári 2023 zvýšil medziročne o 2,6 % po náraste o 1 % v decembri. Tento výsledok výrazne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali Poľsku zrýchlenie rastu priemyslu v januári na 4,1 %.

GUS ďalej uviedol, že v januári ožila výroba elektriny, plynu, pary a klimatizácie, ktorá sa zvýšila o 1,7 % po poklese o 17,2 % v decembri 2022, a tiež produkcia banského a ťažobného sektora (3,9 % oproti -7 %). No zároveň sa spomalil rast produkcie vo výrobnom sektore (na 2,8 % z 3,5 %), zatiaľ čo v prípade zásobovania vodou a odpadového hospodárstva produkcia klesla (-2,2 % oproti 1,8 %).

V medzimesačnom porovnaní sa výkon poľského priemyslu v januári znížil o 2,5 %. To bolo miernejšie tempo poklesu ako o 6,4 % mesiac predtým.

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra PAP, očakávali, že januárová priemyselná produkcia klesne medzimesačne o 0,3 %.

GUS informoval, že výrobné ceny vzrástli v januári medziročne o 18,5 % a medzimesačne o 0,8 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že stúpnu medziročne o 18,5 % a medzimesačne o 1 %.

27.02.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...