1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kurz eura klesol na najnižšiu úroveň od polovice septembra

down-chart_sive__4Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Prehĺbenie obáv z dlhovej krízy eurozóny dnes stlačilo kurz spoločnej meny na najnižšiu úroveň za posledné štyri mesiace.
Podvečer však euro opäť posilňovalo smerom k úrovni 1,30 USD/EUR.
Kurz eura dnes na elektronickej platforme EBS dočasne padol až na 1,2860 USD/EUR, čo je najmenej od polovice septembra 2010. Podvečer však opäť vyskočil až na 1,2950 USD/EUR. Spoločná mena neskôr stratila časť ziskov a naposledy sa predávala po 1,2933 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2903 (v piatok: 1,2961) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7750 (0,7716) eura.
"Hlavným faktorom, ktorý stláča euro, je dlhová kríza," uviedla devízová expertka Commerzbank You-Na Park. Trh špekuluje, že po Grécku a Írsku bude musieť o finančnú pomoc požiadať aj Portugalsko.
V nedeľu (9.1.) sa objavili informácie, že Nemecko a Francúzsko tlačia na Portugalsko, aby požiadalo o pomoc. Obávajú sa vraj, že sa kríza rozšíri aj do Španielska. Dnes to Paríž aj Berlín popreli rovnako ako Európska komisia. A Lisabon tvrdí, že pomoc nepotrebuje. Dôvera finančných trhov sa však znížila.
Trh sa tento týždeň sústredí predovšetkým na emisie vládnych dlhopisov Portugalska, Španielska a Talianska, uviedla analytička Commerzbank. Dôležité bude, o koľko vyššie úroky budú krajiny musieť ponúknuť.
You-Na Park nepredpokladá v najbližších týždňoch upokojenie situácie, ale skôr prehĺbenie dlhovej krízy. To znamená, že spoločná európska mena zrejme zostane od tlakom.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...