1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonská ekonomika klesla v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,9 %

japanese flagTokio - Japonská ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli pokles, prvý v tomto roku. Najnovší vývoj tak naznačuje, že problémy svetovej ekonomiky a zvyšujúce sa napätie medzi Tokiom a Pekingom tlačia 3. najväčšiu ekonomiku sveta späť do recesie.

Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska klesol v období od júla do konca septembra 2012 medzikvartálne o 0,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami, aj keď pokles kapitálových výdavkov bol podstatne väčší, než sa predpokladalo. Spoločnosti Sony a Panasonic výrazne obmedzili svoje plány výdavkov s cieľom riešiť vysoké hospodárske straty, pod ktoré sa podpísali tvrdá konkurencia a silný jen. Sony plánuje obmedziť v súčasnom obchodnom roku 2012/2013 kapitálové výdavky o 29 % a Panasonic zhruba o 27 %.

Z medziročného pohľadu klesol HDP v 3. kvartáli o 3,5 % po revidovanom 0,3-% medziročnom raste v predchádzajúcom štvrťroku. Ekonómovia oslovení japonským denníkom Nikkei očakávali pokles o 3,6 %.

"Údaje potvrdzujú, že ekonomika sa prepadá do recesie. Po poklese za obdobie júl až september podľa všetkého zaznamená hospodárstvo pokles aj v nasledujúcom štvrťroku," povedal Tacuši Šikano, ekonóm zo spoločnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities v Tokiu. Recesia je definovaná ako pokles ekonomiky dva štvrťroky po sebe.

14.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...