1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Indická ekonomika v uplynulom fiškálnom roku vzrástla o 6,5 %

growth chart 3Naí Dillí - Tempo rastu indickej ekonomiky bolo v kvartáli skončenom 31. marca najpomalšie za 9 rokov. Negatívny vplyv na ekonomiku malo spomalenie investícií, ktoré spôsobilo aj oslabenie rupie. Pokles výrobného sektora a prepad rupie na rekordné minimum signalizujú, že ekonomika zostáva pod tlakom aj v prebiehajúcom štvrťroku.

Hrubý domáci produkt (HDP) Indie sa v trojmesačnom období od januára do konca marca 2012 medziročne zvýšil o 5,3 % po 6,1-% raste v predchádzajúcom kvartáli, informoval indický štatistický úrad. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, v priemere očakávali, že tempo rastu zostane na úrovni 6,1 %.

Za celý fiškálny rok skončený 31. marca 2012 indická ekonomika vzrástla o 6,5 %, čo je najmenej od 4-% rastu vo fiškálnom roku 2002/2003. Na porovnanie: v roku 2010/2011 sa indický HDP zvýšil o 8,5 %.

"Údaje zdôrazňujú mimoriadne oslabenie ekonomiky krajiny, príčinou ktorého sú zrejme slabé investície a prehlbujúci sa obchodný deficit," uviedol ekonóm Crédit Agricole CIB Dariusz Kowalczyk. Dodal, že indická centrálna banka nemá v tejto situácii veľa priestoru na uvoľnenie menovej politiky, keďže inflácia je vysoká.

01.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...