1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Grécka vláda chce dostať zo Švajčiarska miliardy eur

greek flagAtény/Bern – Aténska prokuratúra požiadala v piatok (24. 2.) švajčiarske úrady, aby zmrazili bohatým Grékom usadeným v alpskej krajine účty v bankách a nehnuteľný majetok, až pokiaľ si doma nevyrovnajú daňové dlžoby.

Podľa najskromnejších odhadov si vložili grécki boháči do švajčiarskych bánk a do nehnuteľností vo Švajčiarsku asi 200 miliárd eur. Vlastnia v nich úverové ústavy, luxusné hotely a prepychové vily a nedbajú na to, že ich domovina prežíva najhoršiu finančnú krízu vo svojich moderných dejinách. Z odhadovanej sumy by mali podstatnú časť tvoriť peniaze, o ktoré podnikatelia znížili svoje daňové odvody. Vyplýva to zo Zoznamu hanby ministra financií Evangelosa Venizelosa. Minister dal uverejniť menný zoznam veľkých gréckych daňových dlžníkov na internet minulý piatok.

Neuvedené zürišské banky napríklad zmrazili 158 miliónov eur podnikateľa Lavrentisa Lavrentiadisa. Zarobil ich aj podnikaním v chemickom a farmaceutickom priemysle. Na jeseň 2011 musel štát zachraňovať jeho aténsku banku Proton injekciou 900 miliónov eur. Podnikateľ a finančník predtým údajne ilegálne predisponoval z Grécka do zahraničia 700 miliónov eur. Uviedol to švajčiarsky denník Basler Zeitung.

Grékom pri modernizácii daňovej správy je pripravených dobrovoľne pomôcť 160 kvalifikovaných nemeckých úradníkov. Pre nemecký týždenník Wirtschaftswoche to povedal štátny tajomník nemeckého spolkového ministerstva financií Hans Bernhard Beus.

Avšak pomalé realizácie gréckej požiadavky vo Švajčiarsku, ktorej musí predchádzať medzivládna dohoda, zníži úspech aténskej snahy získať časť z daňových únikov. Švajčiarske banky už dlhší čas pozorujú únik kapitálu z kont zahraničných majiteľov do Singapuru a iných daňových rajov. Je pravdepodobné, že grécki boháči vo Švajčiarsku nebudú čakať, kým aténska vláda siahne na ich majetok a peniaze zo svojich kont prevedú na účty v ďalších daňových rajoch.

28.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...