1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dopyt po výrobkoch z eurozóny aj z EÚ v septembri klesol

eurozona_mapaBrusel - Nové objednávky na priemyselné výrobky z krajín eurozóny sa v septembri prepadli o 6,4 % oproti predchádzajúcemu mesiacu, keď vzrástli o 1,4 %.

Analytici pritom odhadovali, že klesnú o 2,7 %. To je ďalší zo série signálov, ktoré naznačujú, že priemysel spomaľuje. Počet objednávok je totiž dôležitým ukazovateľom budúcej aktivity sektora. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

V celej 27-člennej Európskej únii (EÚ) sa dopyt po priemyselných produktoch v septembri znížil medzimesačne o 2,3 %.

Po vylúčení nestálych objednávok na lode, vlaky a lietadlá záujem o dodávky priemyselných výrobkov z eurozóny v septembri klesol medzimesačne o 4,3 % a z EÚ sa znížil o 2,1 %.

V medziročnom porovnaní zaznamenali eurozóna aj EÚ nárast dopytu po svojich produktoch, v prípade eurozóny o 1,6 % a v celej únii o 2,3 %. Po vylúčení objednávok na lode, vlaky a lietadlá sa objednávky na nové výrobky z eurozóny zvýšili o 2,5 % a z EÚ o 3,5 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za september, objednávky na nové produkty oproti augustu klesli v 10 a vzrástli v 12 krajinách. Najväčší medzimesačný pokles zaznamenali Taliansko (-9,2 %), Estónsko (-9,1 %), Francúzsko (-6,2 %), Španielsko (-5,3 %) a Nemecko (-4,4 %), a naopak, najstrmší nárast vykázali Dánsko (14 %), Lotyšsko (13,1 %), Poľsko (5,1 %) a Česká republika (4,8 %). Dopyt po výrobkoch zo Slovensku v septembri vzrástol medzimesačne o 0,5 %.

V medziročnom porovnaní sa počet objednávok zvýšil v septembri v 18 štátoch únie a klesol v Holandsku (-4,8 %), Taliansku (-4,3 %), Británii (-3,4 %) a Írsku (-1,6 %). Najprudšie pritom stúpol dopyt po výrobkoch z Lotyšska (37,7 %), Dánska (31,2 %), Litvy (28,9 %) a Poľska (18 %). Na Slovensku firmy v sledovanom období zaregistrovali 10,5-% nárast objednávok.

25.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace člácnky:

Objednávky na priemyselné výrobky z eurozóny aj EÚ v auguste stúpli

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...