1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Daňová reforma prinesie v Česku koniec superhrubej mzdy

ceske_korunyMierne zníženie odvodov pre zamestnávateľov, koniec veľkej časti daňových výnimiek, napríklad odpočtu úrokov u hypoték alebo zvýhodnenie stravných lístkov, a nižšie administratívne náklady pre štát a daňových pokladníkov - tak by mala vyzerať daňová reforma, ktorú pripravil minister financií Miroslav Kalousek.
Platiť by mala od roku 2013.
Odbory v súvislosti s chystanou reformou uvažujú o generálnom štrajku. V diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca to povedal predseda Asociácie samostatných odborov Bohumír Dufek.
Ministerstvo ruší koncept superhrubej mzdy a zjednocuje daň z príjmu fyzických a právnických osôb na 19 %. Zamestnancom sa bude vypočítavať z hrubej mzdy. Väčšina z nich ušetrí stovky korún mesačne. Viac budú platiť ľudia s príjmom nad 100.000 Kč (4100,37 eura). O 2 % však vzrastú odvody na zdravotné poistenie a dosiahnu 6,5 %. Rovnaká sadzba zostáva aj pre sociálne poistenie. Odvody na zdravotné poistenie chce obmedziť ministerstvo v rámci reformy do výšky šesťnásobku a odvody sociálneho poistenia na štvornásobok priemernej mzdy.

Zamestnávateľom nahradzuje sociálne a zdravotné poistenie nová daň zo súhrnu miezd so sadzbou 32 %, čo je o 2 % menej než sú tieto odvody v súčasnosti.
Výber daní a poistného zjednodušia jednotné inkasné miesta a zrušenie 28 výnimiek pre fyzické a právnické osoby. To je podľa analytikov hlavné pozitívum reformy. Ako sporný však vnímajú postupný útlm daňového zvýhodnenia hypoték, proti ktorému sa už aktivizuje banková loby a stavitelia bytov.

Podľa ministerstva financií sa verejné rozpočty v dôsledku reformy daní a dôchodkového systému prepadnú o 31,6 miliardy Kč v roku 2013 a o rovnakú sumu aj v roku 2014. Výpočet kalkuluje s vysokou mierou vstupu obyvateľov do opt-outu (vybrať si; rozhodnúť sa nezúčastniť) a nezapočítava výnos zvýšenej dane z pridanej hodnoty, ktorá by mala podľa premiéra Petra Nečasa priniesť 27 miliárd Kč v roku 2012 a vyše 30 miliárd Kč od roku 2013.
22.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...