1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínsky priemyselný sektor zaznamenal prvý nárast aktivity za pol roka

chinese flag1Peking  - Čínsky priemyselný sektor pokračuje v zotavovaní a v septembri zaznamenal prvý nárast aktivity za pol roka. To signalizuje, že situácia v druhej najväčšej svetovej ekonomike sa po skončení pandémie postupne zlepšuje.

Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v septembri stúpol o 0,5 bodu na 50,2 bodu zo 49,7 bodu v auguste, uviedol v sobotu čínsky štatistický úrad. Index sa tak tesne dostal nad hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Index tak pokračuje v rastovom trende, ktorý sa začal v máji.

V septembri sa zvýšili indexy výroby, nových objednávok aj zamestnanosti. Hlavný štatistik úradu Čao Čching-che však uviedol, že výrobný sektor naďalej čelí niektorým prekážkam, ktoré brzdia jeho oživenie.

Index pre nevýrobný sektor si v septembri polepšil na 51,7 z augustových 51,5 bodu. Zložený index sa zvýšil na 52 bodov z 51,3 bodu.

Podľa Čaa indexy signalizujú, že hospodárska aktivita sa odrazila od dna. Podľa jeho slov k tomu prispeli a efektívne vládne politiky na podporu ekonomiky.

09.10.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...