1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína skritizovala USA za súhlas s možnými clami na čínsky tovar

Chinese-flagPeking - Čína dnes ostro kritizovala rozhodnutie amerického Kongresu uplatňovať na dovoz dotovaného čínskeho tovaru vyššie clá.

Senát Kongresu ešte v pondelok (5. 3.) schválil návrh zákona, podľa ktorého by ministerstvo obchodu malo možnosť uvaliť na dotovaný tovar z takzvaných netrhových ekonomík antidumpingové clá. Momentálne sa problém týka Číny a Vietnamu. Snemovňa reprezentantov tak urobila v utorok. Kongresmani tým reagovali na verdikt Odvolacieho súdu v USA, ktorý v decembri rozhodol, že ministerstvo obchodu nemá právomoci na uvaľovanie antidumpingových ciel na tovar z takýchto krajín.

Čínsky minister obchodu Čchen Te-ming vyhlásil, že zákon je v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a navyše, samotné Spojené štáty poskytujú dotácie kľúčovým priemyselným odvetviam. Podľa ministra centrálna čínska vláda neposkytuje sporné dotácie domácim firmám, nevylučuje však problémy na nižšej úrovni.

"Čína je veľká krajina. Je možné, že na nižších regionálnych úrovniach získavajú podniky dotácie, ktoré sa môžu javiť ako problematické," povedal Čchen Te-ming.

Zároveň dodal, že Peking je pripravený rokovať s USA a ďalšími krajinami, ktoré obviňujú Čínu z dotovania na export orientovaných sektorov. Chce najmä, aby sa vyjasnilo, čo presne USA považujú za dotácie. V tejto súvislosti poukázal napríklad na podporu automobilového priemyslu zo strany Washingtonu počas finančnej krízy.

09.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Čína odmieta americké sankcie uvalené na svoju spoločnosť

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...