1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína odmieta americké sankcie uvalené na svoju spoločnosť

china_flag_1Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo silné znepokojenie nad sankciami Washingtonu voči štátnej ropnej spoločnosti Ču-chaj Čen-žung za údajnú dodávku veľkého množstva benzínu do Iránu.

Americké úrady vo štvrtok (12. 1.) informovali, že proti čínskej spoločnosti zaviedli sankcie za sprostredkovanie dodávok benzínu do Iránu v hodnote vyše 500 miliónov USD (391,51 milióna eur). Dodávky sa mali realizovať v posledných šiestich mesiacoch, čo bolo v rozpore s americkými zákonmi. Čínsky podnik je vraj najväčším dodávateľom ropných produktov do Iránu.

Hovorca čínskeho ministerstva Liu Wej-min v sobotu (14. 1.) v neskorých večerných hodinách v stanovisku uviedol, že zavádzanie jednostranných sankcií na čínske spoločnosti na základe amerického práva je nezmyselné. Konštatoval, že jeho postup protirečí duchu a obsahu rezolúcií OSN k iránskemu jadrovému programu.

Čína je najväčším odberateľom iránskej ropy. Veľkými iránskymi zákazníkmi sú však aj India a Japonsko. Viac ropy ako Irán predávajú Číne Saudská Arábia a Angola.

Čínska vláda však už dlho kritizuje jednostranné sankcie Spojených štátov a EÚ proti Iránu a vyhlasuje, že za rámec rezolúcií OSN nepôjde.

Spoločnosť Ču-chaj Čen-žung americkými sankciami veľmi neutrpí, lebo jej podnikanie v Spojených štátoch je slabé. Rozhodnutie o embargu však analytici chápu ako varovanie pre Peking a jeho štátne energetické koncerny CNPC, Sinopec a China National Offshore Corp., ktoré majú v USA investície za miliardy dolárov.

16.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...