1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny výrobcov v USA vo februári nečakane zrýchlili rast na polročné maximum

usa map flagWashington - Ceny výrobcov v Spojených štátoch zrýchlili vo februári tempo rastu na najvyššiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Prekvapili tak analytikov, ktorí očakávali zotrvanie rastu na januárovej úrovni. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje amerického ministerstva práce.

Ceny producentov v USA vzrástli vo februári oproti prvému mesiacu tohto roka o 0,6 %. To je najvýraznejší rast od augusta minulého roka. V januári dosiahol medzimesačný rast 0,3 % a analytici očakávali, že v rovnakom tempe rastu budú ceny výrobcov pokračovať aj vo februári.

Výrazne sa zvýšili ceny tovarov, konkrétne o 1,2 %. Aj to predstavuje najprudší rast za posledných šesť mesiacov. V miernejšom tempe rastu pokračovali ceny služieb. Tie sa vo februári zvýšili o 0,3 %, zatiaľ čo v januári vzrástli o 0,5 %.

Na medziročnej báze sa ceny amerických výrobcov zvýšili vo februári o 1,6 % a takmer zdvojnásobili tempo rastu z prvého mesiaca roka. V ňom ceny producentov vzrástli o 0,9 %. Aj v tomto prípade rast prekonal očakávania, keď analytici počítali so zrýchlením rastu cien výrobcov na 1,1 %.

22.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...