1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny priemyselných výrobcov v Poľsku klesli koncom roka najviac za vyše 30 rokov

polish flagVaršava - Ceny poľských priemyselných výrobcov klesli aj v poslednom mesiaci minulého roka, už šiesty mesiac v rade, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie za viac než tri desaťročia. Poukázali na to zverejnené údaje poľského štatistického úradu.

Ceny poľských producentov klesli v decembri v medziročnom porovnaní o 6,4 % po novembrovom poklese o 5,1 %. Decembrový pokles, ktorý bol najvýraznejší za posledných 32 rokov, prekonal odhady analytikov oslovených agentúrou PAP. Tí počítali so zrýchlením poklesu cien na 5,8 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny výrobcov znížili o 0,8 %. Aj v tomto prípade bol decembrový pokles cien výraznejší, než predpokladali analytici, ktorí očakávali, že ceny producentov klesnú o 0,6 %.

Podľa portálu tradingeconomics zaznamenali ceny poľských priemyselných výrobcov od roku 1991 do konca roka 2023 v priemere rast o 8,25 %. Najprudšie vzrástli v januári 1991, a to o 57,60 %. Najvýraznejší pokles zaznamenali práve v decembri 2023, uviedol tradingeconomics.

30.01.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...