1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny priemyselných výrobcov v máji 2012 medzimesačne vzrástli o 0,7 %

eurosBratislava - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v máji 2012 medzimesačne vzrástli o 0,7 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 3,4 %, ťažby a dobývania o 1 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,9 % a priemyselnej výroby o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V priemyselnej výrobe vzrástli ceny ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 4,7 %, výroby drevených a papierových výrobkov, tlače o 1,1 %, kovov a kovových konštrukcií, strojov a zariadení inde nezaradených, dopravných prostriedkov rovnako o 0,6 %, potravín, nápojov a tabaku, chemikálií a chemických produktov totožne o 0,5 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov, elektrických zariadení zhodne o 0,2 %. Klesli ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 2,5 %, výrobkov z gumy a plastov o 0,1 %. Nezmenili sa ceny výroby základných farmaceutických výrobkov, počítačových, elektronických a optických výrobkov.

V máji tohto roku v porovnaní s májom 2011 vzrástli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 4,2 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,3 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 6 %, ťažby a dobývania o 5,8 % a priemyselnej výroby o 1,1 %.

V priemyselnej výrobe vzrástli ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 6,2 %, ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 5,3 %, výroby chemikálií a chemických produktov o 3,4 %, strojov a zariadení inde nezaradených o 2,5 %, základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 2,1 %, potravín, nápojov a tabaku o 1,1 %, výrobkov z gumy a plastu o 1 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov; elektrických zariadení rovnako o 0,2 %.

Klesli ceny výroby dopravných prostriedkov o 4,6 %, drevených a papierových výrobkov, tlače o 2,5 %, kovov a kovových konštrukcií o 1,3 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 1,2 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre export v máji 2012 medzimesačne klesli o 0,1 % vplyvom nižších cien ťažby a dobývania o 0,9 % a priemyselnej výroby o 0,2 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 14,1 % a dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,8 %.

V máji 2012 v porovnaní s májom 2011 klesli exportné ceny o 0,1 %. Znížili sa ceny ťažby a dobývania o 0,9 % a priemyselnej výroby o 0,1 %. Vzrástli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,1 %.

30.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...