1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny nemeckých výrobcov klesli v závere roka o takmer 9 %, prekonali očakávania

german flag1Wiesbaden - Ceny nemeckých priemyselných výrobcov klesli v poslednom mesiaci minulého roka o takmer 9 %, za čím sú najmä náklady na energie. Rozsah poklesu výrazne prekonal očakávania trhov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Ceny nemeckých priemyselných producentov klesli v decembri medziročne o 8,6 % po 7,9-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Analytici očakávali, že tempo poklesu sa zrýchli, predpokladali však, že zrýchlenie bude minimálne a ceny výrobcov klesnú v decembri o 8 %.

Pod nečakane výrazné zrýchlenie poklesu sa do veľkej miery podpísali náklady na energie, ktoré klesli o 23,5 %. Znížili sa aj ceny polotovarov, a to o 3,7 %. Naopak, ceny spotrebného tovaru sa o 3,2 % zvýšili, za čím sú najmä ceny potravín.

V medzimesačnom porovnaní ceny nemeckých výrobcov klesli v decembri o 1,2 %. Tempo poklesu sa tak výrazne zrýchlilo, keď v novembri pokles predstavoval 0,5 %. Analytici očakávali, že ceny producentov budú v závere roka pokračovať v stabilnom poklese, teda o 0,5 %.

Za celý rok 2023 zaznamenali ceny priemyselných výrobcov pokles o 2,4 %. Vývoj ovplyvnili ceny energií, bez započítania ktorých sa vlani ceny nemeckých producentov zvýšili o 3,6 %.

29.01.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...