1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny amerických výrobcov v júli vzrástli o 0,3 %

usa-map-flagWashington - Americké veľkoobchodné ceny v júli rástli najrýchlejšie za päť mesiacov. Motorom bolo zdraženie ľahkých nákladných vozidiel, liekov a cigariet. Pokles cien energií však signalizuje slabé inflačné tlaky.

Index cien výrobcov sa na sezónne upravenej báze v porovnaní s júnom zvýšil o 0,3 %. Analytici, oslovení agentúrou Reuters, očakávali rast indexu o 0,2 %. Na porovnanie, v júni index stúpol o 0,1 %. Veľkoobchodné ceny bez započítania cien potravín a benzínu vzrástli o 0,4 %.

Ceny áut sa zvýšili o 1,1 %, ľahkých nákladných vozidiel o 1,6 %, čo je najviac od novembra 2009, a liekov o 0,9 %. K zvýšeniu indexu tiež prispelo zdraženie potravín, (o 0,5 %), ktorého hlavnou príčinou je sucho, ktoré zasiahlo časť USA.

Ceny energií sa však znížili o 0,4 %. Ich júlový pokles bol už piatym mesačným znížením za sebou. Veľkoobchodné ceny benzínu v júli klesli o 3,1 %.

16.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...