1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Belgičania kvôli prepúšťaniu hovoria o návrate do veľkej hospodárskej krízy

nezamestnanost1Brusel - Belgicko sa ocitlo v roku 1932, uviedol belgický ekonóm Bruno Colmant pre vydanie finančného denníka L'Echo. Odkazom na veľkú hospodársku krízu opísal situáciu, ktorá v Belgicku nastáva po oznámení viacerých podnikov a spoločností, že odchádzajú z tejto krajiny.

Belgičania v posledných troch týždňoch prežívajú šok za šokom. Firma za firmou hlási koniec činnosti a znižovanie stavov, čo znamená nečakaný, niekoľkotisícový prílev nezamestnaných pre úrady práce.

Najviac ľudí, 4300 priamych zamestnancov a nepriamo až 6000 ľudí, príde o prácu v meste Genk na severe Belgicka, kde spoločnosť Ford ukončí prevádzku do roku 2014 - z dôvodu celosvetového poklesu predaja automobilov.

Stovky zamestnancov sa búria proti personálnym "zoštíhľovacím" opatreniam oceliarskeho gigantu ArcelorMittal. Istotu straty práce už má 106 zamestnancov spoločnosti Dow Chemical v mestečku Tessenderloo na severe krajiny a 600 ľudí prepustí spoločnosť Duferco-NLMK.

Lamínovacia spoločnosť z obce Chertal prepustí 213 ľudí, 300 zamestnancov prepustí automobilka Volvo v meste Gent a odchodom spoločnosti Photo Hall z Belgicka príde o prácu ďalších 300 ľudí. Dvojnásobne viac, 600 zamestnancov, prepustí spoločnosť Coca-Cola a výpočet, ktorý znepokojuje miestne úrady práce, sa ešte nekončí.

Znižovanie stavov už oznámila aj americká spoločnosť Hewlett Packard, kde príde o prácu 265 zamestnancov a ešte viac, 290 ľudí, prepustí firma Alcatel Lucent.

Viacerí belgickí ekonómovia vinia za súčasný stav krízu v eurozóne a zlyhanie eura ako spoločnej meny. Ďalšie hlasy volajú po dôraznejšej reštrukturalizácii belgickej ekonomiky. Belgicko je momentálne v najhoršej situácii v porovnaní so svojimi susedmi, ktorí takisto čelia kríze, avšak situácia na ich pracovnom trhu nie je taká dramatická ako v Belgicku.

02.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...