1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita výrobného sektora USA v decembri vzrástla

usa_mapa2Washington - Aktivita výrobného sektora v USA v decembri 2011 vzrástla, a to najstrmšie za ostatných šesť mesiacov. To je ďalší signál, že americká ekonomika v závere minulého roka nabrala tempo.

Podľa najnovších údajov Inštitútu riadenia dodávok (Institute for Supply Management, ISM) sa jeho index priemyselnej výroby v decembri zvýšil na 53,9 bodu z novembrových 52,7 bodu. To je lepší výsledok ako 53,2 bodu, ktoré očakávali analytici. Okrem toho sa hodnota indexu udržala nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.

Dôvodom väčšej ako očakávanej hodnoty indexu bolo zvýšenie dopytu po autách, vianočná nákupná sezóna a dopĺňanie skladových zásob. To by mohlo vydláždiť cestu k ďalšiemu rastu výrobného odvetvia, ktoré sa podieľa 12 % na výkone americkej ekonomiky.

Na druhej strane, dlhová kríza eurozóny a riziko slabnúceho dopytu po amerických produktoch na starom kontinente ohrozujú ďalšiu expanziu najväčšej svetovej ekonomiky.
Z najnovších údajov tiež vyplýva, že amerických výrobcov čaká dobrý štart do nového roka, keďže decembrový index nových objednávok sa vyšplhal na 57,6 bodu z 56,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci a index produkcie stúpol na 59,9 bodu z 56,6 bodu v novembri 2011.

04.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...