1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita výrobného sektora eurozóny vo februári vzrástla

Londýn - Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa vo februári zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za takmer 10 rokov.

Negatívnou správou ale je, že aj ceny stúpli, a to najprudšie za minimálne 14 rokov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Markit.
Podľa najnovšej štúdie index nákupných manažérov z výrobného sektora eurozóny (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je ukazovateľom budúcej aktivity daného odvetvia, vzrástol vo februári 2011 na 59 bodov z januárových 57,3 bodu a dosiahol tak najvyššiu úroveň od januára 2000. Spresnená hodnota februárového PMI sa zhoduje s výsledkom rýchleho odhadu.
Pozitívne tiež je, že motorom rastu výroby v eurozóne už nie je len Nemecko, ale aktivita v tomto odvetví stúpa aj v tzv. okrajových ekonomikách, napríklad v Taliansku a v Španielsku, ktoré sú tretím a štvrtým najväčším hospodárstvom menovej únie.
Aj index produkcie eurozóny sa minulý mesiac zvýšil na 61,4 bodu z januárových 59,4 bodu.
Ale rapídna expanzia si vyberá svoju daň v podobe zdražovania, o čom svedčí index vstupných cien, ktorý sa vo februári vyšplhal na 85,3 bodu z 79,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To je jeho najvyššia hodnota od začiatku sledovania tohto ukazovateľa v roku 1997.
Informovala o tom agentúra Reuters.

02.03.2011, TASR (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...