1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita vo výrobnom sektore v USA v decembri klesla

usa map flagWashington - Aktivita vo výrobnom sektore v USA v decembri klesla na najnižšiu úroveň od mája 2020, tak ako to naznačil rýchly odhad. Prispel k tomu slabý dopyt. Ukázali to v utorok spresnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

Podľa konečných údajov S&P Global sa index nákupných manažérov (PMI) z amerického výrobného sektora v decembri 2022 znížil na 46,2 bodu zo 47,7 bodu v novembri. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. Decembrová hodnota indexu je najmenšia od mája 2020 v dôsledku slabého dopytu.

Prieskum ďalej odhalil, že produkcia vo výrobnom sektore klesla najviac za vyše 2,5 roka a nové objednávky dosiahli jednu z najnižších úrovní vôbec.

Podľa firiem slabý dopyt klientov pramenil z ekonomickej neistoty a inflačných tlakov, ktoré zredukovali kúpnu silu zákazníkov. Aj zahraničný dopyt sa znížil v dôsledku silného dolára a globálnej ekonomickej neistoty.

Nákupná aktivita tiež výrazne klesla, najrýchlejším tempom od mája 2020, a zamestnanosť vzrástla len mierne. Na cenovom fronte sa inflácia spomalila. Očakávania budúcej produkcie stúpli síce na najvyššiu úroveň za tri mesiace, ale celkovo sú stále utlmené.

10.01.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...