1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v japonskom výrobnom sektore klesla najprudšie za 10 mesiacov

japanese flagTokio - Aktivita v japonskom výrobnom sektore zaznamenala v decembri ďalší pokles, už siedmy mesiac v rade, pričom tempo poklesu bolo najprudšie za 10 mesiacov. Aktivita v sektore služieb však vykázala ďalší rast a prispela k návratu aktivity v celom súkromnom sektore k rastu. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Predbežný index nákupných manažérov Jibun Bank pre japonský výrobný sektor dosiahol v decembri 47,7 bodu, zatiaľ čo v novembri predstavoval 48,3 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Hodnota indexu zároveň predstavuje najrýchlejší pokles aktivity v sektore od februára tohto roka.

Dôvodom je najmä výrazný pokles nových objednávok, čo sa odrazilo na ďalšom poklese produkcie. Zamestnanosť v sektore sa však nemenila.

Na druhej strane, aktivita v sektore služieb pokračovala v decembri v raste, pričom tempo rastu sa zrýchlilo. Zatiaľ čo v novembri príslušný index dosiahol 50,8 bodu, v decembri predstavoval 52 bodov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je však decembrová úroveň aktivity v oblasti služieb stále nízka.

Zrýchlenie rastu v sektore služieb sa pozitívne podpísalo pod vývoj v celom súkromnom sektore, ktorý sa v decembri vrátil do plusového teritória. Zatiaľ čo v novembri zaznamenal kompozitný index zahrnujúci výrobný sektor aj sektor služieb 49,6 bodu, v decembri predstavoval 50,4 bodu.

21.12.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...