1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v čínskom výrobnom odvetví klesla piaty mesiac po sebe

chinese flag1Peking - Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala tento mesiac v poklese, už piaty mesiac po sebe, hoci miernejším tempom. V oblasti služieb aktivita opäť spomalila rast, čo zvyšuje tlak na vládu v Pekingu, aby vystupňovala úsilie v boji proti spomaľovaniu hospodárskeho rastu.

Index nákupných manažérov (PMI), ktorý zverejnil vo štvrtok čínsky štatistický úrad, v auguste posilnil na 49,7 bodu z júlovej úrovne 49,3 bodu. Ocitol sa tak tesne pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.

V nevýrobnom sektore pokračovala aktivita v raste, príslušný index PMI však klesol na 51 bodov z 51,5 bodu v júli. Tento ukazovateľ zahrnuje aktivitu v sektore služieb aj v stavebníctve.

Vlažný dopyt po čínskom vývoze, prehlbujúce sa problémy na trhu s nehnuteľnosťami a vysoká miera nezamestnanosti mladých ľudí vyvolávajú stále väčšie obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky.

Séria slabých ukazovateľov zvyšuje tlak na vládu v Pekingu, aby zaviedla účinnejšie opatrenia v záujme naštartovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Vedúci predstavitelia sa už zaviazali zintenzívniť podporu rôznych odvetví s dôrazom na problémový realitný sektor a podporu domáceho dopytu v čase pokračujúceho spomaľovania globálneho rastu.

07.09.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...