1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Žilinská univerzita v Žiline

Zilinska univ 17Ako koordinátor vesmírneho projektu bude vyvíjať elektronické systémy s pokročilou technológiou

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) si tento rok pripomenie 70 rokov histórie a skúseností, ktoré už dnes ovplyvňujú budúcnosť. Pri príležitosti významného jubilea pripravuje stretnutie absolventov, podujatie UNIZA Dokorán pre širokú verejnosť, rôzne športové podujatia a mnohé ďalšie aktivity.

Jedna z technologicky najpokročilejších univerzít na Slovensku sa už dlhšie umiestňuje v prestížnych rebríčkoch. „V závislosti od typu rankingu a hodnotených oblastí sme sa umiestnili niekoľkokrát aj v prvej päťstovke rebríčka. Je za tým množstvo parametrov, ktoré úspešne napĺňame. Okrem iného počet mobilít študentov, akademikov, zahraničných lektorov či zamestnancov,“ hovorí v úvode exkluzívneho rozhovoru pre časopis Priemysel Dnes rektor univerzity prof. Ing. Ján Čelko, CSc. Podrobnejšie informácie o umiestnení Žilinskej univerzity v Žiline v svetových hodnotiacich rebríčkoch, o bohatej vedeckovýskumnej činnosti úzko prepojenej s praxou či systematickom budovaní infraštruktúry univerzitného kampusu prinášame na ďalších riadkoch.

Aké sú vaše vízie ako rektora ohľadom smerovania univerzity v najbližšom období?

Hlavnou víziou je udržanie sa v TOP 5 univerzít na Slovensku a poskočiť vyššie aj v medzinárodných hodnoteniach. Našou snahou do blízkej budúcnosti je aj rastúci záujem študentov o našu univerzitu a udržanie si významnej pozície na poli zamestnávania absolventov. Na druhej strane musíme zamerať pozornosť aj na vnútorný život univerzity, kde je dôležitý spokojný a na svoju univerzitu hrdý zamestnanec aj študent.

Ako jedna z mála slovenských univerzít sa UNIZA objavuje v prestížnych medzinárodných rankingoch. Ako sa vám darí udržiavať tak vysoko na špičke?

UNIZA sa umiestnila na 1. zdieľanej pozícii spomedzi slovenských univerzít v THE World University Rankings 2023. V celosvetovom ponímaní obhájila svoju pozíciu 1001. – 1200. Na Slovensku sa umiestnila na poprednej pozícii v THE World University Rankings 2023 spolu s Univerzitou Komenského v Bratislave a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V rámci jedenástich hodnotených oblastí hodnotil tento rebríček Žilinskú univerzitu v piatich kategóriách. V kategórii obchod a ekonomika sa UNIZA umiestnila na 401. – 500. mieste (hodnotená bola Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov). Žilinská univerzita v Žiline dosiahla spomedzi slovenských univerzít najlepšie umiestnenie. V kategórii spoločenské vedy sa UNIZA umiestnila na 401. – 500. mieste (hodnotená bola Fakulta bezpečnostného inžinierstva). Spomedzi slovenských univerzít sme dosiahli najlepšie umiestnenie. Na rovnakom mieste sa v tejto kategórii umiestnila napríklad aj Karlova univerzita v Prahe. V týchto dvoch oblastiach je UNIZA najlepšou slovenskou univerzitou. Ďalšími hodnotenými oblasťami boli technické vedy, kde sa UNIZA umiestnila na 1001.+ mieste (1. zdieľané miesto spomedzi slovenských univerzít) a počítačové vedy, kde sa UNIZA umiestnila na 801.+ mieste.

Žilinská univerzita v Žiline sa spomedzi slovenských univerzít dlhodobo umiestňuje na popredných miestach aj v ďalších významných rebríčkoch hodnotenia. V rebríčku QS World University Rankings dosiahla UNIZA 801. – 1000. priečku (3. zdieľané miesto v rámci slovenských univerzít), v rebríčku SCImago 676. priečku (5. miesto spomedzi slovenských univerzít), a rebríček THE WUR zaraďuje UNIZA na 1001. – 1200. miesto (1. zdieľané miesto v rámci slovenských univerzít).

Vaša pedagogická a vedeckovýskumná činnosť sa zameriava predovšetkým na cestné staviteľstvo a dopravné inžinierstvo. Aké aktuálne témy momentálne riešite?

Aktuálne pracujeme na troch väčších projektoch. Za najväčší a najvýznamnejší považujem projekt revízie všetkých štyroch STN pre projektovanie ciest a diaľnic. Viacročný projekt je v štádiu verejného prerokovania a veríme, že prinesie nové zásady moderného projektovania bezpečnejších a kvalitnejších ciest v SR. Druhou významnou úlohou je projekt APVV, ktorý sa zameriava na parametre dopravného modelu umožňujúceho exaktnú predpoveď budúcich požiadaviek na dopravu a dopravnú infraštruktúru. V tretej vedeckovýskumnej oblasti sa venujeme v súčasnosti veľmi aktuálnemu problému vzniku dopravných kongescií a možnostiam ich včasnej eliminácie.

Riešite aktuálne inovatívne projekty? Budú mať výstupy z nich dopad na prax?

Slovenskou inováciou svetového významu je Predné brzdové svetlo. Novú technológiu a výskumný projekt predstavila FPEDAS už v septembri. Testovanie trvá 9 mesiacov na troch tisícoch motorových vozidiel. Výsledky budú smerovať k zavedeniu predného brzdového svetla do praxe na území Slovenska, ako aj celej Európskej únie. Za zmienku stojí aj medzinárodný projekt, na ktorom participovalo 8 univerzít a 5 firiem z 9 európskych krajín, pričom UNIZA bola vedúcim riešiteľom. Hlavným výstupom je online portál biomedicínskej a medicínskej informatiky CeBMI. Zameriaval sa na tvorbu vzdelávacích kurzov v oblasti biomedicínskej a medicínskej informatiky a na tejto platforme vytvoril viac ako 350 výučbových materiálov pripravených pre 9 kurzov. V súčasnosti má 150 registrovaných používateľov z 27 inštitúcií, pričom počet návštev dosahuje takmer 20-tisíc.

UNIZA po prvýkrát vo svojej histórii nedávno získala aj „vesmírny projekt“. Spoločne s priemyselnými partnermi SPINEA Technologies a THALES Alenia Space budeme ako koordinátor projektu vyvíjať elektronické systémy s pokročilou technológiou pre potreby napájania stavebných blokov vesmírnych robotických ramien. Výsledky projektu majú načrtnúť možnosti zvyšovania energetickej efektivity a sebestačnosti vesmírnych robotických ramien. Navyše sa odborníci z UNIZA môžu vďaka tomuto projektu intenzívnejšie zapájať do výskumných projektov Európskej vesmírnej agentúry ESA. Výrazným spôsobom rozvíjame aj iné výskumné aktivity (projekt stratosférického balónu a stratosférického klzáku, laboratórium umelej inteligencie, využitie 5G sietí a pod.). Aktívne spolupracujeme s praxou, v poslednom období so spoločnosťami Orange či KIA Slovensko, od ktorej sme dostali najmodernejšie vozidlo KIA na výskumné účely. Pre mladé rodiny dokončujeme výstavbu škôlky, ktorou chceme tiež prispieť k spokojnosti našich zamestnancov. Spolupráca s priemyslom je na mnohorakej úrovni, ale hlavným cieľom zostáva príprava absolventov na budúce zamestnanie.

Riešite aktuálne aj nejaký kľúčový projekt s partnermi zo zahraničia?

Aliancia PIONEER podala projekt Európskych univerzít prostredníctvom výzvy Erasmus+. Najväčším prínosom Aliancie PIONEER je spojenie a prepojenie 10 popredných národných inštitúcií, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Poskytujú vzdelanie viac ako 130-tisíc študentom so 16-tisíc učiteľmi a zamestnancami rozmiestnenými v 34 kampusoch a 16 regiónoch. Môžu sa pochváliť jedinečnou kombináciou vedeckých a odborných vzdelávacích oblastí, ktoré pokrývajú širokú škálu disciplín, ktoré sú potrebné na riešenie výziev miest interdisciplinárnym spôsobom, pričom spájajú vzdelávanie a výskum v oblasti technických vied, informačných technológií, strojárstva, elektroenergetiky, architektúry, urbanistiky, sociálnych vied, humanitných vied, umenia či verejnej správy. Novými partnermi Aliancie sa stali Avans Hogeschool – University of Applied Sciences (NL), Universidad de Huelva (ES), Università Iuav di Venezia (IT), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (CZ) a Berner Fachhochschule (CH) ako pridružený partner.

Aká je úloha ôsmich centier excelentnosti UNIZA?

CE vznikli na univerzite pred približne 15 rokmi ako výsledky projektov na excelentné pracoviská. Po skončení udržateľnosti projektov prešli niektoré na platformu práce úzkych tímov, ale vo všeobecnosti sa postupne snažíme o ich začlenenie do väčších multidisciplinárnych výskumných celkov, prioritne do Výskumného centra a Univerzitného vedeckého parku.

Ste univerzitou s unikátnym moderným kampusom. Ako to vnímate vy? Vidíte v tomto smere ešte priestor na zlepšenie a ďalšie investície?

Vďaka mojim predchodcom máme skutočne moderný a sústredený kampus, trúfam si povedať, že na Slovensku unikátny. V súčasnosti máme úplne mimo kampusu už len jednu fakultu a našou snahou v najbližších rokoch bude hľadať cestu a financie na jej presťahovanie medzi ostatné fakulty. Samozrejme, chceme rásť a naďalej sa zlepšovať aj v ďalšej infraštruktúre. V spolupráci s Orange rozvíjame kampusovú 5G sieť a pribudne aj digitálna biobanka. Prioritou sú študenti, pre ktorých vytvárame atraktívne možnosti nielen na štúdium, ale aj na mimoškolské aktivity ako napr. šport, a tiež kvalitné ubytovacie a stravovacie služby. Ideálna poloha univerzitného kampusu pri lesoparku a športové zázemie univerzity vytvárajú podmienky aj na aktívny relax.

Minulý rok sa podarilo ukončiť výstavbu jedného z najmodernejších štadiónov na Slovensku, ktorý svojím 400-metrovým atletickým oválom s ôsmimi dráhami a jedinečným osvetlením, futbalovým ihriskom a modernými technológiami spĺňa požiadavky na medzinárodné súťaže. V apríli sa tu stretla vrcholová špička slovenskej a českej atletiky na top podujatí – MSR a MČR v behu na 10-tisíc metrov na štadióne. V súčasnosti sa snažíme o doplnenie športového areálu zabezpečením výstavby športovej haly s medzinárodnými parametrami, ktorá bude súčasne tvoriť aj potrebné zázemie pre atletický štadión.

V minulom rozhovore ste uviedli, že vaši vedeckovýskumní pracovníci sú medzi finalistami súťaže ESET Science Award 2022. Ako sa nakoniec umiestnili?

Dvaja vedci z UNIZA sa dostali do finálovej pätnástky špičkových vedeckých a pedagogických osobností ESET Science Award 2022. A za to im patrí vďaka, ich práca je veľkým prínosom. Prvým finalistom súťaže v kategórii Výnimočný mladý vedec – Telekomunikácie bol Ing. Jaroslav Frnda, PhD. Pôsobí na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov UNIZA. Venuje sa kvalite multimediálnych služieb prenášaných prostredníctvom prístupových sietí novej generácie, algoritmom strojového učenia a analýze dát. „Vždy ma poteší, keď sa výsledky mojej práce dokážu implementovať do praxe,“ hovorí. Ďalším naším finalistom v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg – Elektrotechnika bol prof. Ing. Ladislav Janoušek, PhD., z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií. Venuje sa elektromagnetickej biokompatibilite a nedeštruktívnej elektromagnetickej defektoskopii. V rámci vedeckých výskumov sa zaoberá vplyvom umelého elektromagnetického poľa na výživu buniek organizmov.

Aká je miera uplatnenia vašich absolventov na trhu práce? Kde sa najčastejšie profesijne realizujú?

Najväčší záujem je o absolventov odborov informatika, stavebníctvo a strojárstvo (profesia.sk/jún 2022). Hneď po nich nasleduje ekonomika a technika. UNIZA je na 3. mieste podľa záujmu firiem o absolventov (skóre študijných odborov). Našim študentom z najžiadanejších odborov sa darí zamestnať už počas štúdia. Dopyt po nich celkovo prevyšuje ponuku.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...