1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Žilinská teplárenská, a.s.

Zilinska teplarenPosledné dva roky nie sú teplárenstvu príliš naklonené

Žilinská teplárenská, a.s., patrí medzi najstabilnejšie spoločnosti v žilinskom regióne a najekologickejšie teplárne na Slovensku. Efektivitu a ekologickosť sa jej podarilo výrazne zvýšiť v poslednom desaťročí prebiehajúcou intenzifikáciou využitia paliva a modernizáciou zariadení. O aktuálnej situácii v spoločnosti sa Priemysel Dnes porozprával s Ing. Františkom Pompurom, generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti Žilinská teplárenská.

Teplo za jednu z najnižších cien v rámci Slovenska, príprava nových technológií, realizácia jedného zo svojich najväčších projektov. Ako sa Žilinskej teplárenskej darí zosúladiť tieto atribúty a napredovať na pozícii technologicky vyspelého dodávateľa tepla?

Ak mám byť úprimný, posledné dva roky nie sú teplárenstvu príliš naklonené. Priniesli niekoľko zásadných udalostí a citeľne ovplyvnili hospodárenie našej spoločnosti. Nárast cien burzových komodít, ktorý nás zasiahol najmä v oblasti emisných povoleniek a plynu spôsobil, že naša spoločnosť prvýkrát od roku 2003 zaznamenala stratu. S cieľom zachovať si konkurencieschopnosť a eliminovať nepriaznivú situáciu podnikateľského prostredia sme vykonali množstvo jednorazových aj systémových opatrení na zníženie nákladov, rozšírili sme portfólio poskytovaných služieb a naštartovali proces optimalizácie riadiacich a prevádzkových procesov. Za prvé tri štvrťroky 2019 sme dosiahli celkové výnosy vo výške cca. 23 mil. eur, pričom sme predali 270-tis. MWh tepla a takmer 50-tis. MWh elektrickej energie. V oblasti investícií sme zrealizovali niekoľko akcií zameraných tak na prevádzku, ako aj na budovanie nových prípojok.

Na jar spoločnosť spustila 1. etapu projektu výmeny parných rozvodov za horúcovodné. Ako dlho prebiehali prípravné a projektové práce a z akých európskych programov bol projekt financovaný?

Z pohľadu efektívnosti vyrobeného tepla ide o strategický projekt. Prípravné a projektové práce trvali tri roky a realizáciu sme spustili v apríli 2019. Ide o projekt modernizácie existujúcich rozvodov a zmeny teplonosnej látky z pary na horúcu vodu. Hlavným cieľom projektu je odstrániť straty energií vznikajúce pri výrobe a rozvode tepla a tým aj zníženie produkcie CO2. Projekt je rozdelený na viacero etáp a v rámci pripravovanej rekonštrukcie sa počas troch rokov vymení viac ako 25 km potrubí. Na prvú etapu spoločnosť získala nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ a celková výška investície prvej etapy sa pohybuje na úrovni 8,4 milióna eur.
Vykurovacia sezóna je v plnom prúde. Aké práce predchádzali bezpečným a spoľahlivým dodávkam tepelnej energie?

Podľa vyhlášky začína vykurovacia sezóna 1. septembra a tepláreň je povinná začať dodávať teplo, ak priemerná vonkajšia teplota klesne pod 13°C dva po sebe nasledujúce dni a v najbližších dňoch nie je predpoklad, že by došlo k otepleniu. September 2019 bol teplejší, s vykurovaním sa začalo neskôr. Odberatelia, ktorí sú napojení priamo na našu spoločnosť, si svoj odber regulujú sami. Dodávka tepla je zabezpečovaná nepretržite celoročne a záleží len od nich, kedy teplo spustia. Domácnosti, ktoré sú vykurované prostredníctvom bytových družstiev, musia svoje požiadavky smerovať na svojho správcu. Naša spoločnosť dodáva teplo obyvateľom mesta Žilina prostredníctvom bytových družstiev, ktoré spravujú takmer 22-tisíc bytov. Vykurovanie pre bytový sektor sme spustili 18. septembra 2019. V rámci periodickej údržby sme vykonali viacero generálnych a bežných opráv v celkovej výške cca. 1 mil. eur. Ich realizáciou sme zvýšili spoľahlivosť a bezpečnosť prevádzky so zabezpečením dodávky tepla nepretržite bez žiadnych prerušení s výnimkou obyvateľov sídliska Solinky, kde však prebiehala už spomínaná výmena parných rozvodov za horúcovodné.

Dôjde počas roka 2020 ku zvýšeniu cien za teplo?

Čo sa týka ceny tepla, v období rokov 2014 až 2017 sme cenu pre našich odberateľov nemenili. V priebehu rokov 2018 – 2019 sme z dôvodu vysokého nárastu cien paliva a emisných povoleniek CO2 zvýšili cenu za teplo na úroveň 63,86 eur/MWh bez DPH. Každoročne sa zvyšujúci objem povoleniek, ktoré musíme nakupovať, a ich neustále rastúca cena nás prinútili požiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví o zvýšenie jednotkovej ceny za dodávku tepla pre rok 2020. Celkový nárast priemernej ceny tepla pre rok 2020 bude 3,7 %. Musím povedať, že napriek tomuto zvýšeniu bude naša spoločnosť aj naďalej dodávať tepelnú energiu za jednu z najnižších cien z porovnateľných zdrojov na Slovensku. Táto cena sa však týka našich priamych odberateľov. Pre bytový sektor dodávame teplo prostredníctvom správcovských spoločností. Otázky ohľadne ceny pre domácností treba smerovať na správcov.

Aktuálne trendy v teplárenstve poukazujú na znižovanie spotreby energie a celkovú ekologizáciu. Aké kroky realizujete v tejto oblasti?

Veľkú pozornosť sme venovali výberu optimálnej technológie pre výstavbu nového zdroja. Po viacerých štúdiách a analýzach dospelo vedenie k záveru, že najvhodnejším riešením je výstavba plynovej spaľovacej turbíny s inštalovaným výkonom 25 MW a spalinového kotla s výrobou pary na úrovni 2,0 MPa, 300°C, s maximálnym výkonom pary 30 t/h a výrobou horúcej vody s výkonom 10,5 MW. Technológia navrhovaného zariadenia svojimi parametrami zodpovedá najnovšej dostupnej technológii. Jej vybudovaním spoločnosť zvýši výrobu elektrickej energie a zároveň zníži emisie skleníkových plynov a znečisťujúcich látok na 1 MWh vyrobenej energie.

V akej fáze sa nachádza rekultivácia odkaliska? Dokedy plánujete jeho prevádzku?

Odkalisko v Rosine sa postupne napĺňa. Robíme kroky na jeho uzavretie a následnú rekultiváciu. Rozbiehame technológiu na odoberanie popolčeka priamo v teplárni. Výstavbou zariadenia dosiahneme hospodárnejšie a ekologické nakladanie s produktmi spaľovania a ich druhotné využitie. Suchý popolček bude využívaný v stavebnom priemysle. Pri terajšom prevádzkovaní kotlov vyprodukujeme cca. 20-tisíc ton popolčeka a škvary, ktoré sú vo forme hydrozmesi prepravované na odkalisko do Rosiny. Odkalisko, ktoré slúži takmer 35 rokov a na jeho ploche 22,55 ha je doteraz uložených približne 2 mil. m³ popolovín, sa blíži k naplneniu svojej úložnej kapacity, čo je ďalší významný faktor k realizácii tejto stavby. Od zimnej vykurovacej sezóny 2020/2021 už nebude popolček vyprodukovaný na kotloch K1 a K2 ukladaný na odkalisko.

Koľko pracovníkov zamestnáva vaša spoločnosť?

Momentálne zamestnávame 194 zamestnancov, z toho 60 % kolegov pracuje na robotníckych pozíciách a 40 % v administratíve. Vekový priemer zamestnancov je 46 rokov.

Mnohé spoločnosti narážajú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

Čo sa týka hľadania nových zamestnancov, tak ako všetky výrobné spoločnosti, aj my v teplárni začíname mať problém s obsadením odborných pozícií, akými sú napríklad strojník energetických zariadení v nepretržitej prevádzke a elektrikár, keďže hľadáme pracovníkov hlavne s elektrotechnickým resp. so strojárskym zameraním. V snahe zabezpečiť si mladých zamestnancov bola naša spoločnosť v roku 2019 certifikovaná na možnosť duálneho vzdelávania pre dve stredné školy v Žilinskom kraji a taktiež sme rozbehli spoluprácu so Žilinskou univerzitou. Ďalší problém, s ktorým sa musíme vyrovnať, je fluktuácia najmä u mladších zamestnancov, a to aj napriek tomu, že každoročne zvyšujeme základnú mesačnú mzdu v zmysle dojednanej kolektívnej zmluvy. V súčasnosti je priemerná mzda tarifne odmeňovaného zamestnanca na úrovni 1250 eur. V rámci stabilizácie zamestnancov si naši ľudia môžu doplniť vzdelanie formou zvýšenia kvalifikácie resp. umožnenia jej rozšírenia. Perspektívni zamestnanci majú istý kariérny postup a pre všetkých pracovníkov ponúkame množstvo zamestnaneckých výhod zo zdrojov sociálneho fondu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...