1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.

zapadoslov vodaren spol 18Máme ambíciu obnoviť Žitný ostrov

Prozákaznícky orientovaná Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., vlastní alebo prevádzkuje verejné vodovody a verejné kanalizácie na území juhozápadného Slovenska, kde profesionálne vykonáva svoju činnosť. Priemysel Dnes mal opäť možnosť porozprávať sa s jej generálnym riaditeľom Ing. Marekom Illéšom.

V exkluzívnom rozhovore prezradil viac nielen o mnohých plánovaných projektoch, na ktoré by boli potrebné finančné prostriedky z EÚ alebo zo štátneho Envirofondu, ale aj o snahe zvýšiť kvalitu vypúšťanej vody z čistiarní odpadových vôd a možnosti napojenia obyvateľstva v obciach na novovybudovanú kanalizáciu.

Vaša spoločnosť zabezpečuje dodávku pitnej vody pre vyše 800-tisíc občanov západného Slovenska. V akej miere zásobujete pitnou vodou priemysel?

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., zabezpečuje dodávku pitnej vody pre 206 208 odberných miest. Najväčší podiel tvoria domácnosti, a to 190 469 odberných miest, čo predstavuje až 92,4-% podiel z celkového počtu. Do kategórie ostatných odberateľov patrí priemysel, poľnohospodárstvo, školstvo, štátna správa, verejná správa, zdravotníctvo a iné, ktoré tvoria 15 739 odberných miest, čo predstavuje 7,6-% podiel našich odberateľov. Hlavná priemyselná činnosť sa určuje podľa registrovanej príslušnosti organizácie k divíziám 05 - 39 Štatistickej klasifikácie ekonomických činností SK NACE. Ich podiel na celkovom počte odberných miest bol v minulom roku 0,5 %. Medzi najväčších odberateľov pitnej vody v tejto kategórii spadajú potravinárske firmy.

Aj napriek nízkemu percentu odberných miest sú však dodávky pre priemysel priemerne vysoké a tvoria 5,8 % ročných dodávok pitnej vody. Zmeny vo výrobe takýchto firiem mimoriadne vplývajú na dodávky pitnej vody. Nároky na kapacitné dodávky sa môžu zvyšovať alebo aj znižovať v prípade úpadku. V roku 2019 patrili k našim najvýznamnejším odberateľom priemyslu firmy Hyza, a.s., z Topoľčian, Agro Tami, a.s., z Nitry, Jaguar Land Rover Slovakia, s.r.o., GSK Consumer Healthcare Levice, s.r.o., a Cloetta Slovakia, s.r.o., taktiež z Levíc.

Čo všetko stojí za dodržiavaním štandardov dodávky pitnej vody a odvádzania odpadovej vody?

Každoročne sledujeme v zmysle vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zákonom stanovené štandardy kvality dodávky pitnej vody verejným vodovodom a odvádzania odpadovej vody verejnou kanalizáciou. Vyhodnotenie výsledkov štandardov kvality a sumárne výkazy pravidelne zasielame spomenutému úradu a taktiež transparentne zverejňujeme na webovom sídle spoločnosti. Mechanizmus sledovania a dodržiavania štandardov kvality dodávky pitnej vody a odvádzania odpadovej vody sa v našej spoločnosti zabezpečuje prostredníctvom softwarového programu. Sčasti vďaka nemu, ale najmä vďaka práci našich kvalifikovaných a odborných zamestnancov nedošlo v posledných rokoch k žiadnemu nedodržaniu štandardov kvality dodávky pitnej vody verejným vodovodom a odvádzania odpadovej vody verejnou kanalizáciou.

Ako to vyzerá s prácami súvisiacimi s výstavbou a rekonštrukciou vodovodu v Nitre?

Naša spoločnosť v súčasnosti neplánuje výstavbu nových vodovodov v meste Nitra, ale prioritou je obnova a rekonštrukcia nitrianskej vodárenskej infraštruktúry. Boli sme úspešní pri získavaní finančných prostriedkov z fondov EÚ v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), kde sme získali finančnú podporu na rekonštrukciu vodovodov, ktoré boli v Nitre najporuchovejšie. Išlo o verejný vodovod na uliciach Hornozoborská, Kalvárska a Brigádnická. Rovnako máme pripravených ďalších 16 projektových dokumentácií na rekonštrukcie vodovodov a taktiež pripravujeme nové projektové dokumentácie napríklad pre ulice Špitálska, Štefánikova, Hradný kopec, Panská dolina a Janka Kráľa.

Ako by ste zhodnotili rok 2019 z hľadiska hospodárskych výsledkov a finančných ukazovateľov?

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., dosiahla za rok 2019 stratu po zdanení 2 166-tisíc eur, a to napriek tomu, že čistý obrat spoločnosti sa mierne zvýšil – z 61 820-tisíc eur v roku 2018 na 62 523-tisíc eur v roku 2019. Avšak celkové náklady spoločnosti vzrástli v roku 2019 oproti roku 2018 až o 3 922-tisíc eur a najväčší vplyv na tento nepriaznivý výsledok mal nárast osobných nákladov a nákladov na externé služby. Taktiež sme zaznamenali medziročný nárast nákladov na opravy technológií z dôvodu postupného zastarávania súčasnej vodárenskej infraštruktúry a tiež rozširovaní portfólia spravovaných zariadení. Druhú významnú položku predstavovali periodické revízie vyhradených technických zariadení (20,2 %), ktoré v zmysle platných predpisov musia vykonávať certifikované subjekty. Z uvedených skutočností vyplýva nevyhnutnosť pristúpiť k uskutočneniu viacerých racionalizačných opatrení, v rámci ktorých bude manažment spoločnosti aktívne pracovať na zvyšovaní výnosov a znižovaní vynaložených nákladov.

Aké sú plány spoločnosti na zvyšok roka 2020?

Z pohľadu investičného úseku je dôležité zabezpečiť prípravu nových projektových dokumentácií so zreteľom na obnovu existujúcej vodárenskej infraštruktúry v rámci celej územnej pôsobnosti našej spoločnosti. Za rovnako dôležitý považujeme rozvoj, respektíve dobudovanie vodovodnej infraštruktúry v zastavaných územiach miest a obcí, kde z 512 miest a obcí je 48 bez prístupu k verejnému vodovodu z našich vodných zdrojov. Čo sa týka samotnej realizácie, chceme v čo najkratšom čase ukončiť viacero rozostavaných stavieb, ktoré financujeme z vlastných zdrojov.

Na akých projektoch aktuálne pracujete? V akej sú hodnote a odkiaľ na ne čerpáte financie?

Aktuálne vyvíjame činnosť na viacerých významných projektoch, ktoré sa týkajú výstavby, respektíve rekonštrukcie čistiarne odpadových vôd a dobudovania kanalizácií v regióne Žitný ostrov, ktorý je najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe. Vo februári sme požiadali Ministerstvo životného prostredia SR o Nenávratný finančný prostriedok (NFP) na projekt s názvom Žitný ostrov – región Gabčíkovo – odvedenie a čistenie odpadových vôd, kde je naším zámerom obnoviť a rozšíriť súčasnú ČOV Gabčíkovo a vybudovať novú kanalizáciu v obciach Baka, Jurová, Horný Bar a Trstená. Tento projekt je v hodnote 21 miliónov eur a v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie.

Pripravujeme aj projekt s názvom Rekonštrukcia a rozšírenie ČOV Šamorín a výstavba novej kanalizácie v obci Horná Potôň, kde je predpokladaná hodnota zákazky na úrovni 15 miliónov eur. Pre tento projekt je dôležité vydanie stavebného povolenia, o ktoré sme požiadali. Ďalším pripravovaným projektom je vybudovanie ČOV a kanalizácie pre obce Sap, Pataš a Ňárad. Všetky tieto projekty sa nachádzajú v chránenej vodohospodárskej oblasti. Prioritou našej spoločnosti je aj projekt Kolárovo, kde sa má vybudovať nová ČOV a dobudovať kanalizácia v tomto meste. Hodnota tohto projektu je približne 21 miliónov eur. Vyhotovili sme tiež projekty ako ČOV Tlmače, čo zahŕňa výstavbu novej čistiarne odpadových vôd, vybudovanie kanalizačnej siete v obci Rybník a dobudovanie kanalizácie v meste Tlmače. Financovanie týchto projektov chceme zabezpečiť pomocou fondov EÚ.

Snažíte sa v rámci svojej činnosti o znižovanie ekologickej stopy?

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., vykonala v posledných rokoch z vlastných zdrojov a z finančných prostriedkov poskytnutých EÚ dobudovanie stokovej siete v mnohých lokalitách a intenzifikáciu a rekonštrukciu ČOV v Šuranoch, Štúrove, Seredi, Zlatých Moravciach, Topoľčanoch, Bánovciach nad Bebravou a Partizánskom. Zvýšenie kvality vypúšťaných vyčistených odpadových vôd z ČOV a možnosť napojenia obyvateľstva v obciach na novovybudovanú kanalizáciu prispieva k zlepšeniu kvality vody v povrchových tokoch a k zvýšeniu ochrany spodných vôd pred nelegálnym vypúšťaním obsahu žumpových vôd na voľný terén v extraviláne obcí a miest, prípadne na poľnohospodársky obrábanú pôdu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...