1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tomra Sorting, s.r.o.

tomra 20Inteligentné stroje, ktoré šetria životné prostredie

Ktovie ako by sa asi radovala Popoluška, keby sa niekedy dostala ku strojom značky Tomra, ktoré slúžia na automatizované triedenie tých najrozličnejších produktov. Tieto technológie sa využívajú nielen v potravinárskom segmente, ale aj v recyklácii a v oblasti baníctva, kde napríklad triedia vyťažené kamene podľa toho, či v sebe ukrývajú aj niečo cennejšie. Spoločnosť vznikla v Nórsku v roku 1972.

Jej prvotným zameraním bolo hľadať riešenia hromadenia fliaš v obchodoch. V tom čase pritom nešlo o ekologický, ako skôr o ekonomický a logistický problém, nakoľko zálohový systém spôsobil začiatkom 70. rokov malý prevrat. Verejnosť začalo zaujímať, kde fľaška skončí, či sa vráti do obehu, či sa ušetrí nejaká energia alebo materiál, a v konečnom dôsledku na tom možno niečo zarobiť. Aj z tohto dôvodu vyrobila spoločnosť Tomra vôbec prvý automat na vratné fľaše na svete.

Odvtedy podnik rástol. Vďaka vlastnému rozvoju a akvizíciám viacerých renomovaných svetových výrobcov patrí v súčasnosti medzi špičku v oblasti výroby strojov na triedenie produktov, materiálov a preberanie fliaš. Spoločnosť sa delí na dve hlavné obchodné jednotky. Prvou je Tomra Collection Solutions, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou strojov na preberanie a triedenie vratných fliaš. Stroje tejto kategórie sa vyrábajú priamo v Nórsku. Druhou je spoločnosť Tomra Sorting, ktorá sa nachádza na Slovensku, a jej produkcia predstavuje až 85 % celosvetovej výroby strojov Tomra na triedenie. Časť strojov je určená aj na šúpanie potravinárskych produktov. Pre bližšiu predstavu, aktivity dcérskeho podniku Tomra Sorting sa delia na výrobu strojov na triedenie recyklovateľného odpadu, produktov nerastných surovín (napr. diamanty) a potravinárskych produktov.

V tejto súvislosti musíme nazrieť do minulosti, nakoľko práve v nej sa nachádzajú míľniky, ktoré stáli za zrodom pobočky Tomra v Senci. V roku 2005 bol v Pezinku založený závod Odenberg na výrobu potravinárskych strojov. Spoločnosti sa mimoriadne darilo, a keďže nórska Tomra chcela rozšíriť svoje portfólio, v roku 2011 ju odkúpila. O rok neskôr kúpila aj belgickú firmu Best, ktorá vyrábala potravinárske stroje v Belgicku, Holandsku a americkom Colorade. Postupom času skupina Tomra presťahovala svoju výrobu z Belgicka, Nemecka a Holandska na Slovensko. Odvtedy kúpila ešte dve firmy na Novom Zélande, ktoré majú výrobu aj v Číne, a neustále sa konsoliduje a rastie. „Pezinský závod začal dramaticky rásť a keďže prekračoval svoje kapacity, v roku 2014 sa presťahoval do nových priestorov v Senci neďaleko Bratislavy,“ povedal na úvod rozhovoru s časopisom Priemysel Dnes prokurista spoločnosti Tomra Sorting, s.r.o., Ivan Sroka.

Automatické triediace stroje

Senecký závod sa špecializuje na výrobu strojov na triedenie recyklovateľného odpadu ako sú dosky plošných spojov či plasty, s možnosťou ich presnejšieho triedenia podľa zloženia na polyetylénový alebo polypropylénový odpad. Vačšina výroby je však orientovaná na výrobu strojov na triedenie potravinárskych produktov ako sú zemiaky, paradajky, orechy, hrášok, špenát, kukurica a mnohé ďalšie. Na zariadeniach značky Tomra však možno triediť aj drevo či materiály bez obsahu železa. „Každý jeden stroj, ktorý sa u nás vyrobí, výrazne napomáha životnému prostrediu. Pomáha napríklad produkovať menej odpadu či omnoho lepšie spracúva potravinové suroviny,“ vysvetľuje prokurista spoločnosti Tomra Sorting, ktorá každoročne investuje zo svojho ročného obratu do vývoja nových technológií nemalé financie, aby sa udržala medzi svetovou špičkou a bola čo najviac konkurencieschopná.

Moderné technológie majú v Tomre zelenú. Spoločnosť používa senzorické riešenia, ktoré fungujú podobne ako ľudské oči, ale snimané spektrum je postatne širšie ako viditeľné. Ultrafialové a infračervené spektrum sa používa takmer v každom stroji, na niektoré aplikácie sa využíva aj RTG spektrum. „To znamená, že máme rozložené rôzne druhy kamier v rôznych uhloch, ktoré pozerajú na daný produkt. Vidia rozdiel medzi čiernotou (špinou) a organickou chybou trebárs paradajky. Stroj teda vie, že paradajka hnije, a nepustí ju ďalej do procesu,“ spresnil Ivan Sroka s tým, že celý tento proces je mimoriadne rýchly a obrovské množstvo informácií zosnímaných pomocou senzorov a kamier, ktorých pohľadu nič neunikne, sa musí vyhodnotiť a spracovať v zlomku sekundy. Aj preto sú vo vnútri strojov výkonné počítače a rýchle DSP procesory.

Aby sa k spotrebiteľom dostali len tie najkvalitnejšie potraviny, či už sa jedná o šošovicu, hrach, kukuricu, orechy, mandle, prípadne semienka tekvice, a medzi nimi dokázali stroje odhaliť aj malé kamienky, nečistotu či iné nežiaduce predmety, musí sa proces triedenia začať dôslednou prípravou. Znamená to, že drobné produkty sa často pomocou vibračného dopravníka rozložia pred vstupom na pásový dopravník stroja tak, aby sa neprekrývali a proces ich rozpoznávania pri triedení mohol byť čo najpresnejší. Presnosti sa stroje držia aj pri triedení väčších plodín ako sú zemiaky či paradajky. Treba dodať, že Tomra Sorting sa nezaoberá sériovou, ale zákazkovou výrobou. Každý jeden stroj totiž prispôsobujú požiadavkám daného klienta. „Za rok 2019 sme vyrobili okolo 500 potravinárskych strojov. Okrem samostatných triediacich strojov firma vyrába aj triediče montované napríklad na zemiakové alebo paradajkové kombajny. Vďaka nim je možné ešte na poli zanechať čo najväčšie množstvo odpadu,“ povedal Ivan Sroka.

Rozširovanie výroby aj priestorov

Ako sme už spomínali v úvode, v roku 2014 sa spoločnosť kvôli nedostatočným výrobným kapacitám presťahovala z Pezinka do novopostavených priestorov v logistickom parku v Senci. Táto výrobná a distribučná budova s plochou takmer 13-tisíc m² bola pritom postavená priamo na mieru pre spoločnosť Tomra Sorting. Do novej budovy investovala viac ako 10 miliónov eur vlastných prostriedkov. Ďalší rast až na súčasný stav zhruba 300 pracovníkov si vyžiadal expanziu výrobnej plochy o ďalších 8-tisíc m², ktorá je aktuálne pred kolaudáciou. Tieto priestory slúžia ako distribučné centrum pre recyklačný, ťažobný a potravinársky priemysel k zásobovaniu Európy, Ameriky, Afriky a Ázie. „Takmer 100 % našich strojov smeruje na export. Približne tretina putuje do krajín Európskej únie, 40 % do Kanady a USA, a zvyšok do Ázie, Austrálie a na Nový Zéland. Čo sa týka našich zákazníkov, spomeniem napríklad firmu McCain, ktorá dodáva hranolčeky pre sieť rýchloobčerstvenia McDonald´s, alebo francúzsku spoločnosť Bonduelle produkujúcu zeleninu,“ ozrejmil prokurista závodu Tomra Sorting.

Výrobná a distribučná budova prináša vylepšené pracovné prostredie. Priestory sú vybavené najmodernejšími technológiami, a tento prístup je podľa seneckej spoločnosti v súlade s jej poslaním viesť revolúciu vo využívaní zdrojov. Ivan Sroka zároveň priblížil personálnu situáciu v spoločnosti Tomra Sorting. „Zhruba polovica našich zamestnancov sú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, pracujú vo výrobe aj obslužných činnostiach, a asi 50 pracovníkov zabezpečuje technickú podporu výroby. Hovoríme o konštruktéroch, elektrotechnikoch a procesných inžinieroch, ktorí spolupracujú pri samotnej konštrukcii našich strojov. Práve oni spolu s kolektívom šikovných technikov a montérov sa v najväčšej miere podieľajú na uspokojovaní potrieb našich zákazníkov.“ Aj z dôvodu vysokej odbornosti je preto náročné hľadať do radov seneckého závodu kvalifikovanú pracovnú silu. Náročné je tiež nájsť spoľahlivých partnerov z blízkeho okolia Senca, ktorí by vedeli dodávať produkty pre potravinársky priemysel v dostatočnej kvalite. „Takýchto spoločností je jednoducho minimum a my by sme ich potrebovali oveľa viac. Hovorím o podnikoch, ktoré by vedeli zabezpečiť dostatočnú strojársku hygienu, napríklad pri spracovaní nerezových polotovarov,“ vysvetlil Ivan Sroka.

Ocenenie, ktoré poteší

O nespornej kvalite spoločnosti Tomra Sorting hovoria referencie množstva významných klientov. Ďalším dôkazom, že senecký závod je v tom čo robí skutočne úspešný, je ocenenie EcoVadis za spoločenskú zodpovednosť firiem v podobe zlatej medaily za rok 2019. Ide o špičkové hodnotenie, ktoré odráža záväzok spoločnosti Tomra Sorting dosiahnuť najvyššie možné medzinárodné štandardy CSR (Corporate Social Responsibility/Spoločenská zodpovednosť firiem). Zároveň je ocenením toho, že spoločnosť je „vynikajúca“ v udržateľnom zadávaní verejných zákaziek a zdôrazňuje jej úspech v oblasti práce a ľudských práv, aj jej kroky k ochrane životného prostredia.

Nezávislá ratingová agentúra EcoVadis sa špecializuje na trvalo udržateľný rozvoj a monitorovanie výkonnosti. Hodnotí zameranie a činnosti spoločností a ich zverejnené správy týkajúce sa životného prostredia, pracovných a ľudských práv, etiky a udržateľného zadávania verejných zákaziek. Závodu v Senci udelila skóre 64 zo 100 bodov, čo jej vynieslo spomínané ocenenie na úrovni zlata. Zároveň sa vďaka tomuto výsledku radí Tomra Sorting medzi najlepších 5 % klientov hodnotených agentúrou EcoVadis.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...