1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Technická univerzita v Košiciach

TUKE 16Koronavírus priniesol nový pohľad nielen na vzdelávanie

Pandémia koronavírusu výrazne ovplyvnila život aj na Technickej univerzite v Košiciach. Na túto neľahkú situáciu však škola zareagovala okamžite, a to tak, že zaviedla nové metódy výučby (dištančné), konzultácií (elektronicky) a skúšania (online). Ďalšie razantné kroky urobila v oblasti ubytovania, študentských jedální aj v personálnej sfére. Pandémia však nezasiahla len vzdelávací proces.

Takmer okamžite sa vynoril problém s nedostatkom ochranných rúšok, študentské domovy a jedálne však krátko na to spustili ich výrobu a ušili ich tisíce. Technická univerzita v Košiciach sa navyše pridala k mnohým organizáciám, ktoré počas pandémie COVID-19 chceli pomôcť a rozhodla sa načas pozastaviť výskum v niektorých svojich špecializovaných laboratóriách. Svoje výskumné sily zamerala na vývoj zariadení a materiálov, ktoré by mohli v tejto neľahkej dobe pomôcť. Viac nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradil prorektor pre vzdelávanie prof. Ing. Ervin Lumnitzer, PhD.

Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla aj oblasť vysokého školstva. Akým spôsobom ste sa museli prispôsobiť situácii na vašej univerzite? Aké kroky ste podnikli k tomu, aby nedošlo k narušeniu štúdia na Technickej univerzite v Košiciach?

Uzatvorili sme študentské domovy pre slovenských študentov a študentom zo zahraničia sme odporúčali zostať na Slovensku. To prinieslo celý rad problémov, s ktorými sme sa museli vysporiadať. Zvýšenie hygieny, opakované dezinfekcie spoločných priestorov, služby na vrátniciach, ktoré väčšinou vykonávajú ľudia v rizikovom veku... So študentami sme komunikovali prostredníctvom emailov, sociálnych sietí, oficiálnej web stránky, ale aj prostredníctvom ich zástupcov v akademických senátoch a študentských radách. Snažili sme sa im vysvetľovať naše kroky a hľadať spoločné východiská. Pre všetkých bola táto situácia nová, museli sme sa s ňou vysporiadať tak, aby nedošlo k narušeniu vyučovacieho procesu. Prioritou pre nás bolo vytvorenie takých podmienok, ktoré študentom umožnili plynulé pokračovanie v štúdiu. Pripravili sme celý rad opatrení, napr. prechod na dištančnú metódu vzdelávania, zmenu časového harmonogramu akademického roka, úľavy v oblasti platieb za nadštandard, vrátenie poplatkov za ubytovanie. Pozitívne hodnotím hlavne prístup študentov, ktorí pochopili, že sa jedná o neštandardnú situáciu a snažili sa dodržiavať nastavené pravidlá.

Ako sa museli situácii prispôsobiť končiaci študenti? Využili ste možnosť „online“ štátnic? Čo všetko bolo potrebné zabezpečiť, aby mohli byť študenti preskúšaní z pohodlia svojho domova?

Jednou z prvých výziev pre vedenie univerzity bolo vytvorenie podmienok pre spracovanie záverečných prác a realizáciu štátnych skúšok.  Okamžité zavedenie nových metód výučby do života univerzity bolo skúškou našej pripravenosti a pružnosti. Na našich deviatich fakultách sme odskúšali prakticky všetko, čo pripadalo do úvahy. Aj metódy, ktoré sme doteraz nepovažovali za vhodné, napr. online skúšanie, dokonca online štátne skúšky a online obhajoby. Chcem veľmi poďakovať všetkým vyučujúcim a študentom, pretože len vďaka ich ústretovosti sme to zvládli. Plne si uvedomujeme, že táto metóda štúdia je pre pedagógov náročnejšia ako klasická prezenčná metóda. Napriek množstvu problémov, na ktoré sme museli reagovať možno už teraz povedať, že nenastali žiadne vážne a neriešiteľné situácie.

Vaša univerzita bola medzi prvými, ktorá začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc. Využila na to moderné a vstrekovacie technológie aj 3D tlač. V koho hlave sa zrodil tento nápad? Čo všetko bolo potrebné na jeho realizáciu zabezpečiť?

Pracovníci Strojníckej fakulty v spolupráci so spoločnosťou Biomedical Engineering, s.r.o., a súčinnosťou firmy Q-MEDICAL, s.r.o., pripravili projekt pre výskum, výrobu a aplikáciu trvalých respirátorov určených na ochranu proti koronavírusu. Spojením týchto subjektov došlo k urýchlenej realizácii projektu a následnej distribúcii hotových produktov. Následne bolo zriadené inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s COVID-19. Zapojením moderných technológií, 3D tlače a vstrekovacích technológií naši výskumní pracovníci aspoň takouto malou troškou prispeli a podporili prácu zdravotníkov a zabezpečili ich ochranu. Technická univerzita v Košiciach sa prostredníctvom Strojníckej fakulty navyše zapojila do výzvy „Pomôž nemocnici“. Medzi prvými produktmi, ktoré sa dostali do praxe, boli ochranné štíty, a to už 26. marca. Koncom apríla presiahla produkcia tisíc kusov. Do projektu sa zapojila aj Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie, študenti tejto fakulty vyrobili a skompletizovali takmer 300 kusov ochranných štítov. V časoch najťažších, keď platili prísne reštriktívne opatrenia Ústredného krízového štábu, sme sa poďakovali všetkým lekárom, zdravotníkom, záchranárom a všetkým ľuďom za ich obetavosť a pomoc videoprojekciou na budove TUKE, ktorú sme následne zverejnili na sociálnych sieťach.

TUKE dokonca dočasne pozastavila výskum v niektorých svojich špecializovaných laboratóriách. Výskumné sily namiesto toho sústredila na vývoj zariadení a materiálov, ktoré mohli pomôcť v súvislosti s ochorením COVID-19. Ako ste v tomto úsilí pokročili a aké sú výsledky?

Pracovníci Katedry biomedicínskeho inžinierstva a merania navrhli a dodali termovízny systém na monitorovanie teploty a selekciu pacientov pri vstupe do budovy Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH). Prototyp už existuje, momentálne sa intenzívne pracuje na procesoch certifikácie, prípravy opakovanej výroby a distribúcie hotových produktov. Fakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove sa vo svojom Laboratóriu reverzného inžinierstva podieľala na výrobe špeciálnych ochranných celotvárových masiek. Toto laboratórium bolo v priebehu malej chvíle transformované na malosériovú dielňu práve pre výrobu ochranných štítov. Výroba postupne prešla rozličnými modifikáciami, od výroby 3D rámov až k výrobe kompletných zostáv ochranných štítov. Pri výrobe ochranných štítov sa vytvoril priestor na výskum a vývoj ochranných masiek s vákuovým formovaním.

Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach ako jediná fakulta na Slovensku doposiaľ vyvíjala automobily na stlačený vzduch. Skúsenosti z tohto vývoja pretavila do návrhu prototypu umelej pľúcnej ventilácie poháňanej stlačeným vzduchom. Vedci z tejto fakulty s ohľadom na aktuálnu situáciu preorientovali svoj výskum a vývoj, aby pomohli slovenským nemocniciam prekonať kritickú situáciu. V spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach bol vyvinutý prototyp záložného núdzového pľúcneho ventilátora.

Čo pozitívne napokon priniesla koronakríza univerzite? A v čom zmenila pohľad na vysokoškolské vzdelávanie či chod univerzity?

V súčasnosti nevieme, ako sa epidemiologická situácia bude ďalej vyvíjať. Sme však pripravení na rôzne scenáre ďalšieho vývoja. Najviac by nás potešilo, keby sa šírenie vírusu zastavilo a my by sme do bežného života univerzity mohli aplikovať nové prvky, s ktorými sme sa počas krízovej situácie stretli a ktoré sa osvedčili. Napr. časť vyučovacieho procesu by sa mohla realizovať dištančne, prezenčne by sme prednostne realizovali praktické cvičenia, náročné prednášky a tie časti procesu vzdelávania, kde dochádza k bezprostrednému odovzdávaniu skúseností a vedomostí našich pedagógov študentom. V budúcnosti by sme mohli organizovať štátne skúšky alebo obhajoby dizertačných prác, habilitácie a inaugurácie s online účasťou odborníkov (členov komisií a oponentov) z celého sveta bez nutnosti ich fyzickej prítomnosti. Zvažujeme aj zavedenie možnosti práce z domácnosti. Našou dlhodobou snahou je vybudovanie modernej, pružnej a konkurencieschopnej univerzity a súčasná neľahká situácia nás v tomto posunula výrazne dopredu. Chápeme ju ako výzvu pre ďalší kvalitatívny rast univerzity.

Aké ciele sú aktuálne pred vami? Čo všetko máte v pláne stihnúť ešte pred začiatkom nového akademického roka a čo bude prioritou počas neho?

Momentálne sme v etape dobudovania prvej „paper less“ (bezpapierovej) univerzity na Slovensku, hlavne v oblasti vzdelávania. Už dávnejšie sme zaviedli elektronické prihlášky a elektronické zápisy študentov. V súčasnosti zavádzame elektronické rozvrhy a prihlasovanie sa na predmety, zjednodušenie všetkých druhov platieb prostredníctvom smart technológií, vydávanie ISIC kariet bez asistencie študijných oddelení, podávanie rôznych žiadostí študentov a ich vybavovanie výlučne v elektronickej forme, úplné odstránenie akýchkoľvek papierových aktivít spojených so štúdiom. Jednou z najdôležitejších výziev do budúcnosti je získanie štatútu Európska univerzita, o ktorý sa snažíme zapojením sa do siete „európskych univerzít“. Týmto umožníme našim budúcim študentom reálne alebo virtuálne absolvovať časť štúdia na najprestížnejších univerzitách v Európe. Teší nás aj zvýšený záujem o štúdium na našej univerzite zo strany zahraničných študentov – ich počet narástol za posledných niekoľko rokov viac ako 10-násobne. Aj tento príklad svedčí o tom, že sa nám darí napĺňať náš hlavný cieľ – poskytovať kvalitné vzdelávanie na vysokej úrovni s aplikáciou nových metód vzdelávania, ktoré zabezpečí našim absolventom vysokú konkurencieschopnosť a uplatniteľnosť na trhu práce nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...