1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

SUSCHZlepšujú komplexnosť poskytovaných služieb

„Nie sme továreň na zdravie, ale napredujeme v budovaní medicínsky atraktívnej a životaschopnej špecializovanej nemocnice,“ konštatuje MUDr. Matej Vozár, MPH, podpredseda predstavenstva Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. (SÚSCCH), so sídlom v Banskej Bystrici.

O aktuálnej situácii v jednej z troch našich špecializovaných nemocníc, ktoré poskytujú starostlivosť o pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami, nám viac prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Od 29. júna SÚSCCH poskytuje ambulantnú starostlivosť v novej budove Preventívno-ambulantného a diagnostického centra (PADC). V akej výške sa pohybovali celkové náklady na jeho výstavbu?

Celkové náklady na vybudovanie Preventívno-ambulantného a diagnostického centra vrátane prístrojového vybavenia boli vyčíslené na 16,6 mil. eur. Projekt bol financovaný prostredníctvom komerčného úveru. Okrem samotnej výstavby špecializovaného centra sme časť prostriedkov vynaložili na zbúranie dvoch starých budov – bývalých pavilónov mikrobiológie a patológie, postavených ešte pred vybudovaním Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta, ďalej na projektovú dokumentáciu, na zakúpenie zdravotníckej techniky a navigačných systémov. Podľa výročnej správy za rok 2019 sme v rámci projektu investovali vyše 6 mil. eur. V aktuálnom roku plánujeme preinvestovať zvyšok z celkovej sumy, pričom 2,3 mil. eur máme vyčlenených na obstaranie prístroja na magnetickú rezonanciu, vyšetrovaciu modalitu schopnú vyšetrovať jediný orgán, ktorý sa pri vyšetrení pohybuje – srdce. Všetky ambulancie v novom PADC boli úspešne uvedené do prevádzky vrátane nového CT prístroja na pracovisku pre rádiologické vyšetrovacie metodiky kardiovaskulárneho systému.

S akými zámermi ste pristúpili k realizácii tohto projektu?

Existujúci vývoj si vyžiadal rozšírenie poskytovaných služieb na špecializovaných ambulanciách a naším cieľom bolo zlepšiť komplexnosť a kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti s ohľadom na rozvoj ambulantných kardiologických služieb. Pôvodné priestory boli pre vytvorenie CT pracoviska a pracoviska magnetickej rezonancie nevyhovujúce. Po modernizácii sme získali priestory pre nové špecializované činnosti v kardiológii, angiológii a kardiochirurgii a po ich vybavení modernými high-tech technológiami sa náš ústav môže účinnejšie angažovať v oblasti primárnej a sekundárnej prevencie kardiovaskulárnych ochorení.

Aktuálna situácia ešte intenzívnejšie upozorňuje na nenahraditeľnú a obetavú prácu lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Aké mimoriadne opatrenia ste zrealizovali v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu?

SÚSCCH disponoval na základe vlastných zdrojov dostatočným množstvom ochranných pomôcok podľa odporúčaní Hlavného hygienika SR a Ústredného krízového štábu SR. Všetky naše programy bežali v režime zosúladenom s aktuálne platnými usmerneniami a odporúčaniami Hlavného hygienika SR a Ústredného krízového štábu SR, ktoré sa dynamicky menili podľa aktuálnej epidemiologickej situácie. Dodržiavali sme všetky normy s ohľadom na fakt, že kardiovaskulárne ochorenia, ak nie sú liečené včas a správne, spôsobujú vyššiu úmrtnosť ako nový koronavírus. Prijali sme celý rad opatrení, aby mohli byť ošetrení aj pacienti, ktorí boli pozitívni na COVID-19. Počet alokovaných klasických lôžok, ako aj alokovaných lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou, sme na týždennej báze hlásili Ministerstvu zdravotníctva SR a Ústrednému krízovému štábu SR.

V čom spočíva špecifickosť vášho ústavu?

SÚSCCH sa venuje komplexnej diagnostike a liečbe kardiovaskulárnych ochorení s výnimkou transplantácie srdca. Je dynamicky rozvíjajúcim sa zdravotníckym zariadením, ktoré nasleduje trendy pokrokovej medicíny s optimálnym a flexibilným nastavovaním procesov. Na pozícii štátneho zdravotníckeho ústavu programovo poskytujeme široké portfólio minimálne invazívnych intervenčných arytmologických, rádiologických a kardiologických výkonov. Úzka spolupráca medzi našimi jednotlivými oddeleniami rozširuje možnosti pre kontinuálne napredovanie. Jedným z pozitívnych dôkazov dynamického prístupu je výstavba pavilónu PADC. Slávnostné poklepanie základného kameňa sa uskutočnilo 25. marca 2019 s plánom uviesť nové priestory do prevádzky najneskôr do 15 mesiacov. Napriek núdzovému stavu a mimoriadnej situácii v súvislosti s epidémiou sa nám podarilo dodržať pôvodný časový harmonogram len s 30-dňovým sklzom, čo znamená, že naši ľudia vedia dynamicky a operatívne reagovať na nepredvídané výzvy. Chcem zdôrazniť, že napriek COVID-obdobiu sa našej akciovej spoločnosti darí hospodáriť s pozitívnymi výsledkami, čiže spĺňať svoju základnú povinnosť vyplývajúcu z obchodného zákonníka.

Na aké problémy naráža vaša špecializovaná nemocnica?

Gro našich príjmov tvoria platby od zdravotných poisťovní, ktoré nie sú vždy nastavené optimálne. Počas leta máme naplánované rokovania s novým vedením Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorej poistenci boli u nás v roku 2019 zastúpení s podielom 71 %. Uvedomujeme si, že v systéme úhrad a nastavenia platieb VšZP udáva trendy, ktoré zdravotné poisťovne Union a Dôvera nasledujú. Keďže sme závislí od stanovenia maximálnej úhrady určenej poisťovňami za jednotlivé typy materiálov, ktoré vyplývajú z Kategorizačného zoznamu špeciálneho zdravotníckeho materiálu (ŠZM), snažíme sa spoločne so zainteresovanými inštitúciami nájsť cestu ako optimálne nastaviť procesy v uhrádzaní platieb. V drvivej väčšine nejasností na jednej či druhej strane sme dokázali situáciu vyriešiť po intenzívnej a pragmatickej komunikácii s vedením kompetentných inštitúcií.

Kvalitné zázemie zdravotníckeho zariadenia tvoria špičkoví odborníci. Koľko lekárov a zdravotníckych pracovníkov pracuje vo vašom ústave?

Ku koncu roka 2019 pracovalo v SÚSCCH celkovo 422 zamestnancov, z toho 65 lekárov, 210 sestier, 71 asistentov, 51 technicko-hospodárskych zamestnancov, 13 prevádzkových zamestnancov, 12 farmaceutov, psychológov a iných pracovníkov.

Aký záujem pociťujete zo strany mladých generácií pracovať vo vašom zdravotníckom zariadení?

Nárast záujmu korešponduje s vývojom nových techník, marketingom a tiež s inšpiratívnym prostredím, ktoré v špecializovanej nemocnici patrí k nevyhnutným nástrojom zdravého fungovania. Keďže zohnať „hotového“ kardiológa, arytmológa či kardiochirurga je nemožné, na vlastnom oddelení som vsadil práve na absolventov. Ich príprava je časovo náročná, ale touto cestou získavame odborníkov v období, keď väčšina budúcich špecialistov smeruje do zahraničia. Náš ústav je atraktívny tým, že v ňom vládne tvorivá atmosféra. Človek musí mať priestor pre uplatnenie svojich schopností, a potom nemá dôvod odchádzať.

SÚSCCH aktívne realizuje aj edukačné aktivity.

Každú jeseň organizujeme Stredoslovenský kardiologický deň, na ktorý pozývame odborníkov zo spádovej oblasti Banskobystrického kraja, parciálne zo Žilinského, ale aj Nitrianskeho kraja. Tento ročník prebehne v novom pavilóne PADC, ktorý technicky umožňuje živé prenosy z operačných zákrokov. Ďalšie vzdelávacie aktivity súvisia so školením odborníkov v našom špecializovanom ústave a s prípravou budúcich absolventov. Minulý rok prebehla akreditácia v spolupráci so Slovenskou zdravotníckou univerzitou Bratislava (SZU) na tri nové kliniky. Na SÚSCCH bude zriadená klinika kardiochirurgie, klinika kardiológie a angiológie a klinika farmácie ako ďalšie výučbové pracoviská SZU, ktoré budú súčasťou výučby lekárskych aj nelekárskych disciplín v pregraduálnej forme vzdelávania a v ďalšom, postgraduálnom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov v akreditovaných študijných programoch.

Môžete spomenúť projekty, na ktoré sa plánujete zamerať v budúcnosti?

Po rozšírení diagnostických možností sa počet našich ambulantných pacientov premieta do počtu hospitalizácií. Popri rozvoji edukačných aktivít, rozširovaní publikačnej činnosti a stabilizovaní finančnej situácie, ktorá je závislá od obstarania prístroja magnetickej rezonancie, je našou ďalšou víziou v strednodobom časovom horizonte rozšírenie lôžkového fondu prístavbou štvorpodlažnej budovy. Naša momentálna priorita však spočíva v celkovej stabilizácii a v počítaní s pesimistickejším scenárom, aby nás všetko ostatné mohlo príjemne prekvapiť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...