1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SPP - distribúcia, a.s.

SPP Distribucia 16Plyn – ekologicky šetrný a ekonomicky výhodný

Vlastník a prevádzkovateľ plynárenskej distribučnej siete na Slovensku, spoločnosť SPP - distribúcia, a.s., distribuuje 98 % celkového objemu distribuovaného zemného plynu na Slovensku. Jeho množstvo sa v posledných piatich rokoch pohybuje medzi 4,6 a 4,9 mld. m3 ročne, vlani to bolo 4,8 mld. m3. Ako približuje riaditeľ Sekcie distribučných služieb Ing. Marek Paál, spoločnosť v roku 2019 pokračovala v optimalizácii interných procesov:

„Zvyšovanie efektivity a hľadanie synergií vo vnútri spoločnosti je dôležitou oblasťou, v ktorej sme v minulom roku boli úspešní a budeme v jej rozvoji pokračovať aj v budúcom období. Know-how realizácie rekonštrukcií miestnych sietí vo vlastnej réžii posunieme na vyššiu úroveň zvládnutím náročných rekonštrukcií vo väčších mestách a v ďalších husto obývaných oblastiach.“ Dodal, že prioritnou oblasťou spoločnosti je kontinuálne zvyšovanie úrovne bezpečnosti.

Okrem bezpečnosti naberá stále väčší význam ekológia. Aké sú vaše aktivity v tejto oblasti?

Dlhodobo podporujeme myšlienku tzv. „kotlíkových dotácií“, pri ktorých domácnosti spaľujúce mimoriadne emisne náročné tuhé palivá dostanú od štátu signifikantný príspevok na kúpu a inštaláciu nového, mimoriadne nízkoemisného plynového kondenzačného kotla. Ak by sa v budúcnosti podarilo spojiť túto podpornú schému s nejakou inou, ktorá sa zameriava na zatepľovanie domácností, dosiahli by sme veľmi komplexnú formu podpory. Výsledkom by bolo nielen nižšie znečistenie ovzdušia, ale aj optimálne zníženie spotreby energie a úspora pre nízkopríjmové domácnosti trpiace tzv. „energetickou chudobou“.

Dokáže zemný plyn ako fosílne palivo konkurovať moderným obnoviteľným zdrojom energie?

Veľkou výhodou zemného plynu je samotný spôsob, akým je prepravovaný, distribuovaný a skladovaný, pretože tranzitná a distribučná sieť zemného plynu, spolu so zásobníkmi, predstavujú obrovskú batériu na uskladnenie energie. Táto batéria dokáže pokryť výrazne zvýšený dopyt po energii v zimnom období, ako aj krátkodobé potreby. Kým obnoviteľné zdroje energie neprídu na trh s efektívnejšími spôsobmi skladovania energie, budú zemný plyn a obnoviteľné zdroje spoločne súčasťou energetických systémov. Zemný plyn je fosílne palivo, avšak v súčasnosti máme k dispozícii aj biometán, ktorý je vlastnosťami 100-% zameniteľný za zemný plyn, avšak má nulovú intenzitu emisií skleníkových plynov, pretože je vyrábaný z biomasy.

Biometán má všestranné použitie, či už na výrobu tepla, elektrickej energie alebo v doprave. V budúcnosti sa počíta s oveľa širším spektrom alternatív k zemnému plynu, od vodíka po syntetický metán. Distribučná sieť bude pravdepodobne obsahovať kombináciu rôznych druhov plynov. Čo sa týka vodíka, práve náročné priemyselné procesy sú najlepším adeptom na využitie vodíka namiesto relatívne drahého zdroja energie – elektriny.

Podporujete využívanie zemného plynu u veľkých spoločností a zotrvanie pri ňom – či už ide o kúrenie, prípravu teplej vody alebo kľúčové médium vo svojej technológii?

SPP - distribúcia sa neustále usiluje skvalitniť individuálny prístup k svojim kľúčovým zákazníkom s ročným odberom zemného plynu nad 60-tisíc m3. Zákazníkom poskytujeme individuálne poradenstvo a navrhujeme vhodné technické a obchodné riešenia pred realizáciou pripojenia alebo pred realizáciou technickej zmeny na existujúcom odbernom mieste tak, aby plynofikácia projektu prebehla čo najhladšie. Súčasne sa naša spoločnosť už dlhodobo zaoberá podporou využívania vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla a záujemcom ponúkame inštaláciu kogeneračných jednotiek, ktoré by mohli efektívne vyrábať teplo a elektrinu vo vlastnom zdroji a do maximálnej miery ich zužitkovať vo vlastnej prevádzke.

Naším cieľom však aj naďalej zostáva poskytnúť odberateľom poradenstvo a v prípade záujmu zákazníka zadarmo vypracovať základnú technicko-ekonomickú štúdiu realizovateľnosti pri inštalácii nového, alebo rekonštrukcii existujúceho zdroja na zemný plyn. Veríme, že všetky tieto aktivity prispejú k zlepšovaniu imidžu zemného plynu a záujem zákazníkov o riešenia na zemný plyn bude napriek intenzívnej podpore alternatívnych zdrojov pretrvávať. Budeme radi, pokiaľ nás priemyselné podniky chystajúce sa začať alebo zvýšiť využívanie zemného plynu kontaktujú.

Pred časom ste spustili mediálnu kampaň Zemný plyn je 3E. Čo je jej podstatou?

Zemný plyn v súčasnosti bojuje o svoju pozíciu v energetickom mixe v tvrdej konkurencii s ďalšími zdrojmi energie. Na jednej strane je tu „boom“ finančne nákladných zariadení na báze obnoviteľných zdrojov, ktoré sú neprávom promované ako hlavné riešenie problémov s klimatickými zmenami, na druhej strane je tu faktor energetickej chudoby, ktorý núti spotrebiteľov siahať po zdrojoch, ktoré škodia zdraviu a životnému prostrediu. Niekde medzi spomínanými extrémami sa nachádza takmer zabudnutý zemný plyn, ktorý nechce byť a ani nie je nepriateľom obnoviteľných zdrojov, ale ich vhodným partnerom v spoločnom boji pri zmierňovaní následkov globálneho otepľovania.

Vykurovanie zemným plynom sa javí ako najefektívnejší a dostupný nástroj pri riešení problému nášho znečisteného ovzdušia. Všeobecne sa o tom málo vie, preto aj našu mediálnu kampaň pod názvom „Zemný plyn je 3E“ smerujeme k vysvetľovaniu výhod zemného plynu s dôrazom na jeho ekologickú šetrnosť, ekonomickú výhodnosť a energetickú hospodárnosť. Kampaň je dôležitá práve pri zmene myslenia verejnosti nielen v oblasti ekonomickej výhodnosti výberu zdroja vykurovania, ale aj v oblasti zodpovednosti za životné prostredie, v ktorom žijeme, a zodpovednosti za ovzdušie, ktoré dýchame.

Od roku 2014 poskytujete klientom elektronické služby. Aký je o ne záujem?

Základné žiadosti ako napr. pripojenie do distribučnej siete využilo na začiatku asi 27 % žiadateľov, žiadosti o montáž meradla len 5 % záujemcov. Prístup verejnosti sa však významne zmenil a v súčasnosti sú všetky online formuláre sústredené na našej webstránke v časti E-služby. Od začiatku roka 2020 využilo možnosť online podania pre pripojenie, technickú zmenu či montáž meradla až 76 % žiadateľov. Klienti oceňujú hlavne možnosť zadať formulár kedykoľvek. Zároveň po odoslaní vyplneného formulára dostanú na email PDF vyplnenej žiadosti s prideleným evidenčným číslom, ktoré im umožňuje sledovať stav vybavovania žiadosti. Túto informáciu žiadateľ získa po zadaní evidenčného čísla do aplikácie Informácie o stave vybavovania procesu pripojenia do DS, ktorá sa taktiež nachádza v časti E-služby.

Ako vašu spoločnosť ovplyvnili opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu?

Distribúcia zemného plynu patrí medzi prvky kritickej infraštruktúry, ktoré musia byť neustále pripravené na rôzne druhy rizík. Pre zvládnutie krízovej situácie sme prijali opatrenia na zníženie rizika rozširovania nákazy a spracovali sme viaceré krízové scenáre podľa rozsahu potenciálneho poklesu dostupných zamestnancov. Krízové scenáre zahŕňajú špeciálny režim kľúčových pracovísk, presuny ľudských zdrojov podľa aktuálnej krízovej situácie s cieľom zvládnuť aj aktuálnu krízu a splniť všetky úlohy, ktoré na nás kladie legislatíva.

S ohľadom na našich zákazníkov sme dočasne pozastavili osobný kontakt vo všetkých zákazníckych kanceláriách. Sme však k dispozícii prostredníctvom online formulárov na stránke spp-distribucia.sk. S vyplnením tlačív ochotne pomáhajú naši pracovníci telefonicky na zákazníckej linke. Dočasne sme pozastavili meranie spotreby v interiéroch bytov a rodinných domov. Bezpečnosť obyvateľstva a spoľahlivosť prevádzky plynovodov naďalej zaisťujeme nepretržitým monitorovaním a vyvažovaním distribučnej siete a včasnými zásahmi poruchovej služby pri únikoch plynu a iných poruchách v sieti.

Jedným z prvých opatrení bolo aj rozšírenie možností samoodpočtu spotreby. Odberateľ má možnosť nahlásiť stav počítadla plynomera nielen prostredníctvom telefonických a webových liniek Slovenskej pošty, ale aj priamo cez online formulár na stránke spp-distribucia.sk a našu zákaznícku linku, alebo cez dodávateľa plynu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...