1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SMS, a.s.

SMS 16Skutočné úspechy sú tie, ktoré prežívame spoločne

Pôsobivé stavby, inovatívne riešenia, špičkoví odborníci, rodinná atmosféra. O skutočných úspechoch, ktoré moderná a dynamická spoločnosť zdieľa so svojimi zamestnancami a klientmi sme sa porozprávali s riaditeľom a predsedom predstavenstva SMS, a.s., Ing. Daliborom Novotným.

Spoločnosť SMS, a.s., realizovala počas roka 2019 množstvo zaujímavých projektov. Ktorý z nich považujete za najosobitejší?

Ako jediná slovenská firma sme sa podieľali na výstavbe cestného mostu Komárno – Komárom. Pokladám ho za jedno z najkrajších mostných diel vybudovaných na Slovensku za posledné roky. Ide o jednopylónový zavesený most s piatimi otvormi, ortotropnou mostovkou a dvomi otvorenými oceľovými hlavnými nosníkmi. Nadstavbu podopierajú kompaktné opory a kompaktné piliere, ktoré okrem opory na slovenskej strane Dunaja stoja na vŕtaných pilótach. Celková dĺžka mostnej konštrukcie je 601,80 m. Ako spoločný projekt Slovenskej správy ciest a maďarskej spoločnosti NIF Zrt., bola stavba financovaná zo zdrojov EÚ cez Nástroj na prepájanie Európy a celkový rozpočet predstavoval vyše 117 miliónov eur. Stavebné práce sme úspešne ukončili v závere roka 2019 a most bude odovzdaný do užívania najneskôr na jeseň 2020.

Ktorými ďalšími zaujímavými projektmi sa môžete popýšiť?

Rok 2019 bol pre našu spoločnosť stavebne náročný. Za zmienku určite stojí rekonštrukcia ciest II/531 a II/532 v Banskobystrickom kraji, kde sme v priebehu niekoľkých mesiacov realizovali výmenu asfaltových povrchov v celkovom rozsahu 54 km. Koncom roka 2019 sme dokončili 3 mosty na diaľnici D1 pri Košiciach. Zahájili sme rekonštrukciu starého oblúkového mosta pri Považskej Bystrici v mestskej časti Orlov pre Trenčiansky samosprávny kraj, pre ktorý plánujeme rekonštrukciu ďalších 5 mostov. Pre Žilinský samosprávny kraj sme ukončili rekonštrukciu 9 mostov. V oblasti vodohospodárskych stavieb sme začali s výstavbou kanalizácie v obci Považany pre Trenčianske vodárne a kanalizácie, a.s., a ako subdodávateľ sa podieľame na stavbe mostných objektov projektu rýchlostnej cesty na juhu Slovenska.

Akú pozornosť venuje SMS, a.s., spoločenskej zodpovednosti?

Patríme do nadnárodného koncernu VINCI Construction a spoločne zdieľame zadefinované priority, medzi ktorými nechýba pracovná bezpečnosť, trvalo udržateľný rozvoj a ochrana životného prostredia. Vo všetkých kanceláriách a na stavbách máme zavedenú recykláciu odpadov. Sme v procese získania certifikátu EMAS ako efektívneho manažérskeho nástroja pri zlepšovaní environmentálneho správania prostredníctvom pridanej hodnoty navyše od požiadaviek normy EN ISO 14001, ktorej sme držiteľom.

Patríte k stavebným firmám, kde panuje rodinná atmosféra.

Je to zásluhou nami prepracovanej firemnej politiky. Zamestnanci sú našou prioritou. Pre účel výchovy a vzdelávania vlastných odborníkov vyčleňujeme nemalé finančné prostriedky. Nespoliehame sa na získavanie zamestnancov od konkurencie, preto ich vyhľadávame už na stredných a vysokých školách. Pilotný projekt s týmto zámerom sme zahájili v roku 2012 a jeho prví absolventi dnes pracujú na manažérskych pozíciách. Zakladáme regionálne závody s cieľom byť bližšie k menším obstarávateľom ako sú obce, mestá a vyššie územné celky. Zakladáme si na zamestnávaní miestnych odborníkov. Tým napomáhame zvyšovaniu zamestnanosti v jednotlivých regiónoch a znižujeme odkázanosť na migrovanie za prácou.

Ste súčasťou francúzskej skupiny VINCI ako jednej z najvýznamnejších stavebných spoločností na svete.

Spolu s ďalšími 7 spoločnosťami na Slovensku, Česku a Nemecku je SMS, a.s., dcérskou spoločnosťou SMP CZ, a.s, ktorá má viac ako 60-ročnú tradíciu vo výstavbách a rekonštrukciách širokej škály mostných stavieb. Celé zoskupenie patrí do VINCI Con-struction, ktorá po celom svete zamestnáva 80-tisíc ľudí a jej ročné obraty sa pohybujú vo výške 15 miliárd eur. Nadnárodná skupina VINCI je svetovým lídrom v oblasti koncesií a stavebníctva. Predstavuje obrovský kolos, ktorý zamestnáva takmer 200-tisíc spolupra-covníkov a dosahuje obrat 45 miliárd eur ročne. Zároveň sa neobmedzuje len na ekono-mické výsledky. Pôsobí s víziou globálneho úspechu, keďže modernú spoločnosť dnes určuje najmä miera spoločenskej zodpovednosti a prístup k bezpečnosti pri práci.

Podľa výročnej správy za rok 2018 zaznamenala SMS, a.s., 0-% úrazovosť. Bol rok 2019 v tomto smere rovnako úspešný?

K tejto téme sa vyjadrujem s veľkou pokorou. V minulom roku sme dosiahli 0 % pracovných úrazov s upresnením, že sa jedná o úrazovosť spojenú s pracovnou neschopnosťou. Plán pre rok 2020 je zachovať nulovú mieru úrazovosti. Bezpečnosť pri práci pokladáme za náš hlavný cieľ, ktorému podriaďujeme časový harmonogram, výšku nákladov a všetky hodnotiace ukazovatele. Jedno z najnovších bezpečnostných pravidiel sme zaviedli minulý rok. Kampaň STOP umožňuje každému pracovníkovi zastaviť stavebné práce pri podozrení, že je ohrozený on alebo jeho kolegovia a pracovný tím môže pokračovať v práci až po úplnom vyriešení problému. Všetky naše bezpečnostné pravidlá vyplývajú z ochoty riskovať finančné náklady s cieľom, aby sa všetci naši zamestnanci každý večer mohli vrátiť ku svojim rodinám.

Čím je oblasť výstavby mostov na Slovensku špecifická?

S kolegami sa zhodujeme v názore, že stavba mostov je poslanie, ktoré hraničí s rehoľou. Na Slovensku sa nebuduje veľké množstvo mostných stavieb. Neporovnateľne väčší objem financií plynie do oblasti pozemného stavebníctva. Snažíme sa spoliehať na vlastné kapacity a zdieľame pôvodné hodnoty, s akými bola naša firma založená. Pred 8 rokmi sme rozšírili naše portfólio o pozemné a vodohospodárske stavby, pretože na slovenskom trhu sa nemôžeme obmedziť len na zákazky v oblasti mostného staviteľstva.

Ako sa vám darí z hľadiska zamestnanosti?

Za posledné tri roky postupne zvyšujeme počet zamestnancov a aj v aktuálnom roku plánujeme priebežné dopĺňanie stavov. Počas trvania pandémie pokračujeme v uzatváraní pracovných zmlúv, pretože stále pociťujeme nedostatok pracovníkov. Naša filozofia spočívajúca v získavaní odborníkov už na školách je náročná na počet technikov pracujúcich na stavbách, keďže počas prvého roka sú absolventi v procese zaúčania.

Môžete priblížiť ako funguje vaša platforma s názvom Inkubátor rozvoja?

Projekt Inkubátor rozvoja rozbehla naša matka SMP CZ, a.s. Množstvo dobrých nápadov v oblasti úspor a pracovnej bezpečnosti prichádza od našich najpočetnejších zamestnancov ako sú referenti, asistenti a stavební technici. Každý zamestnanec má možnosť zaregistrovať svoj podnet na zlepšenie na personálnom oddelení. Ak svojím nápadom osloví, dostane zelenú na vypracovanie projektu, ktorý po zhodnotení môže byť uvedený do života. Ak z jednej tretiny použiteľných nápadov ročne podchytíme 5, pre firmu to znamená veľký prínos.

Okrajovo sa venujete rekonštrukciám historických budov.

V roku 2012 sme sa podieľali na revitalizácii hradu na vrchu Hradová v Košiciach a v roku 2013 sme spolupracovali na rekonštrukcii historickej sály Východoslovenskej galérie v Košiciach. V roku 2016 sme dokončili stavebné a reštaurátorské práce v interiéri kaplnky a umelecko-remeselné práce na hospodárskej budove v rámci obnovy Budatínskeho hradu pri Žiline.

V čase pretrvávajúcej pandémie ja zložité hovoriť o plánoch do budúcnosti.

Naša spoločnosť pohotovo zareagovala na potrebu zavedenia opatrení proti šíreniu koronavírusu. Už 1. marca sme zaviedli dezinfekčné opatrenia na centrále, zákaz návštev, a rozšírili sme ďalšie opatrenia na všetkých našich prebiehajúcich stavbách. Našou podnikateľskou prioritou je stabilita vo výkonoch, obratoch a počte zamestnancov a vzhľadom na aktuálnu situáciu pôjde o náročný cieľ. Mimoriadne ťažkej skúške momentálne čelia nielen firmy, ale celá ľudská spoločnosť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...