1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.

Slovnaft montaze a opravyZa posledné roky evidujú takmer dvojnásobný nárast tržieb

Keď bežný človek z diaľky obdivuje bratislavský Slovnaft, na prvý pohľad ho ohromí obrovská komplexnosť a zložitosť zariadení v areáli fabriky. Kilometre a kilometre potrubí, komíny, lešenia, rôzne nádrže. Čo je pre laika nepredstaviteľný chaos technologického zázemia rafinérie, to je pre spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., logický a vzájomne presne prepojený organizmus, kde má každý ventil a skrutka svoje miesto a úlohy.

Zorientovať sa v tejto džungli vyžaduje dlhoročné skúsenosti a vysoké technické znalosti odborníkov, ktorí dokážu jednotlivé technológie udržiavať dlhodobo v prevádzke bez väčších porúch. A práve týmito vlastnosťami disponuje dcérsky podnik Slovnaftu. O hlavných úlohách spoločnosti, aktuálnych zákazkách či riešení personálnych otázok sme sa porozprávali s Ing. Ondrejom Zákutným, riaditeľom akciovej spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY.

Predstavíte nám v krátkosti hlavné zameranie a činnosti spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.?

Spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., je údržbárska spoločnosť a je 100-% dcérskou spoločnosťou SLOVNAFT, a.s. Činnosť spoločnosti je historicky zviazaná s vývojom rafinérskej a petrochemickej výroby na Slovensku od jej počiatkov v roku 1895. V povojnovom období sa spoločnosť vyvíjala v rámci rafinérsko-petrochemického kombinátu Slovnaft a od roku 1993 je samostatnou akciovou spoločnosťou. Hlavným predmetom nášho podnikania a zároveň cieľom je poskytnutie kvalitných a promptných služieb v oblasti komplexného servisu, technologických odstávok, generálnych revízií a dodávok zariadení do petrochemických, rafinérskych, logistických a energetických závodov Skupiny MOL.

Rok 2018 bol pre spoločnosť mimoriadny nielen vzhľadom na náročnosť a rozsah zadaných úloh, ale aj preto, že bol rokom s najvyšším objemom vykonaných prác počas jej existencie. Ako sa tento fakt odrazil na finančných ukazovateľoch za vlaňajšok?

Každoročne pripravujeme a realizujeme výkon prediktívnej, preventívnej a korektívnej údržby s cieľom dosiahnuť stanovenú prevádzkovú dostupnosť zariadení našich zákazníkov. Zabezpečenie uvedených činností sa týka profesií strojnej, elektro, merania a regulácie a stavebnej, vrátane dodávok potrebného materiálu, náhradných dielov a subdodávok. Za posledných 5 rokov môžem potvrdiť trvalý nárast požiadaviek čo do objemu zrealizovaných zásahov. Hovoria o tom aj naše tržby, kde sme v porovnaní s rokom 2015 zaznamenali v roku 2018 takmer dvojnásobný nárast.

Čo malo na tržbách spoločnosti najvyšší podiel?

Jednoznačne najvyšší podiel má každoročne bežná údržba. Druhý najvýznamnejší podiel patrí generálnym revíziám – v prípade, že v danom roku sa realizujú aktivity súvisiace s generálnymi opravami.

Aké najvýznamnejšie zákazky ste realizovali tento rok?

Medzi najvýznamnejšie patria realizácia jarných generálnych revízií v rafinérskej časti, rewamp reaktora výrobnej jednotky FCC, rewamp 3 reaktorov z výrobnej jednotky RHC, rozsiahle rekonštrukčné práce na kolónach a potrubných systémoch výrobnej jednotky AVD 6 a generálne opravy kľúčových turbokompresorov a parných turbín.

Poskytujete služby len pre svoju materskú spoločnosť alebo aj pre externé firmy?

Tým, že sme 100-% dcérou Slovnaftu, sme tu hlavne pre Slovnaft a jeho potreby, a teda tam je aj naša najväčšia pôsobnosť. Ak hovoríme o aktivitách pre externé firmy, je to objem, ktorý neprekračuje 1 %.

Údržba zariadení Slovnaftu pozostáva z veľkého množstva menších zákaziek. Koľko ste ich zrealizovali vlani a s akým číslom počítate v tomto roku?

Za rok 2018 môžeme hovoriť o 26 600 zákazkách, v tomto roku očakávame ešte mierne vyšší počet.

Zohľadňujú vaše plány pre budúci rok aj scenár s nástupom krízy? Do akej miery môže prípadné ekonomické spomalenie ovplyvniť hospodárenie vašej spoločnosti?

Sme spoločnosť poskytujúca službu – údržbu, a v tejto oblasti je vždy priestor na zefektívnenie poskytovaného servisu tak v oblasti BOZP, ako aj kvality a využívania dostupných ľudských aj materiálnych zdrojov. V budúcnosti toto chceme dosiahnuť lepším plánovaním a využívaním harmonogramov v rámci našich aktivít, zintenzívnením kontroly výkonov našich subdodávateľov, posilnením našich činností v oblasti definovania požiadaviek na kvalitu dodávok výkonov a náhradných dielov a následne rozšírením kontroly kvality priamo počas realizácie údržbárskych činností.

Pociťujete, podobne ako iné priemyselné podniky, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na trhu? Ako sa s touto situáciou vysporiadavate?

Samozrejme, tejto oblasti sa spolu so Slovnaftom dlhodobo venujeme, tak ako aj iné spoločnosti pôsobiace v priemysle. Snažíme sa zintenzívniť a rozšíriť spoluprácu s STU – so strojníckou a chemicko-technologickou fakultou a s Fakultou elektrotechniky a informatiky. So Strojníckou fakultou STU spolupracujme aj na zavedení ďalšieho študijného programu – profesijný bakalár v údržbe. Kým klasický bakalár trvá tri roky, profesijný bakalár je silne orientovaný na prax. Ide o 4-ročné štúdium s nadštandardnou dĺžkou praxe priamo v podniku podľa výberu.

Možno ešte dôležitejším je príchod mladých ľudí na robotnícke pozície, nakoľko hlavne v tejto oblasti je veľmi náročné získať odborníkov. Preto sme začali spoluprácu v rámci duálneho vzdelávania s Duálnou akadémiou bratislavského VW a dnes môžeme povedať, že už máme v našich dielňach na praxi tretiakov z profesie mechanik strojov a zariadení, a som presvedčený, že po úspešnom dokončení štúdia posilnia naše rady.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...