1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenská technická univerzita v Bratislave

Slovenska technicka univerzita 16Prioritou sú udržateľné miesta s ohľadom na rozvoj potenciálu regiónov

Slovenská technická univerzita v Bratislave je modernou výskumno-vzdelávacou inštitúciou. Dlhodobo pripravuje odborníkov v oblasti prírodných vied, počítačových vied, stavebníctva, architektúry a dizajnu, chémie, potravinárstva či materiálových technológií. Špičkový výskum najlepšej technickej univerzity na Slovensku nachádza svoje uplatnenie v každodennom živote.

Redakcia časopisu Priemysel Dnes sa rozprávala s prorektorkou univerzity pre zahraničné vzťahy a vzťahy s verejnosťou prof. Ing. arch. Ľubicou Vitkovou, PhD., ktorá na Slovenskej technickej univerzite pracuje už od 90. rokov. „Na pozícii prorektorky pôsobím od apríla 2019. Mojou náplňou je propagácia aktivít STU smerom k slovenskej odbornej a laickej verejnosti, partnerom, ako aj smerom do zahraničia. Dôležitou súčasťou mojej práce je koordinácia medzinárodnej spolupráce s cieľom skvalitniť a zintenzívniť internacionalizáciu STU,“ hovorí na úvod exkluzívneho rozhovoru. Viac o medzinárodnej spolupráci, projektoch či plánoch univerzity na rok 2023 prezrádza na nasledujúcich riadkoch.

Čo je vašou hlavnou pracovnou náplňou v rámci medzinárodných vzťahov a vzťahov s verejnosťou?

V rámci PR koordinujem propagáciu štúdia na STU v rámci on-line a printových médií, aj cez účasť na veľtrhoch doma a v zahraničí. V ostatnom období je cenná spolupráca s Bratislavským, ale aj Trnavským samosprávnym krajom pri propagácii štúdia medzi študentmi stredných škôl a ich výchovnými poradcami. Na STU vydávame univerzitný časopis SPEKTRUM, informačné materiály o STU (Profile, Anual Report, informačné materiály pre stredoškolákov). Aktívne šírenie informácií o výsledkoch univerzity smerom k odbornej a širokej verejnosti považujem za veľmi dôležitý mienkotvorný činiteľ. Úlohou oddelenia práce s verejnosťou je aj príprava podujatí pre akademickú obec STU. Z pohľadu internacionalizácie STU je zásadné jej cieľavedomé začleňovanie do sietí univerzít, jej aktívne zastúpenie v združeniach univerzít či úspešná realizácia celej škály mobilitných programov.

Budete tento rok organizovať workshopy, letnú školu či detskú univerzitu? Pripravujete aj nejaké zaujímavé konferencie?

Budúcich uchádzačov oslovujeme prostredníctvom letnej univerziády pre stredoškolákov, dní otvorených dverí, ktoré organizujú jednotlivé fakulty STU. Niektoré fakulty realizujú aj letné školy pre deti a študentov základných a stredných škôl či rôzne olympiády. Je pre nás dôležité podchytiť už deti, vzhľadom na to, že vzťah k technickým disciplínam akými sú matematika alebo fyzika je dôležité pestovať už v útlom veku. Zo zahraničných aktivít, ktoré pripravujeme v tomto roku, je celá rada workshopov v rámci projektov Erasmus+, cez schému BIP – Blended Intensive Program, Kľúčovú akciu 2 – Spolupráca medzi inštitúciami, až po plánované aktivity v rámci konzorcia EUliST (konzorcium 10 univerzít, ktorého je STU členom). Ide o intenzívne, najčastejšie týždeň trvajúce vzdelávacie aktivity pre študentov na vybrané témy, ktoré sú realizované v spolupráci s minimálne ďalšími dvoma partnerskými inštitúciami. Čo sa týka konferencií, tie sa najčastejšie viažu na konkrétne projekty. Jednotlivé fakulty však majú vo svojom kalendári aj každoročne sa opakujúce konferencie.

V akých najvýznamnejších medzinárodných projektoch ste zapojená?

Najzásadnejší projekt, ktorý mám za univerzitu na starosti, je projekt EULiST v rámci schémy Európskych univerzít. V uvedenom konzorciu sme projekt pripravovali skoro dva roky a bol podaný v januári 2023. Jeho cieľom je prispieť k udržateľnosti regiónov, v ktorých participujúce univerzity pôsobia. Synergia uvedených univerzít je založená na zdieľaní najnovších poznatkov a na spoločných vzdelávacích a výskumných aktivitách. Vytvára tak optimálne prostredie pre výchovu budúcich odborníkov pripravených reagovať na technologické a spoločenské výzvy.

V rámci svojho výskumného zamerania som bola na Fakulte architektúry a dizajnu STU zodpovedná za projekt DANUrB 2 v rámci schémy Interreg Danube Transnational Programme, ktorý sme realizovali v rokoch 2020 až 2022. Išlo o kontinuálny výskum nadväzujúci na predchádzajúci projekt DANUrB, ktorý sme riešili v období rokov 2017 až 2019. Oba projekty boli zamerané na rozvoj regiónov okolo Dunaja prostredníctvom udržateľného turizmu prostredníctvom využitia ich kultúrneho a prírodného potenciálu. Je dôležité, aby aj týmto spôsobom bola zabezpečená životaschopnosť uvedených regiónov a nedochádzalo k ich vyľudňovaniu a ekonomickému úpadku, ktorý je dnes pre mnohé z nich typický.

Na medzinárodnom projekte participovali univerzity, samosprávy, občianske a odborné združenia z Bulharska, Rumunska, Srbska, Chorvátska a Maďarska. Hlavným lídrom bola Technická a ekonomická univerzita v Budapešti. Táto problematika si žiada ďalšie bádanie a najmä realizáciu konkrétnych aktivít stanovených v strategických plánoch, preto sme v novembri podali žiadosť o ďalší nadväzujúci projekt.

Na akých ďalších projektoch ešte pracujete?

Súbežne s uvedeným projektom som bola zapojená aj do vzdelávacieho projektu Erasmus+ Creative Danube (Creative Danube/Innovative Teaching for Inclusive Development in Small and Medium-Sized Danubian Cities). Do projektu sú zapojené technické univerzity z Budapešti, Viedne, Kremsu, Nového Sadu, Belehradu a Bukurešti. V rámci projektu sme pripravili vzdelávacie moduly zamerané na transformáciu malých a stredných miest. Každá univerzita bude zodpovedná za jednu konkrétnu tému. Máme dokonca ambíciu vytvoriť spoločné študijné programy. K tomu však potrebujeme harmonizáciu legislatívy vo všetkých zapojených krajinách.

Uvedené projekty sú charakteristické prepojením výskumu, praxe a vzdelávania, čo bolo obzvlášť cenné pre študentov. Študenti v ateliéroch riešili aktuálne témy a problémy miest a obcí pozdĺž Dunaja. Zamerali sme sa na menšie vidiecke sídla, rozvojové a transformujúce sa územia Komárna, Kolárova či Štúrova. Ide o vzájomne prospešnú spoluprácu medzi samosprávami a univerzitou, kedy študenti pracujú na reálnych zadaniach. Vytvárajú modelové riešenia pre samosprávy, pri ktorých navyše komunikujú so zástupcami samospráv, občanmi, odborníkmi alebo rôznymi spoločnosťami. Simulujeme tak reálnu prax a súčasne tak napĺňame tretie poslanie univerzity, ktorým je spolupráca s praxou a šírenie poznania. Prepojenie výskumu, vzdelávania a praxe je charakteristické pre celú STU a jej fakulty.

Z úrovne univerzity a mojich kompetencií ako prorektorky by som rada vyzdvihla úspešnosť STU pri podávaní medzinárodných mobilitných projektov s krajinami mimo EU v rámci programu Erasmus+ ICM. V roku 2022 sme získali financovanie pre spoluprácu s univerzitami z nasledovných krajín: Čína, Srí Lanka, Barbados, Čile, Irán, Ukrajina, Alžírsko, Egypt, Jordánsko, Ghana, Keňa, Maurícius, Uganda, USA, Kanada, Albánsko, Bosna a Herzegovina, Kosovo a Čierna Hora.

Študujú na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave aj zahraniční študenti?

Na STU študujú študenti ako v rámci mobilitných programov (Erasmus+, SAIAC, CEEPUS a ďalších), tak aj naši regulárni študenti. A to buď v slovenskom jazyku alebo v akreditovaných študijných programoch v anglickom jazyku. Vybrané študijné programy na Stavebnej fakulte, Strojníckej fakulte a Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU získali aj medzinárodnú akreditáciu ENAEE (European Network for Accreditation of Engineering Education). Študijné programy v odbore Architektúra a urbanizmus na Fakulte architektúry a dizajnu zasa prešli akreditáciou na úrovni Európskej komisie, nakoľko spadajú pod regulované povolanie. Preto brány našej univerzity otvárajú mnohí študenti pochádzajúci zo zahraničia. Dlhodobo u nás študujú mladí ľudia z Indie, Afriky a Blízkeho východu. V poslednej dobe evidujeme nárast záujmu o naše študijné programy v radoch ukrajinských študentov. Doktorandi k nám prichádzajú z rôznych kútov sveta, ako aj z krajín Európskej únie.

Privítali ste v poslednom čase na pôde vašej univerzity nejakú zaujímavú zahraničnú návštevu?

V pokovidovom období sa výrazne zintenzívnili návštevy reprezentantov zahraničných univerzít na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Niet totiž nad osobný kontakt a vzájomnú výmenu odborných skúseností. V novembri sme na univerzite privítali zástupcov piatich univerzít z Taiwanu, ktoré majú veľký záujem o výmenu poznatkov, predovšetkým v oblasti elektrotechniky a informatiky. Realizovali sa tiež spoločné stretnutia partnerov v rámci konzorcia EULiST, pričom mnohé podujatia a stretnutia boli viazané na realizované výskumné a mobilitné projekty. V lete sa uskutočnilo aj stretnutie s kolegami z budapeštianskej Univerzity Obuda. Zavítal k nám manažment, ako aj dekani tejto partnerskej univerzity.

Aké sú vaše plány na rok 2023?

Našou métou na úrovni STU je získať financovanie na projekt konzorcia EULiST v rámci programu Erasmus+ Európske univerzity, ktorý sme podali v rámci príslušnej výzvy. Program Európskych univerzít predstavuje najvyššiu schému programu Erasmus+, ktorá podporuje kreovanie konzorcií univerzít schopných priniesť nové vízie a idey pre spoločnosť. Radi by sme v rámci konzorcia v tomto období zintenzívnili vzájomnú výmenu študentov, doktorandov a pedagógov, podporili vzájomné online vzdelávanie či zdieľanie študijnej a vedeckej literatúry v rámci spoločného virtuálneho kampusu. V tomto roku by sme takisto radi nadviazali na úspech pri získaní projektov ICM (v rámci Erasmus+) umožňujúci aktívnu spoluprácu s partnermi v krajinách po celom svete. Čo sa týka univerzitných plánov, máme ambíciu permanentne zvyšovať mieru internacionalizácie STU v Bratislave, a to nielen cez realizáciu mobilitných, edukačných a výskumných projektov, ale aj cez aktívnu účasť STU v univerzitných sieťach a konzorciách.

Ako vidíte budúcnosť architektúry na Slovensku?

Pozerám sa na ňu pozitívne. V rámci súťaže CE ZA AR, ktorú organizuje Slovenská komora architektov, sú oceňovaní architekti stále mladších ročníkov. Naši študenti sú úspešní nielen ako tvoriví architekti či koncepční urbanisti, ale nachádzajú uplatnenie aj vo výskume, v propagovaní a šírení osvety v časopisoch, ale aj ako zamestnanci mestských úradov, pracovníci oddelení územného rozvoja, a v neposlednom rade aj v developerských spoločnostiach. Spôsob a miera uplatnenia sa absolventov architektúry je skutočne široká. V tomto kontexte by som rada uviedla, že úroveň uplatnenia sa absolventov STU je najvyššia na Slovensku, čo hovorí tom, že naši absolventi sú úspešní a na trhu práce žiadaní.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...