1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ŠKODA MACHINE TOOL, a.s.

skoda machine tool 16Naši zamestnanci budujú hodnotu značky ŠKODA

Posledné roky neboli pre spoločnosť ŠKODA Machine Tool najlepším obdobím v histórii. Boli školou, vďaka ktorej pochopili, že len značka a tradícia už v dnešnom svete nestačia. Punc a spoľahlivosť značky ŠKODA obliekli do zákaznícky orientovaného servisu, ponúkli novú obchodnú stratégiu, inovácie a bezkonkurenčné technologické riešenia.

Vďaka tomu získavajú opäť postavenie, ktoré prináleží jednej z najhodnotnejších českých, a dá sa povedať aj svetových značiek. V rozhovore pre Priemysel Dnes Ing. Pavel Seethaler, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ hovorí, aké náročné, zodpovedné, ale aj krásne je niesť vlajku ŠKODA.

ŠKODA je sama osebe silná a svetovo uznávaná značka. V roku 2011 ste však vstúpili do skupiny ALTA. Čo bolo motiváciou a čo tento krok priniesol závodu?

ŠKODA je skutočne veľmi silná značka prezentujúca sa technicky veľmi kvalitnými produktmi. V tejto oblasti naše stroje rozhodne nezostávajú pozadu. Aj ako silná firma sme sa však vstupom do skupiny ALTA výrazne posunuli. Predovšetkým sa nám otvorili nové obchodné príležitosti, prevažne v Rusku, kde je ALTA veľmi silná. Rovnako súdržnosť skupiny ALTA využívame tam, kde to má zmysel, a pozitívom je aj synergický efekt v rámci veľkej strojárskej skupiny.

Ani zázemie strojárskej skupiny však nie je samo osebe zárukou prosperity. Mnoho firiem z odvetvia sa borí s problémami, chýba im progresívny rast a rozvoj. Tradičné firmy majú problém uspieť. Aká je situácia v ŠKODA Machine Tool?

Ak chceme byť objektívni, musíme otvorene priznať, že ani ŠKODA Machine Tool nebola v posledných dvoch rokoch príliš úspešná. Bolo to obdobie, vďaka ktorému sme si uvedomili, že zaostávame za modernými potrebami trhu. Že kvalitný a precízne skonštruovaný stroj už nestačí. Zákazníci stále viac volajú po univerzálnych strojoch. Je to pochopiteľné z hľadiska vyššej flexibility a minimalizácie investícií do strojového parku. Hoci ponúkame príslušenstvo ako karuselový, naklápací stôl, rôzne modifikujeme naše frézovacie automatické hlavy, zostávame verní našej konštrukcii, ktorá je preverená storočnou tradíciou. Popri výrobe flexibilných strojov sa tak vždy tešíme z objednávky na špeciál, ktorý nikto iný nevyrobí a zákazníci vedia, že s nami nešliapnu vedľa. Rok 2015 však môžeme právom označiť za zlomový pre ďalšie smerovanie spoločnosti. Aktuálne sme v procese revitalizácie, staviame novú obchodnú, produktovú a výrobnú stratégiu. Znižujeme náklady spoločnosti, a to všetko je podporené zmenou myslenia našich pracovníkov. Je pre nich motivácia pracovať kvalitne pre značku ŠKODA a vlastnou prácou budovať jej hodnotu. To je smer, ktorý, pevne verím, upevní našu pozíciu medzi svetovými hráčmi v oblasti veľkých horizontálnych fréz a sústruhov. V súčasnosti veľa investujeme aj do vývoja. Prehodnocujeme dlhodobejšie úlohy rozvoja, staviame nové zadania, ktoré budú smerovať do oblasti veľkých sústruhov. V tejto oblasti chceme hrať opäť významnú úlohu.

Zmienili ste inovácie. Môžete niektoré z vašich noviniek predstaviť konkrétnejšie?

V rámci technického vývoja sa nám vlani podarilo dokončiť rad vreteníkov s novým koaxiálnym pohonom vretena. Tieto vreteníky rozširujú našu štandardnú ponuku horizontiek rady HCW s plným využitím súčasných rámov celej rady strojov. Zvýšením technických parametrov vreteníkov, čo znamená vyššie otáčky vretena, plus veľké výsuvy pinoly a vretena, sme dosiahli podstatné zlepšenie úžitkových vlastností stroja. Konštrukcia vreteníkov s týmto typom pohonu vretena je s využitím štandardného radu elektromotorov originálna a naša firma má na tomto riešení uplatnených niekoľko patentov. V porovnaní s konkurenčnými výrobcami veľkých horizontiek je naše riešenie jedinečné a prináša nám pri predaji týchto strojov nemalú konkurenčnú výhodu.

Netreba však zabúdať, že zákazníkom vždy dodávame technické riešenie s vysokými parametrami. Dlhodobá spoľahlivosť a správne nadimenzovaná tuhosť strojov vedúca k najvyššej presnosti a najlepším rezným vlastnostiam na trhu nás radí k špičke v segmente. Rovnako sme hrdí na naše know-how a preverenú tradičnú silu značky ŠKODA. Stroje ŠKODA sa v porovnaní s konkurenciou vyznačujú dlhodobou spoľahlivou prevádzkou na vysokých parametroch obrábania. Vďaka tomu sa postupne vracajú zákazníkom vložené prostriedky a súčasne sa zvyšuje hodnota firiem. Nejde tak len o inovácie, ale skôr inovácie podkuté kvalitou a historickými skúsenosťami, ktoré robia zo ŠKODY Machine Tool spoľahlivého partnera.

Jednou z vašich nových služieb je aj ponuka na zostavenie optimálneho pracoviska podľa predstáv zákazníka. Môžete nám tieto služby popísať bližšie?

Sme schopní navrhnúť optimálne pracovisko podľa výkresu vrátane stratégie obrábania a nástrojových zostáv. Všetko nasimulovať v 3D prostredí a predviesť zákazníkom, vrátane prepočtu doby návratnosti v rôznych variantoch technického riešenia a dosiahnutých časov obrábania. Zatiaľ tieto služby vyžaduje len úzky okruh zákazníkov, ale predpokladáme, že v blízkej budúcnosti to bude neoddeliteľnou súčasťou každej ponuky a určite chceme v tejto oblasti držať trend a zdokonaľovať sa.

Hovorili ste nielen o inováciách na poli výroby, ale aj obchodnej politiky. Kam by ste sa radi posunuli v tejto oblasti?

Už dnes nájdete stroje z dielne ŠKODA Machine Tool takmer na všetkých kontinentoch. Za viac ako 100 rokov histórie firmy sme dodali cez 4-tisíc strojov. Našou prioritou je aj naďalej stavať na tradičných trhoch pre veľké stroje ako Čína, Rusko, India, a samozrejme sa musíme dobre starať aj o zákazníkov na trhoch, ktoré sú nám blízke, teda v rámci Európy. Doma sme prevažne v Čechách, na Slovensku a v Nemecku. Zaujímavé príležitosti sa však črtajú vo vzdialenejších krajinách ako sú Austrália, Južná Afrika, Severná Amerika, centrálna časť Ameriky, ale aj Irán, kde sa po rokoch opäť otvárajú dvere k spolupráci. Výhodou je určite aj naša dcérska spoločnosť Eastern ŠKODA Shenyang v Číne, ktorá funguje veľmi dobre a je stabilne zisková. Vytvára kvalitnú podporu pre materskú spoločnosť na naše projekty v Číne. Chceli by sme posilniť jej kompetencie a predpokladáme aj ďalší rozvoj.

Nové zákazky sa v posledných rokoch pohybovali na úrovni okolo 1 miliardy českých korún a približne rovnaké čísla očakávame aj tento rok. Cieľom novej obchodnej stratégie je zvyšovať počet stálych zákazníkov, ktorí sú s našimi produktmi spokojní a ktorí s nami rastú rovnako, ako my s nimi. V spoločnosti si čoraz viac uvedomujeme dôležitosť servisu, zákazníckej technológie a celkovej spolupráce so zákazníkom vedúcu k plnej spokojnosti.

Sto rokov tradície je určite pekný základ. Ako však vidíte budúcnosť? Aké máte ambície?

ŠKODA Machine Tool chce byť predovšetkým dodávateľom ťažkých obrábacích strojov s rozširujúcou sa sieťou stálych zákazníkov, hrdou na svojich pracovníkov aj produkty. K naplneniu tejto vízie prispôsobujeme spoločnosť požiadavkám trhu, dávame nový smer obchodnej a výrobnej stratégii. Posilňujeme spoločnosť o kvalitné riadenie projektov, finančné riadenie, personálne dopĺňame obchodné aj realizačné tímy.

ŠKODA Machine Tool má ambíciu byť technickou a kvalitatívnou jednotkou na trhu v oblasti veľkých horizontiek s priemerom vretena nad 160 mm a medzi trojicou najlepších dodávateľov veľkých sústruhov s točným priemerom nad 1500 mm. Rovnako je naším cieľom, aby bola značka ŠKODA pre zákazníka synonymom precíznosti a spoľahlivosti na ďalšie dlhé desaťročia.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...