1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saneca Pharmaceuticals a.s.

Saneca pharmaceuticalsFiremnú kultúru rozvíjame s leitmotívom slobodne a zodpovedne

„Úspech nie je len o tvrdých číslach. Nemenej dôležitým ukazovateľom napredovania modernej firmy je budovanie plnohodnotného vzťahu so zákazníkmi a komplexná starostlivosť o zamestnancov,“ konštatuje v úvode nášho rozhovoru predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Saneca Pharmaceuticals Ing. Matúš Kutný. K ambíciám najväčšej farmaceutickej spoločnosti na Slovensku patrí aj aktívna účasť v procese kultúrnej transformácie. „Naďalej zápasíme s historicky známymi metódami riadenia založenými na striktnej hierarchii, príkazoch a kontrole.

Vedenie nášho podniku si uvedomuje nevyhnutnosť kultúrneho prerodu. Firemnú kultúru preto rozvíjame s leitmotívom slobodne a zodpovedne. Chceme vytvárať inšpiratívne pracovné prostredie, kde naši zamestnanci získajú príležitosť angažovať sa,“ podotýka na margo ambiciózneho zámeru hlohoveckej spoločnosti jej generálny riaditeľ.

Spoločnosť Saneca Pharmaceuticals svoje hlavné aktivity zameriava na vývoj, výrobu, dovoz, skladovanie a veľkodistribúciu humánnych liekov a farmaceutických substancií.

Saneca Pharmaceuticals figuruje ako zmluvný výrobca, ktorý vyvíja a vyrába liekové formy vysokej kvality, vrátane pevných a tekutých liekových foriem. Pod vedením skúsených manažérov vďaka pravidelným investíciám zabezpečuje oblasť vývoja a výroby finálnych liekových foriem, syntézy a vývoja API (aktívnych farmaceutických ingrediencií). Chemickej a farmaceutickej výrobe sa venujeme v dvoch závodoch. V API závode prebieha príprava farmaceutických substancií, z ktorých sa vyrábajú hotové liekové formy. Máme k dispozícii takmer 30 vlastných substancií, ktoré získali certifikát najvyššej kvality. Z 56 ton našej ročnej produkcie smeruje približne 36 ton k externým zákazníkom a 20 ton je určených na interné použitie. Vo farmaceutickom závode sa venujeme výrobe rôznych foriem tabliet, želatínových kapslí a nesterilných tekutín.

Saneca Pharmaceuticals je proexportne orientovanou spoločnosťou.

100 % našej produkcie smeruje na export. Našimi najväčšími a tradičnými zákazníkmi sú farmaceutické spoločnosti Zentiva a Sanofi. Ďalej vyrábame napríklad pre Pharmascience so sídlom v Kanade, a k našim významným odberateľom patrí aj poľská spoločnosť Symphar. Vyvážame do všetkých krajín EÚ a tiež do krajín Spoločnosti nezávislých štátov.

Ako významná farmaceutická spoločnosť zareagovala na pandemickú situáciu?

Keďže sme boli v aktívnom kontakte s našimi talianskymi partnermi a ich krajina si prechádzala výnimočnou situáciou skôr, inšpirovali sme sa na ich príklade. Všetky odporúčané opatrenia sme prijali v predstihu. V období, keď trh trpel nedostatkom ochranných pomôcok, sme našim zamestnancom poskytovali rúška aj pre osobnú potrebu. Sami sme si vyrábali dezinfekčný prípravok, ktorý sme poskytovali našim kolegom na domáce použitie. Zásobili sme inštitúcie v meste Hlohovec a blízkom okolí, vrátane miestnych lekární. Naďalej pokračujeme v dodržiavaní všetkých bezpečnostných opatrení. Výnimku predstavuje výmena zmien, pretože v striktne organizovanej podobe nie je dlhodobo udržateľná.

Ako sa vám darí pri napĺňaní cieľov?

Spĺňanie naplánovaných cieľov by som nerád dával do súvislosti s pandemickou situáciou. Je pravda, že pod vplyvom okolností sme získali niekoľko objednávok, väčšinou na acylpyrin a paracetamol, ktoré pomáhajú liečiť chrípkové stavy. Mesiace marec a apríl boli výnimočné všeobecným rastom dopytu po liekoch z dôvodu, že ambulancie nefungovali v štandardnom režime. Zásadným spôsobom to však objem našich zákaziek neovplyvnilo. S našimi zákazníkmi spolupracujeme dlhodobo a svedomito v zmysle rozsahu poskytovaných služieb a cenovej úrovne. Je prirodzené, že optimálne nastavené vzťahy prinášajú svoje ovocie. Aktuálnu situáciu vo firme hodnotíme veľmi pozitívne. Prekvapujeme samých seba, intenzívne pokračujeme v spoznávaní vlastných možností a sme hrdí na všetko, čo dokážeme.

O výsledkoch dlhodobej spolupráce s odberateľmi hovoria pekné čísla.

V roku 2019 sme v ukazovateli EBITDA v porovnaní s rokom 2018 zaznamenali nárast o 5 miliónov eur. Počas 8 mesiacov aktuálneho roka sme ho dokázali zvýšiť o ďalších 2,6 milióna eur. Teší nás, že pokračujeme v pozitívnom trende a veríme, že do konca roka 2020 sa nám podarí dosiahnuť 3 milióny eur. V horizonte 24 mesiacov by sme tak v EBITDA ukazovateli dosiahli nárast o 8 miliónov eur. Čo sa týka ročného obratu, máme v pláne prekročiť hranicu 60 miliónov eur.

Vaša spoločnosť momentálne žije významnými investíciami.

Vďaka nášmu majiteľovi sme získali silnú investičnú injekciu a investičný rozpočet sa nám podarilo navýšiť o ďalších 5 miliónov eur. Dnes môžeme hovoriť o 25-miliónovom investičnom programe, ktorý sme odštartovali v roku 2019 s plánovaným dokončením v roku 2021. Cieľom je obnova zastaraného technického a technologického vybavenia našich dvoch závodov a rozvoj novej výroby. Pracujeme na vybudovaní úplne novej technológie, ktorá nám umožní rozšíriť výrobu o injekčné roztoky v ampulkách.

Nedávno ste zavŕšili príbeh legendárneho krému.

Značka krémov Indulona zmenila majiteľa v roku 2018. V produkcii pre grécku spoločnosť Sarantis sme pokračovali 1,5 roka ako zmluvný výrobca, nie ako držiteľ ochrannej známky. Výroba produktového radu Indulona predstavovala 3 až 4 % z nášho obratu a v júli sme ju ukončili.

Ako najväčší výrobca liekov na Slovensku patríte k atraktívnym zamestnávateľom.

Zvyšovanie počtu našich zamestnancov prebieha v súlade s realizovanými úlohami a vytýčenými cieľmi. Počas roka 2019 nám čistý nárast zamestnancov presiahol počet 100. V horizonte 2 až 3 rokov plánujeme prijať ďalších 100 až 150 pracovníkov.

Východisko pri prepájaní teórie s praxou predstavuje model duálneho vzdelávania, ktorý stredoškolákom ponúkate v niekoľkých odboroch.

Mám veľkú radosť, že sa nám podarilo úspešne odštartovať program duálneho vzdelávania. Súčasní prváci SOŠ chemickej v Hlohovci k nám prídu počas štúdia v druhom ročníku. Poskytujeme tiež možnosť brigády, ktorú využívajú väčšinou deti našich zamestnancov. Týmto spôsobom získavajú pozitívny vzťah k našej firme aj k aktivitám, ktorým sa úspešne venujeme.

Darí sa vám rozvíjať podobnú spoluprácu aj s vysokými školami?

Úroveň spolupráce s univerzitami je odrazom slovenskej reality. Žiaľ, táto oblasť nefunguje systémovo. Sporadicky prezentujeme našu spoločnosť na veľtrhoch práce, kde poskytujeme informácie o pracovných príležitostiach pre absolventov. Zápasíme s chronickým nedostatkom odborníkov zbehlých v informačných technológiách a narážame na nedostatok technológov. Museli sme sa vynájsť a potrebných ľudí sa snažíme vychovať sami. S entuziazmom vychádzame v ústrety proaktívnym vysokoškolským študentom, ktorí nás oslovujú na základe vlastnej iniciatívy. V Hlohovci sídli Detašované pracovisko Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, ale rozsah spolupráce s významnou vzdelávacou inštitúciou si dokážeme predstaviť na kvalitatívne inej úrovni.

Máte dlhoročné skúsenosti v oblasti vývoja generických liekových foriem. Koľko zamestnancov pracuje vo vašom vývojovom tíme?

Vo vývojových oddeleniach oboch našich závodov zamestnávame asi 20 kolegov. Vo farmaceutickom sektore sú aktuálne populárne programy venované COVID-19. Zatiaľ v žiadnom z nich nefigurujeme, ale pozorne sledujeme všetky súčasné iniciatívy. Aktuálna situácia nasvedčuje tomu, že veľké výzvy ešte len začnú prichádzať.

S akými prioritami hľadí vaša spoločnosť do budúcnosti?

Keďže sme v procese investičného programu v hodnote 25 miliónov eur, interná úloha číslo jeden spočíva v úspešnej realizácii všetkých položiek z investičného balíka, to znamená v inštalovaní, kvalifikovaní a uvedení všetkých nových technológií do bežného používania. Samozrejme, nezabúdame na zaškolenie kolegov ako na nevyhnutnú súčasť celého procesu. Máme naplánované ďalšie nové projekty, ktoré si vyžadujú prípravu v podobe neštandardných úkonov. Vo vzťahu k našim zákazníkom budeme pokračovať v udržiavaní dobrých vzťahov a prehlbovaní vzájomných kontaktov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...