1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saneca Pharmaceuticals, a.s.

Saneca pharmaceuticalsTakmer 80 rokov výroby liekov a liečiv na Slovensku

Saneca Pharmaceuticals je najväčšou a najdlhšie pôsobiacou farmaceutickou spoločnosť na Slovensku. Jej predmet podnikania zahŕňa výrobu liečiv a liekov – pevných foriem, nesterilných tekutín a krémov. Venuje sa tiež výskumu a vývoju nových účinných látok.

Najväčšími zákazníkmi Saneca Pharmaceuticals sú farmaceutické spoločnosti Sanofi a Zentiva. Vyrába aj pre kanadskú spoločnosť Pharmascience, grécky Sarantis a Symphar sídliaci v Poľsku. Chemický závod má približne 120 aktívnych zákazníkov a farmaceutický 20 odberateľov. Export spoločnosti smeruje do všetkých krajín Európskej únie a krajín Spoločnosti nezávislých štátov, časť exportu nachádza uplatnenie aj v Ázii a severnej Afrike.

Aby výroba istého lieku mohla v závode Saneca začať, musí prejsť spoločnosť overovacím procesom, aby mohla byť kvalifikovaná ako výrobné miesto. Súčasťou tohto procesu je transfer analytických metód, procesové validácie, testy a mnohé ďalšie úkony. Následne sa výsledky týchto testov vyhodnocujú na príslušnom úrade, ktorý rozhodne o kvalifikovaní výrobného miesta. Proces kvalifikácie pre konkrétny liek môže trvať od 9 do 18 mesiacov. Dĺžka sa líši v závislosti od lieku, na ktorý sa kvalifikácia vykonáva, a potrebných úkonov s tým spojených.

História siahajúca k tradícii Slovakofarmy

Spoločnosť Saneca Pharmaceuticals bola kedysi na Slovensku známa ako Slovakofarma Hlohovec. Slovakofarma vznikla v roku 1941 s historickým názvom Slovenské alkaloidy. Vznikla za účelom výroby morfínu z makovíc, konkrétne z makovej slamy. Za tie roky spoločnosť prešla rôznymi zmenami. Okolo roku 1950 bola znárodnená a bola podnikom RVHP. S tým súvisel aj ďalší rozvoj spoločnosti, ktorá bola budovaná, aby kapacitne dokázala vyrábať veľké objemy nielen pre potreby Slovenska, ale najmä pre potreby krajín RVPH. V 1994 bola sprivatizovaná vtedajším vedením. V roku 2003 došlo k zlúčeniu najväčšej českej farmaceutickej spoločnosti Léčiva a najväčšej slovenskej farmaceutickej spoločnosti Slovakofarma do známeho podniku Zentiva. V nej mala svoj minoritný podiel aj spoločnosť Sanofi. Tá sa v roku 2009 rozhodla odkúpiť väčšinový podiel a stala sa výlučným vlastníkom spoločnosti Zentiva, ktorá sa tak stala jej dcérskou spoločnosťou na Slovensku. V roku 2013 Sanofi predalo hlohovecký závod privátnemu investorovi Wood & Co., ktorý je dodnes jeho výlučným vlastníkom.

Významným míľnikom v histórii Saneca bol práve rok 2013. Dovtedy poznali spotrebitelia Slovakofarmu ako spoločnosť, ktorá je držiteľom ochranných známok, licencií a registrácií. V lekárni bolo možné kúpiť lieky s označením Slovakofarma a do dnešného dňa je ešte možné niektoré takéto lieky nájsť. Avšak v súčasnosti spoločnosť Saneca Pharmaceuticals už nemá majetkové práva na tieto ochranné známky a registrácie. „Zásadný zlom, ktorý nastal v roku 2013, súvisí s tým, že odvtedy pôsobíme na trhu ako zmluvný výrobca, ak sa rozprávame o výrobe liekov. Ak hovoríme o výrobe účinných látok, tam naďalej pokračujeme a rozvíjame tú tradíciu výroby, ktorá siaha až k počiatkom spoločnosti do roku 1941,“ približuje históriu hlohoveckého závodu jeho generálny riaditeľ Ing. Matúš Kutný. Kľúčom k úspechu takého dlhého pôsobenia na trhu je tradícia a hlavne kompetencia a odbornosť. Úroveň a kvalita sú nevyhnutnou podmienkou pôsobenia každej spoločnosti v tomto odvetví, avšak spoľahlivosť vo vzťahu k zákazníkom a partnerom a flexibilita sú to, čo odlišuje Sanecu od konkurencie. Výroba spoločnosti dokáže maximálne pružne meniť výrobný plán podľa meniacich sa požiadaviek, čo je ešte zjavnejšie v súčasnej situácii.

Výroba prebieha v dvoch závodoch

Saneca Pharmaceuticals tvoria dva závody, ktoré sa venujú chemickej a farmaceutickej výrobe. Spoločnosť sa teda venuje výrobe liekov a liečiv. Liečivom sa rozumie účinná látka, surovina, z ktorej vznikajú finálne formy – lieky. V chemickom závode za rok vyprodukujú 56 ton účinných látok, z ktorých cca. 20 ton je určených na interné použitie a zvyšných 36 ton je určených na predaj externým zákazníkom. Ročne spracuje chemický závod necelých 2-tisíc ton makovej slamy, z ktorej vyrobí takmer 18 ton morfínovej bázy. Morfínová báza ďalej slúži na výrobu účinných látok, prírodných alkaloidov na báze morfínu. Okrem účinných látok na báze morfínu vyrába spoločnosť aj prírodné alkaloidy na báze tebaínu. Približne polovicu vyprodukovaných alkaloidov tvorí kodeín.

Farmaceutický závod sa zaoberá najmä výrobou rôznych foriem tabliet – neobalených, obalených filmom či cukrom. Vyrába tiež pevné želatínové kapsle, aj mäkké želatínové kapsle a pelety, ktoré sa kapslujú. Popri tabletách a kapsulách vyrába aj nesterilné tekutiny, napríklad liek Pinosol. Ten sme kedysi mohli nájsť aj v našich lekárňach, momentálne sa predáva predovšetkým do Ruska a krajín Spoločenstva nezávislých štátov (CIS). Z bežne dostupných liekov je to napríklad Torvacard, Acylpyrín a Ultracod. Hlavným produktom závodu je liek Lozap, ktorý sa tiež exportuje do Ruska a rusky hovoriacich krajín. Hlohovecký závod dodnes vyrába aj známu značku Indulona, avšak ako zmluvný výrobca, nie ako držiteľ ochrannej známky. Ochrannú známku Indulony v súčasnosti vlastní grécka spoločnosť Sarantis, pre ktorú Sanaca vyrába celý produktový rad.

Spoločnosť prechádza zmenami

Od roku 2013, kedy spoločnosť zmenila majiteľa, mala v prvých troch rokoch garanciu plnej výroby a následne sa výrobný program začal pomaly meniť. Súviselo to s tým, že Sanofi postupne odchádzala so svojím portfóliom. Naďalej sa časť portfólia vyrába v Hlohovci, ale už nie v takej miere ako pred rokom 2013. Táto situácia negatívne ovplyvnila aj hospodárske výsledky spoločnosti za posledné roky. Tie okrem odchodu silnej materskej spoločnosti zasiahla aj zmena predmetu podnikania Saneca, nakoľko začala vystupovať ako zmluvný výrobca liekov, čo znamenalo potrebu získavania nových zákazníkov.

V súčasnosti spoločnosť prechádza určitou konsolidáciou a spamätávaním sa po odchode veľmi silnej materskej spoločnosti. „Počas môjho 1,5-ročného pôsobenia na pozícii generálneho riaditeľa sa vymenilo takmer celé vedenie a musím povedať, že prichádza k ozdraveniu zanedbaného stavu za ostatné roky. Verím, že negatívne smerovanie spoločnosti v rokoch 2017 a 2018 sme si všetci uvedomili. V súčasnosti cítime silnú podporu zo strany majiteľov a veľmi sa snažíme napraviť stav, v ktorom sa nachádzame. Neustále sledujeme kľúčové ukazovatele a môžem povedať, že od minulého roka je trend v ich zmene pozitívny,“ povedal generálny riaditeľ. Pri porovnaní roku 2019 s rokom 2018 zaznamenala spoločnosť pozitívny nárast o 5 miliónov eur v ukazovali EBITDA a jej tržby dosiahli 60 miliónov eur.

Cieľom súčasného vedenia je hlavne zmena myslenia naprieč celou spoločnosťou. Prvým opatrením, na ktoré sa manažment zameral, bolo napravenie vzťahov so zákazníkmi v zmysle rozsahu poskytovaných služieb a cenovej úrovne. To bol kľúčový krok, aby sa vedenie uistilo, že o služby Saneca je záujem, a potvrdilo sa to aj pri nových cenových reláciách. Ďalšou zmenou, ktorú síce nie je vidieť navonok, ale je o to dôležitejšia pre stabilné a dlhodobé prosperovanie spoločnosti, je zmena firemnej kultúry. Dlhá tradícia so sebou totiž prináša určité úskalia a môže sa stať, že spoločnosť „zaspí na vavrínoch“. „Spoločnosť je živý organizmus, ktorý si zaslúži starostlivosť, a táto starostlivosť začína vedením, špecialistami a všetkými kolegami na pracovisku, ktorí majú príležitosť ukázať svoje umenie, kompetentnosť, zručnosti a skúsenosti. Svoje dedičstvo chceme zachovať, ale musíme sa prispôsobiť súčasnosti a myslieť na budúcnosť,“ myslí si Matúš Kutný.

Cieľom vedenia je vytvoriť pre zamestnancov priestor, aby sa mohli viac angažovať v tom, čo sa v spoločnosti deje, cítiť sa jej súčasťou. V súčasnosti zamestnáva 750 ľudí. Táto zmena kultúry a myslenia je dlhodobým procesom, ktorý generálny riaditeľ Matúš Kutný považuje za nevyhnutný. Súčasťou zmien je aj investícia vo výške takmer 20 miliónov eur do obnovy zastaraného technického a technologického vybavenia oboch závodov a rozvoja novej výroby.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...