1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Premac, spol. s r.o.

Premac 19Pandémia ešte posilnila dopyt po našich výrobkoch

Spoločnosť Premac vznikla ako spoločný podnik medzi rakúskou skupinou Maculan a bývalou Stavoindustriou. Vďaka tomuto spojeniu mohla ťažiť z obrovských skúseností zahraničnej matky s výrobou zámkovej dlažby a zároveň nadviazať na bohaté skúsenosti s technológiou a výrobou betónu. Postupnými akvizíciami rozšírila svoju pôsobnosť, vrátane výrobných závodov, aj do regiónov stredného a východného Slovenska.

Takýmto spôsobom sa stala geografická poloha jednou z devíz spoločnosti. Budované know-how zároveň v priebehu niekoľkých dekád umožnilo neustály vývoj nových, atraktívnych výrobkov a ich uvádzanie na trh. Aj preto patrí Premac aktuálne k najväčším výrobcom exteriérových zámkových dlažieb na Slovensku. Viac nám o úspechoch podniku porozprával jeho výkonný riaditeľ Ing. Ladislav Florián.

Čo všetko zahŕňa váš výrobný sortiment? Ktoré z vašich produktov sú v súčasnosti najžiadanejšie? V ktorých stavebných segmentoch pôsobíte?

Sortiment spoločnosti Premac je veľmi široký a odzrkadľuje široké technologické možnosti výroby vo vlastných závodoch, ale aj formou distribúcie špeciálnych výrobkov z iných krajín EÚ. Sortiment dlažby a terasových platní v rôznych hrúbkach, farebných kombináciách a tvaroch je tradičným základným pilierom výrobkového portfólia. Druhou veľmi žiadanou kategóriou sú obrubníky, ktoré ponúkame vo veľmi širokej skladbe, podľa účelu použitia a technických požiadaviek. Svahové tvárnice, kvetináče, palisády a ďalšie „vertikálne“ výrobky sú určené a vyvíjané predovšetkým pre záhradnú architektúru, hoci nachádzajú uplatnenie aj v priemyselnej výstavbe.

Od minulého roka sme našu ponuku rozšírili o mimoriadne žiadaný sortiment platní s vysokou pridanou hodnotou, ktoré prinášajú úplne nové povrchové úpravy a umožňujú vďaka technológii fototlače aj dokonalé zobrazovanie rôznych vzorov. Naďalej však pokračujeme aj vo výrobe tradičného sortimentu, ktorý má Premac vo svojej dedičnej DNA – rôzne tvary a typy prefabrikovaných výrobkov. V neposlednom rade sa nám podarilo skĺbiť aj tradičný sortiment strešných nosníkov s odľahčenými tvárnicami, vďaka čomu prinášame na trh ucelený betónový stropný systém.

Akým spôsobom sa odrážajú novinky a trendy v stavebníctve vo vašom produktovom portfóliu? Čo dnes od vás požadujú zákazníci a ako sa im snažíte vyjsť v ústrety?

Najvýraznejšie a najrýchlejšie sa asi do portfólia premietajú architektonické a dizajnové trendy – farebné kombinácie, ktoré boli mimoriadne populárne pred 5 až 10 rokmi, už dnes v ponuke ani nenájdete, ale zároveň pribudli úplne nové. Takisto evidujeme požiadavky zákazníkov na veľkorozmerné prvky s rovnými hranami. Významným trendom je, samozrejme, ekológia a výrobky podporujúce udržateľný rozvoj. Snáď najzásadnejší posun však badať smerom ku prefabrikácii ako nástroja na zrýchľovanie procesu výstavby.

Na Slovensku pôsobíte od roku 1991. Od roku 2003 ste členom medzinárodnej skupiny CRH so sídlom v írskom Dubline, ktorá patrí medzi svetových lídrov v oblasti výroby stavebných materiálov. Aké výhody vám toto členstvo prináša?

Prístup k nepredstaviteľnému know-how v oblasti vstupných materiálov a vývoju produktov, ktoré stanovujú svetové trendy. Výraznú podporu v oblasti rozvoja a zvyšovania produktivity výrobných technológií, možnosť ďalšieho rozvoja našich zamestnancov prostredníctvom spolupráce na medzinárodných projektoch.

Spoločnosť Premac má tri výrobné závody, a to v Bratislave, vo Zvolene a v Košiciach. Na aký sortiment sa jednotlivé prevádzky zameriavajú a aké množstvo dlažieb či stropov ročne vyprodukujú?

Veľká časť sortimentu je podobná, keďže predovšetkým v oblasti dlažieb pre priemyselné použitie je doprava na veľké vzdialenosti neefektívna. Bratislavský závod má navyše výrobné technológie pre sekundárne spracovanie, na nich sa doťahujú povrchové úpravy štiepaním alebo tzv. otĺkaním. Závod vo Zvolene je naším lídrom v oblasti výroby prefabrikovaných dielov, a práve o tento sortiment plánujeme rozšíriť aj portfólio v Košiciach. Vyrobené množstvá nie sú pre nás najpodstatnejším ukazovateľom – zameriavame sa hlavne na čo najefektívnejšie využitie výrobných technológií tak, aby sme dokázali našim partnerom a koncovým zákazníkom ponúknuť čo najširší sortiment pre všetky oblasti použitia. Samozrejmosťou je pritom výroba na plné tri zmeny a na všetkých nosných technológiách.

Akým technickým zázemím vo svojich závodoch aktuálne disponujete? Plánujete aj nejaké nové investície do strojov a zariadení, prípadne do rozširovania výrobných priestorov?

V poslednej dekáde bola obnova technologických zariadení trochu podcenená, a práve preto si nové vedenie spoločnosti stanovilo v tejto oblasti jasné priority, ktoré sa nám aj úspešne darí napĺňať. Za posledné dva roky realizujeme výrazné investície, ktoré sú cielené na zvýšenie kapacitných možností, zlepšenie bezpečnosti pri manipulácii, nakládke a doprave tovaru a zlepšenie vizuálnej aj kvalitatívnej stránky výrobkov tak, aby sme si udržali pozíciu lídra na trhu. Samotné výrobné priestory rozširovať neplánujeme a ani nepotrebujeme, ale trend postupnej obmeny a obnovy technológií bude pokračovať aj v budúcich rokoch.

Chystáte sa tento rok predstaviť na trhu aj nejaké novinky? Čoho sa budú týkať?

Každý rok prinášame pred hlavnou sezónou niekoľko noviniek, väčšinou sa jedná o niekoľko nových tvarov a tiež nové farebné a povrchové prevedenie. Pre tento rok sme napr. do portfólia zaradili nový odtieň melírovej farby mocca pre viacero existujúcich produktov, rozšírili sortiment veľkoformátovej dlažby o tri nové tvary, rozšírili sortiment obrubníkov o niekoľko nových výrobkov a v sortimente terasových platní predstavili 4 nové výrobky v rôznych kombináciách povrchového opracovania a farebného vzoru.

Keďže rozhovor prebieha v čase pretrvávajúcej pandémie koronavírusu, je namieste otázka, ako sa táto situácia dotkla vašej spoločnosti. Museli ste pristúpiť k nejakým ráznejším opatreniam, prípadne ku zníženiu stavu zamestnancov?

Práve naopak, situácia okolo pandémie prekvapujúco posilnila dopyt po našich výrobkoch. Napriek starostlivej príprave počas mimosezónneho zimného obdobia sme museli pridávať výrobné zmeny a pracovať s plným nasadením. Veľká vďaka patrí všetkým našim zamestnancom, ktorí napriek rôznym obmedzeniam súvisiacich s opatreniami na zabránenie šírenia ochorenia dokázali podávať nadštandardné výkony a zvýšený dopyt v dostatočnej miere uspokojiť.

Aké sú priority a plány spoločnosti Premac na nasledujúcich niekoľko rokov?

Priority spoločnosti sú už niekoľko rokov podobné a každý rok ich úspešne napĺňame a posúvame imaginárnu latku očakávaní na stále vyššiu a vyššiu úroveň. Našim zákazníkom chceme poskytovať kvalitné a pekné výrobky, ktoré zodpovedajú moderným trendom, našim obchodným partnerom možnosť rásť a rozvíjať sa spolu s nami a pre našich zamestnancov naďalej vytvárať stabilné a bezpečné pracovné prostredie s možnosťou osobného rozvoja.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...