1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PPA ENERGO s.r.o.

PPA Energo 16Život jadrovej elektrárne sprevádza množstvo projektov

K víziám spoločnosti PPA ENERGO s.r.o., najväčšej dcéry holdingu PPA CONTROLL a.s., patrí profesionálny rast, neustále vyhľadávanie nových skúseností, jedinečná kontinuita projektov a schopnosť ponúknuť svetovú kvalitu nielen v segmente jadrovej energetiky, ale aj v priemyselných odvetviach využívajúcich najnáročnejšie technológie. Nielen o rastúcich referenciách firmy úspešnej doma aj v zahraničí sa Priemysel Dnes porozprával s Ing. Zoltánom Lovászom, riaditeľom spoločnosti PPA ENERGO s.r.o.

Nosný program spoločnosti PPA ENERGO predstavuje jadrová energetika. Čím je táto oblasť špecifická?

Spoločnosť PPA ENERGO sa zaoberá projekciou, dodávkami, montážou a uvedením do prevádzky všetkých systémov v oblasti rozvodov elektriny a systémov v oblasti merania technologických veličín a riadenia procesov v jadrovej elektrárni. Oblasť jadrovej energetiky je špecifická vysokými nárokmi na bezpečnosť a spoľahlivosť systémov, ktoré v atómových elektrárňach fungujú. Každá jadrová elektráreň má niekoľko redundantných, čiže znásobených a navzájom nezávislých bezpečnostných a havarijných systémov, ktoré sú schopné vzájomne sa nahradiť v prípade poruchy. Rozvoj jadrovej energetiky si vyžaduje dodržiavanie prísnych bezpečnostných pravidiel, ako aj technických a environmentálnych noriem a štandardov pre zdravie obyvateľstva. Bezpečnosť jadrových elektrární je kontrolovaná na najvyššej možnej úrovni vo všetkých fázach od projektovania, schvaľovania, cez výstavbu, prevádzku až po konečnú demontáž, v súlade s postupmi, ktoré sú vypracované výlučne pre potreby tohto špecifického odvetvia. Samotná výstavba jadrovej elektrárne podlieha veľmi zložitému schvaľovaciemu procesu, ktorý tvoria dve zložky. Nad dodržiavaním štandardov pre jadrovú energetiku koordinovaných na úrovni EÚ z hľadiska jadrovej bezpečnosti dohliada Úrad jadrového dozoru SR a posudzovanie vplyvov na životné prostredie spadá pod kompetencie Ministerstva životného prostredia SR.

Jadrová energetika vám otvorila dvere do rôznych priemyselných oblastí. Môžete niektoré spomenúť?

Naša spoločnosť bola vybudovaná prioritne ako partner pre jadrové elektrárne. Keďže elektrické systémy, rozvody elektriny a riadiace systémy technologických procesov sú aplikované vo všetkých priemyselných prevádzkach, okrem činností v klasickej energetike, čiže sfére konvenčných elektrární, vyvíjame aktivity v priemyselných oblastiach s náročnými technológiami. Za posledné roky sme intenzívne dodávali systémy riadenia pre oblasť gas&oil, ktorá zahŕňa plynárenstvo a petrochémiu, ako aj pre segment priemyslu stavebných hmôt. Pracujeme pre automobilové spoločnosti a ich subdodávateľov. K novým oblastiam, v ktorých realizujeme svoje aktivity, patrí elektromobilita, kde máme v súčasnosti rozbehnutých niekoľko projektov a figurujeme ako subdodávateľ pri výstavbe nových fabrík na autobatérie do elektromobilov.

Ktoré projekty pre vás zostávajú kľúčové?

Činnosti, ktorými sa zaoberá PPA ENERGO, sú diverzifikované medzi priemyselné a energetické podniky. Našou prioritou naďalej zostávajú projekty v oblasti jadrovej energetiky. Za kľúčovú aktivitu považujeme dostavbu 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce. Naše pôsobenie pokračuje aj v blokoch 1 a 2, v ktorých po dobudovaní zabezpečujeme bezpečnostné projekty. Zároveň pokračujeme v rekonštrukcii Jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Postupným skoordinovaním aktivít v týchto významných objektoch sa nám podarilo vytvoriť jedinečnú kontinuitu, ktorú mnoho firiem nemá možnosť zažiť v praxi. K našim dlhodobým partnerom patria veľké spoločnosti ako SLOVNAFT či Duslo, a ďalšie naše dôležité aktivity súvisia s novou investíciou a rozširovaním výroby spoločnosti Mondi SCP v Ružomberku. V poslednom období sa nám darí zintenzívňovať spoluprácu pri rozširovaní jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. V Maďarsku sa takisto podieľame na výstavbe dvoch veľkých závodov na produkciu autobatérií do elektromobilov.

K vašim najväčším úspechom nepochybne patrí účasť v jednom z najambicióznejších energetických projektov na svete. Môžete nám prezradiť viac?

V tendri vyhlásenom na vybudovanie Medzinárodného termonukleárneho experimentálneho reaktora ITER v južnom Francúzsku sme uspeli v konzorciu so spoločnosťou Fincantieri. Know-how a referencie z jadrovej energetiky spoločnosti PPA ENERGO sa nám podarilo prepojiť s kapacitami a ekonomickou silou talianskeho gigantu. Na základe uzatvorených zmlúv s investorom realizujeme prípojnicové rozvody pre distribúciu veľkých prúdov, ktoré špeciálne pre tento projekt vyvinul medzinárodný tím špičkových projektantov. Spoločnosti PPA ENERGO pripadli dve významné pozície v tomto projekte – technický riaditeľ (Field Senior Engineer) a projektový manažér. Tím PPA ENERGO bol priebežne doplnený o ďalších ľudí, ktorí na mieste výkonu práce zostanú dlhší čas. Na účasť v ITER nadväzujú ďalšie menšie projekty. Vážime si príležitosť získať nenahraditeľné skúsenosti vyplývajúce z medzinárodnej spolupráce na tejto grandióznej výstavbe.

Uchádzači o zamestnanie inklinujú ku spoločnostiam s úspešným príbehom a stabilitou. Aké perspektívne pracovné príležitosti nachádzajú u vás?

Celá skupina PPA CONTROLL zamestnáva približne 850 ľudí a 550 z nich pracuje v spoločnosti PPA ENERGO. Jadrová energetika k sebe pustí len skutočných odborníkov a vo všetkých fázach na nich kladie mimoriadne prísne nároky na profesionalitu. Pre realizovanie našich činností zamestnávame odborníkov v rôznych špecializáciách, ako sú napríklad projektoví manažéri, projektanti elektrických zariadení, projektanti pre oblasti riadiacich systémov, programátori riadiacich systémov, IT špecialisti, stavbyvedúci, vedúci montéri, montéri elektrikári alebo montéri pre riadiace systémy. Vo výrobe nízkonapäťových rozvádzačov pracujú kolegovia konštruktéri a montážnici. Neopomenuteľnou súčasťou v plynulom fungovaní firmy sú logistickí pracovníci, vodiči a obchodný personál, ktorý zháňa zákazky a dohaduje zmluvné podmienky s našimi dodávateľmi. Projekty PPA ENERGO umožňujú plnohodnotné uplatnenie každému členovi firemného tímu. Aj vďaka tomu u nás panuje nenahraditeľná atmosféra vzájomnej kolegiality.

Ako vnímate záujem mladej generácie o možnosť uplatniť sa vo sfére jadrovej energetiky?

Mňa osobne zaujímajú príčiny klesajúceho záujmu absolventov technických vysokých škôl o klasické oblasti technických činností, akým sa venuje naša firma. Mali by sme byť cieľovým podnikom pre absolventov fakúlt so zameraním na elektrotechniku a informačné technológie. Snažíme sa udržiavať styky s univerzitami, propagovať oblasť, v ktorej úspešne pôsobíme, ale napriek tomu registrujeme pokles záujmu zo strany absolventov. Zdá sa, že skôr inklinujú k IT profesiám a naše zameranie na priemyselnú informatiku ich láka menej. Vysvetľujem si to tým, že uplatnenie v klasickom IT odbore je neporovnateľne univerzálnejšie. Naša spoločnosť ponúka pracovníkom možnosť úzkeho vyprofilovania sa v špecializácii a stať sa skutočnými expertmi, ktorých nie je veľa nielen na Slovensku, ale ani v Európe. Ľudia, ktorí u nás odborne vyrástli a prepracovali sa na nami požadovanú technickú úroveň, našli vždy uplatnenie aj v iných európskych krajinách.

PPA ENERGO slúži ako dôkaz, že jadrová energetika zostáva perspektívnym odvetvím.

Život jadrovej elektrárne sprevádza veľké množstvo projektov. Aktivity v oblasti rekonštrukcie existujúcich zdrojov budú pretrvávať minimálne nasledujúce polstoročie. V jadrových elektrárňach na Slovensku sa ročne robia dve odstávky, počas ktorých prebiehajú revízie z pohľadu bezpečnosti a modernizácie. Naďalej sa úspešne podieľame na údržbe blokov 1 a 2 v AE Mochovce a predpokladáme, že po dokončení a uvedení do prevádzky blokov 3 a 4 sa budeme zúčastňovať na inováciách, rekonštrukciách a zvyšovaní spoľahlivosti nových objektov. Inovačným aktivitám sa venujeme v českých jadrových elektrárňach Temelín a Dukovany. Plánujeme sa etablovať pri výstavbe elektrárne Paks 2 v Maďarsku a intenzívne napredujeme v zúčastňovaní sa na medzinárodných projektoch.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...