1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MicroStep, spol. s r.o.

Microstep 18Svetová špička v produkcii rezacích strojov najvyššej triedy

Pri zrode spoločnosti MicroStep, spol. s r.o., popredného výrobcu a dodávateľa najvyššej triedy CNC rezacích strojov, stála partia jedenástich nadšencov. Po dlhoročnej výskumnej činnosti v oblasti mikroprocesorovej riadiacej techniky začali v roku 1991 budovať firmu, z ktorej vyrástol relevantný konkurent nadnárodných strojárskych gigantov. „Na pozícii pedagogických a výskumných pracovníkov Katedry automatizácie a regulácie Elektrotechnickej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave (dnes Fakulty elektrotechniky STU) sme pri riešení rozličných úloh pre priemysel spolupracovali s viacerými výskumnými ústavmi.

Rôznorodé styky a zanietená činnosť v tvorivom prostredí vyústili do úspešných výsledkov. V našich aktivitách sme chceli pokračovať aj po revolúcii a s kolegami sme založili firmu MicroStep zameranú na oblasť automatizácie a riadenia technologických procesov. Jej činnosť sa postupne vykryštalizovala na vývoj a výrobu CNC strojov na delenie materiálov plazmou, kyslíkom, vodným lúčom, laserom a vysokootáčkovým vretenom. V tejto sfére sme dosiahli významné výsledky a dokázali sme sa úspešne etablovať na zahraničných trhoch,“ spomína v úvode rozhovoru s Priemyslom Dnes Ing. Alexander Varga, CSc., riaditeľ, predseda dozornej rady a jeden zo zakladateľov spoločnosti MicroStep, spol. s r.o.

Počas prvých rokov existencie riešila firma rôzne automatizačné úlohy. Zaoberala sa dodávkou riadiacich systémov pre malé vodné elektrárne, obrábacie stroje, samoučiace sa roboty a radom ďalších aktivít. „K zaujímavým úlohám možno zaradiť vývoj riadiacich systémov pre odmínovací komplex Božena, vývoj regulátorov turbín a riadenie priehradných systémov. Napríklad na Vážskej kaskáde pracuje 80 turbín s regulátormi budenia synchrónnych generátorov, ktoré majú naše riadenia. Postupne sme sa však v plnej miere zamerali na výrobu a dodávky CNC rezacích strojov. Popri mechanike strojov orientujeme svoje aktivity na vývoj a dodávky pokročilých riadiacich systémov pre obrábacie stroje a vlastný CAM softvér so špecializovanými modulmi pre konkrétne obrábacie aplikácie,“ približuje činnosť spoločnosti MicroStep Alexander Varga.

Globálne zmýšľanie

V dejinách MicroStep-u možno za jeden z významných medzníkov pokladať rok 1997, kedy sa podarilo nadviazať kontakty s potenciálnymi zákazníkmi v zahraničí. Nasledovalo obdobie intenzívneho budovania pozície v medzinárodnej konkurencii. „V Nemecku sme založili dcérsku spoločnosť MicroStep Europa, GmbH, a postupne pribúdali ďalšie spoločnosti v Rakúsku, Maďarsku a samozrejme aj v Českej republike. Prostredníctvom siete autorizovaných predajcov a dcérskych spoločností dnes máme zastúpenia v 48 krajinách sveta. Všetky naše zastúpenia sme budovali s existujúcimi firmami, ktoré boli schopné predávať, nasadzovať a servisne udržiavať naše systémy,“ objasňuje Alexander Varga.

Spoločnosť MicroStep je silne orientovaná na export a vyváža až 95 % svojej ročnej produkcie. „Počas 30 rokov nášho pôsobenia na trhu sme celkovo dodali 2800 strojov do 53 krajín sveta. Každoročne vyrobíme 180 CNC strojov rôznej veľkosti. Rozmery pracovnej plochy týchto zariadení sú vždy zákazkovo dané. Najmenšie nami dodávané stroje majú pracovnú plochu 3x1,5 m a najväčšie môžu dosiahnuť rozmery 50x4 m alebo 20x25 m.“ Najdôležitejším trhom pre MicroStep zostáva Európska únia. „650 našich strojov pracuje v nemecky hovoriacich krajinách, kde predaj a servis zabezpečuje už spomenutá, plne slovenská firma s nemeckými zamestnancami – MicroStep Europa, GmbH.“

Svoje pôsobenie v ďalších krajinách slovenský výrobca intenzívne rozširuje a o jeho úspešnej expanzii hovoria dosiahnuté hospodárske výsledky. V roku 2019 MicroStep zaznamenal obrat 41 miliónov eur a nepretržite vyvíja úsilie na dosiahnutie ďalšieho rastu. Ako vníma aktuálne možnosti pre rozširovanie pôsobnosti strojárskej firmy jej riaditeľ? „Dnes je prístup na zahraničné trhy otvorený. Naše stroje dodávame aj do Číny, Južnej Afriky, Ruska, Brazílie, Austrálie, čiže do veľkého okruhu štátov. V minulosti sme si prešli problematickými obdobiami, ktoré nás naučili flexibilne reagovať. Ťažkosti pri prenikaní na nové trhy nevnímame možno aj preto, lebo v tom vieme chodiť. Určité obmedzenia platia napríklad v oblasti dodávky laserov, vyplývajúce z hľadiska výkonu aplikovanej technológie. Laserové systémy s veľkými výkonmi sú tovary dvojakého určenia, ktoré vyžadujú udelenie povolenia od ministerstva hospodárstva.“

Potreba vysokokvalifikovaných kádrov

V roku 2011 vyrástlo v bývalej priemyselnej štvrti v severovýchodnej časti Bratislavy moderné administratívne a vývojové centrum, ktoré predstavuje ústredie spoločností MicroStep a MicroStep HDO. Objekt ponúka kancelárske priestory aj moderné laboratóriá pre vývoj mechatroniky. „Vo vývojovom a administratívnom centre v Bratislave pracuje 90 zamestnancov. Priamo vo vývoji zamestnávame 40 až 45 odborníkov, pričom asi 10 z nich pôsobí vo výrobnom závode Hriňová, kde máme presunutú časť vývoja zameraného na mechanické konštrukcie plazmových rezacích strojov,“ vysvetľuje Alexander Varga. Vo svojich výrobných závodoch v Hriňovej, kde pracuje približne 170 zamestnancov, a v Partizánskom s približne 90 ľuďmi pokračuje bratislavská spoločnosť v realizovaní investičných aktivít. „S cieľom dosiahnuť zvýšenie výrobnej kapacity sme pristúpili k postupnej modernizácii oboch našich závodov. V každom prebehla dostavba výrobnej haly a v Partizánskom sme vybudovali nové skladové priestory. Ďalšie investície si vyžiadalo zabezpečenie nového strojového vybavenia. A tento rok napredujeme v modernizácii našich výrobných základní a v rozširovaní výrobných priestorov.“

Výroba špičkových CNC strojov vyžaduje zohraté tímy vysokokvalifikovaných odborníkov pripravených riešiť náročné úlohy. „Naše stroje predstavujú veľmi zložité mechatronické komplexy, čiže pociťujeme dopyt po mnohých profesiách. Potrebujeme sústružníkov, frézarov, montážnikov, programátorov či konštruktérov strojov. Kým sa zapracujú a spoznajú naše systémy, vyžaduje si to svoj čas. Snažíme sa preto neustále vyhľadávať a podporovať talentovaných ľudí. Rozvíjame spoluprácu s univerzitami a na našich pracoviskách zamestnávame aj študentov, pričom tých najšikovnejších presviedčame, aby sa stali členmi nášho tímu. Absolventom univerzít poskytujeme možnosť zapojiť sa do vývoja nových produktov, ako aj možnosť cestovať a školiť odberateľov v zahraničí, čo si, samozrejme, vyžaduje znalosti cudzích jazykov,“ hovorí riaditeľ spoločnosti.

Ciele do budúcnosti

Spoločnosť MicroStep sa pravidelne zúčastňuje na významných medzinárodných výstavách, ktoré predstavujú najvýznamnejší zdroj pri oslovovaní nových zákazníkov. Väčšinu tohtoročných podujatí zmarila mimoriadna situácia v súvislosti s epidémiou koronavírusu. „Ročne sa zúčastňujeme približne na 15 výstavách a väčšinu z nich organizujú naši predajcovia. MicroStep dodáva exponáty, prípadne zabezpečuje technickú asistenciu, ktorá je potrebná k predvádzaniu strojov. Je otázne, či sa v októbri uskutoční jedna z našich nosných výstav – EuroBLECH 2020 v Nemecku, no napriek tomu intenzívne pokračujeme v prípravách. Pre túto príležitosť vyrábame laserový rezací stroj v kombinácii s vŕtaním a rezaním závitov, ktorý z výstavy poputuje do nášho predvádzacieho strediska v meste Dorsten pri Essene, čiže do najaktívnejšej priemyselnej zóny v Nemecku,“ vysvetlil Alexander Varga. Priamo v predvádzacom centre bude nové zariadenie dobudované o ďalšie časti určené pre automatickú nakládku, vykládku a sortovanie dielcov.

K filozofii úspešne napredujúcej strojárskej spoločnosti patria jasne stanovené ciele. „Dúfam, že upevníme svoju pozíciu na trhu a budeme mať dostatok invencie, aby sme boli zaujímaví pre našich stálych aj potenciálnych zákazníkov. Pevne veríme, že vďaka ich celkovej spokojnosti sa nám podarí zvýšiť obrat, zamestnávať viac pracovníkov, robiť väčšie projekty ako robíme dnes, pokračovať vo zviditeľňovaní práce našich vysokokvalifikovaných odborníkov a rozvíjať potenciál slovenského strojárstva,“ dodáva na záver Alexander Varga, riaditeľ a predseda dozornej rady spoločnosti MicroStep, spol. s r.o.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...