1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KEREX, s.r.o.

Kerex 191V oblasti výroby prepravných kontajnerov sú jednotkou

Východoslovenská spoločnosť KEREX, s.r.o., v uplynulom roku úspešne zavŕšila prvé štvrťstoročie svojej existencie. Počas uvedených 25 rokov rozvoja firmy nebola núdza o zlomové momenty, úspechy či nové výzvy. Tie najdôležitejšie okamihy z histórie michalovskej firmy, ale aj aktuálne projekty a plány pre najbližšie obdobie nám v rozhovore priblížil Ing. Ján Kerekeš, konateľ spoločnosti.

Spoločnosť KEREX, s.r.o., bola založená ešte pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Priblížte nám významné míľniky z histórie jej vývoja.

Našu firmy sme začali budovať začiatkom 90. rokov – vtedajšia atmosféra nových možností a príležitostí inšpirovala aj nás. Dali sme sa dokopy, niekoľkí priatelia, spojili sme financie, nápady, myšlienky. Ja som pred založením spoločnosti pracoval v strojárskej firme, vzťah k strojárskemu odvetviu teda už mal svoje základy, na ktorých som mohol stavať a o ktoré som sa mohol oprieť, keď už som sa rozhodol ísť vlastnou cestou. V začiatkoch podnikateľskej aktivity sme zamestnávali dvoch, možno troch pracovníkov, pôsobili sme v prenajatých priestoroch, začínali sme teda úplne od nuly. Naša produkcia smerovala do Nemecka – v tom období samotní Nemci iniciatívne vyhľadávali spolupracovníkov z krajín bývalého východného bloku. Mojou výhodou bola aktívna nemčina, bez nej by sa nám firma rozvíjala veľmi ťažko.
Pôvodne sme sa venovali produkcii jednoduchých výrobkov zo železa určených pre stavebné firmy. Postupne, ako sa rozširovalo portfólio odberateľov, rozširoval sa aj náš produktový sortiment. Stále sme však rozmýšľali nad tým, ako a čím našu výrobu obohatiť, aby sme trochu poskočili pred konkurenciou. Rozhodli sme sa preto do nášho portfólia zahrnúť aj nadstavby, ktoré v porovnaní s kontajnermi predstavujú podstatne náročnejšiu výrobu – k finalizácii výrobku sú potrebné rôzne skúšky, certifikáty potvrdzujúce požadované parametre výrobku a garantujúce kvalitu. Neskôr sme do výroby zaviedli aj produkciu návesov a prívesov. Dopyt zahraničných klientov stále rástol, pribudlo nám množstvo odberateľov z Francúzska, Nórska, Švajčiarska, Rakúska a dnes, po 25 rokoch, môžeme smelo konštatovať, že nám patrí popredné miesto v Európe v oblasti výroby výmenných nadstavieb.

Od roku 2012 obrat vašej spoločnosti kontinuálne rastie, celkovo sa vám tržby viac než zdvojnásobili. Aké sú predpoklady ďalšieho vývoja v nastávajúcom období?

Áno, môžem potvrdiť, že objem produkcie dlhodobo stúpa, a to najmä z dôvodu, že KEREX, s.r.o., v Európe nemá konkurenciu. Okrem našej spoločnosti sa výrobe prepravných kontajnerov venuje už len jedna firma so sídlom v Nemecku. Funguje teda paralela: ak rastie objem prepravy zásielok, rastie aj obrat našej spoločnosti. Samozrejme, na trhu možno objaviť aj viacero alternatív k našim produktom, ktoré sa snažia zaujať nízkou cenou, ale na takúto produkciu sú nevyhnutné certifikácie, garancie stálosti a kvality. Podnikať v tomto segmente vôbec nie je jednoduché. Naše výrobky sú súčasťou dopravy, presúvajú sa po ceste, akékoľvek pokusy na úkor kvality sú hazardom. Keby som bol zákazníkom, veľmi dôkladne by som si overoval kvalitu výrobku a rozhodne by som neriskoval kúpu neznámeho výrobku.

Možno teda predpokladať, že ak bude rásť online obchod a s ním súvisiaca zásielková predajňa, pravdepodobne bude rásť aj naša firma. Zároveň však zostávame opatrní, na trhoch sa totiž postupne objavujú prvé potenciálne náznaky krízy. Niektorí zákazníci sú váhavejší, viac špekulujú. Situácia sa začína podobať tej spred 10 až 11 rokov, aj vtedy sme zažívali obdobie intenzívneho rastu, prichádzali kvantá objednávok, ktoré sme nestíhali realizovať, bol nedostatok ľudí, vysoké ceny, no následne prišla kríza. Nevravím, že sa to takto s určitosťou zopakuje, ale musíme počítať aj s takýmto scenárom. Preto sme obozretní a namiesto rastu sa chceme zamerať skôr na konsolidáciu produkcie. Aj keď v tomto účtovnom období určite ešte porastieme, veď už teraz máme objednávky na celý rok, ale ďalší nárast nie je pre nás žiadúci.

Hlavnú činnosť vašej spoločnosti tvorí produkcia výmenných nadstavieb pre kombinovanú prepravu – v predminulom roku ste ich vyrobili 2623 kusov. Aké sú štatistické ukazovatele produkcie firmy za uplynulý rok?

V roku 2018 sme vyrobili 3000 kusov výmenných nadstavieb, tento rok plánujeme vyrobiť 3600 kusov. Výroba prepravných kontajnerov tvorí 80 až 90 % z celého objemu našej produkcie. Okrem výmenných nadstavieb sa venujeme aj produkcii technologických kontajnerov. Výnimočné sú svojím zariadením, ktoré umožňuje implementáciu rôznych technológií – napr. technológie na úpravu vody, na čistenie vzduchu, na výrobu elektriny a podobne. Poslednú kategóriu našej výroby tvoria návesy a prívesy určené na prepravu výmenných nadstavieb.

V najbližšom období plánujeme v spolupráci s jednou nemeckou firmou rozšíriť výrobu o ďalší typ prívesov a návesov. Diverzifikácia produktového portfólia je totiž jednou zo základných stratégií našej firmy. Zároveň sa chceme zameriavať na náročnejšie produkty. Naše know-how, odborný personálny substrát, ale aj dlhoročné skúsenosti plánujeme zúročiť práve v realizácii technicky zložitých a náročných projektov. A k takým patrí aj pripravovaný projekt.

Pred 10 rokmi ste zrealizovali najväčšiu investíciu vašej firmy a do prevádzky uviedli technológiu katodického ponorného lakovania. Ako sa premietla do efektivity výroby?

Táto technológia výrazne zvýšila kvalitu povrchových úprav a rýchlosť našej výroby. Pôvodne sme lakovanie zabezpečovali ručne, v súčasnosti, vďaka uvedenej investícii, ktorá bola podporená aj z fondov Európskej únie, vieme povrchovú úpravu zabezpečiť omnoho efektívnejšie. Celý výrobok sa ponorí do obrovskej vane, kde sa odmastí, očistí, umyje, chemicky ošetrí a nalakuje. Celý proces je veľmi rýchly a zároveň nám nevzniká žiadne riziko, že by nejaké plochy výrobku zostali nepokryté požadovanou úpravou. Technológia zaručuje veľmi vysokú kvalitu povrchovej úpravy výrobku a odolnosť voči korózii. Môžeme teda konštatovať, že uvedená investícia nám jednoznačne priniesla vyššiu produktivitu, vyššiu kvalitu a rýchlosť výroby a naši klienti by iný spôsob povrchovej úpravy už ani nechceli. Kapacita technológie je využívaná na 100 %.

Prostredníctvom účasti v projektoch s podporou EÚ sme do našej prevádzky implementovali aj ďalšie technológie. Obstarali sme zariadenia na spracovanie plechu – všetko CNC stroje. Momentálne máme 6 CNC zariadení – ide hlavne o vysekávačky, ohýbačky, laserové stroje na vypaľovanie plechov, teda technológie, bez ktorých by sme nevedeli fungovať. Tieto zariadenia nám poskytujú potrebnú rýchlosť aj efektivitu. V súčasnosti máme rozpracovanú ďalšiu investíciu, chceli by sme v tomto roku obstarať ešte jedno špeciálne laserové zariadenie. To by ale mala byť na dlhšie obdobie posledná z investícií.

Pôvodne celá vaša produkcia smerovala do Nemecka, v súčasnosti dodávate do celej Európy. Zvažujete rozšíriť svoju exportnú činnosť aj ďalším smerom?

Systém balíkovej prepravy vo výmenných nadstavbách sa začal rozvíjať asi pred 10 až 15 rokmi. Priekopníkom bola spoločnosť DHL a v súčasnosti ho využívajú už takmer všetci doručovatelia v rámci Európy. Firma DHL patrí stále k našim najvýznamnejším klientom, no máme aj množstvo odberateľov zo západnej a severnej Európy. Momentálne sme veľmi posilnili vo Francúzsku, Švajčiarsku a Rakúsku. Vo Francúzsku sme vyhrali tender vyhlásený francúzskou poštou. Zástupcovia pošty osobne niekoľkokrát navštívili náš závod v Michalovciach, videli kvalitu a vynikajúce referencie, a výsledkom sú zazmluvnené dodávky na najbližších 5 rokov. Vďaka uvedenému kontraktu sme sa vo Francúzsku stali jednotkou na trhu. Podobnú zmluvu sme uzatvorili aj so švajčiarskymi poštami. Nedávno sme vyhrali tender vyhlásený poštou v Rakúsku. Postupne sa rozširujeme aj do krajín bývalého východného bloku, konkrétne do Poľska a Chorvátska.

Aj export do Nemecka zostáva veľmi silným a predpokladáme jeho ďalšie zintenzívnenie aj v súvislosti s prípravou už spomínaného nového projektu týkajúceho sa výroby prívesov a návesov. Táto spolupráca zároveň predstavuje synonymum cieľov našej spoločnosti pre najbližšie obdobie – špecializovať sa na technologicky a kvalitatívne náročné projekty, a  diverzifikovať tak našu činnosť. Aby v prípade, keď niektorú z výrobných aktivít našej firmy zasiahne kríza, mala spoločnosť alternatívu a mohla ďalej pokračovať vo svojej činnosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...