1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GOHR, s.r.o.

gohr 18Zárukou poskytovanej kvality je umenie reagovať na nové výzvy

Bohaté skúsenosti, náročné technické vybavenie, individuálny prístup, nadšenie pri zdolávaní nových výziev. Spoločnosť GOHR, s.r.o., vo Veľkom Šariši, sa počas svojho pôsobenia na trhu prepracovala na pozíciu konkurencieschopného partnera v najrôznejších priemyselných oblastiach. So zameraním na zákazkovú výrobu ťažkých oceľových konštrukcií dodáva technické zariadenia pre banícky, hutnícky, energetický a stavebný priemysel, ďalej pre segment dopravnej, tunelovej, žeriavovej, oceľovej a valcovacej techniky či pre výrobu vozidiel.

Ako konštatuje Ing. Ľubomír Olejár, konateľ spoločnosti GOHR, s.r.o., „rozsah úspešnej zákazkovej výroby komponentov určených na zmontovanie do funkčného celku je determinovaný tézou – čo vyrábať, kde vyrábať, s čím vyrábať a s kým vyrábať.“ Za stručným know-how sa však skrýva množstvo usilovnej práce, vysoký stupeň odbornosti, kontinuálne vzdelávanie, veľké investície, a neraz aj umenie odhadnúť očakávania najnáročnejších zákazníkov. „Namiesto zbytočných otázok sme zvyknutí flexibilne reagovať,“ podotýka Ľubomír Olejár, s ktorým sme sa o fungovaní poprednej exportnej spoločnosti porozprávali podrobnejšie.

Aký vývoj očakávate v roku 2020 vzhľadom na aktuálny stav?

Rok 2020 sa nesie v znamení zníženého dopytu vo všetkých priemyselných segmentoch a ani naša firma nepredstavuje výnimku. V dôsledku mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu došlo k pozastaveniu, respektíve k presunutiu enormného množstva projektov. Po zavedení bezpečnostných opatrení a investovaní nemalých prostriedkov na ochranu pracovníkov sa však našej firme podarilo fungovať v riadnom režime a pôvodne naplánovaný výrobný program sme úspešne zachovali. Ako bude pokračovať ďalší vývoj našej zákazkovej náplne zatiaľ nevieme predpokladať, keďže naša spoločnosť sa primárne orientuje na export.

Výroba ťažkých oceľových konštrukcií je náročná na investície do výrobných priestorov.

Firma GOHR, s.r.o., vznikla v roku 1999 vo Veľkom Šariši pri Prešove ako obchodná spoločnosť so zameraním na zahraničné zákazky. Po necelých dvoch rokoch od jej založenia sa nám podarilo odkúpiť výrobnú halu, s ktorou sme získali 1300 m² výrobného priestoru. Následne sme si prenajali vedľajšiu halu s rozlohou 1200 m², ktorú sme neskôr odkúpili. V roku 2003 nám pribudli ďalšie priestory v podobe bývalého skladu, kde sme nainštalovali časť výroby, a tiež administratívna budova, ktorú sme v rokoch 2008 až 2010 kompletne zrekonštruovali. Do roku 2011 naša spoločnosť investovala vyše 12 mil. eur do rekonštrukcie budov, modernizácie výroby, strojového parku a výstavby nového závodu. V roku 2016 sme kúpili montážnu halu s výmerou viac ako 10-tisíc m2 a celková kapacita našej výrobnej plochy aktuálne predstavuje cca. 24-tisíc m2.

Čím je vaša výrobná činnosť špecifická?

Našou dominantou je výroba oceľových komponentov s hmotnosťou od 20 do 100 ton. Ich výroba je náročná z pohľadu technického vybavenia vrátane zodpovedajúcej nosnosti žeriavov, ako aj potrebou dostatočne veľkých výrobných priestorov. Ďalšie špecifikum spočíva v tom, že všetky naše projekty sú dlhodobého charakteru. Po úvodných rokovaniach dochádza k vytvoreniu konceptu projektu a nasleduje tímová práca v konštrukčných oddeleniach. Cesta k samotnému výrobnému procesu trvá polrok alebo dlhšie. Neodmysliteľnú zložku úspešnej prevádzky s naším výrobným zameraním predstavuje skúsený personál, ktorý je pripravený zvládnuť nečakané výzvy, a zároveň nestráca záujem o zdokonaľovanie svojich schopností.

Problém s nedostatkom odborníkov sa snažíte aktívne riešiť spoluprácou so strednými školami.

V minulosti naša firma pocítila veľký problém pri hľadaní zváračov, dnes zaznamenávame dopyt po zámočníkoch a obrábačoch, čiže po frézaroch a sústružníkoch. Sme aktívne napojení na systém duálneho vzdelávania, ale narážame na problém získať žiakov, ktorí prejavujú reálny záujem o strojárske odbory. Ako veľký problém vnímam skutočnosť, že jestvuje veľké množstvo stredných škôl s nefunkčnými študijnými odbormi.

Ako vyzerá situácia s absolventmi vysokých škôl?

V tejto oblasti sa nemôžeme sťažovať. Dlhodobo a intenzívne spolupracujeme s Fakultou výrobných technológií TUKE so sídlom v Prešove. Za významné pozitívum vzájomnej spolupráce pokladáme skutočnosť, že 80 % odborníkov zamestnaných v našom konštrukčnom oddelení tvoria absolventi práve tejto fakulty. Výborne sa u nás uplatnili, pričom fluktuáciu sme zaznamenali minimálnu.

S kvalitou svojich výrobkov sa zaraďujete k popredným exportným firmám. Vyvážate najmä do Nemecka, Rakúska, Talianska, Francúzska a Švajčiarska.

Na export smeruje 96 % našej produkcie. Pre domáci trh realizujeme projekty len v rámci kooperácie. Hoci väčšina našich partnerov sídli v európskych krajinách, naše výrobky od nich v rámci finálnych produktov putujú do celého sveta.

Na začiatku nášho rozhovoru ste naznačili kľúč k úspechu.

Spočíva v tom, že našich partnerov nezaťažujeme zbytočnými otázkami. Namiesto polemizovania radšej pružne reagujeme na ich nové alebo dodatočné požiadavky, vrátane zmien obsiahnutých v dokumentácii.

V tomto roku plánujete dokončiť renováciu Haly č. 1. Ide o projekt venovaný zníženiu energetickej náročnosti prostredníctvom kombinácie vybraných investičných opatrení vyplývajúcich z energetického auditu.

Pôvodná hala nezodpovedala aktuálnym štandardom z pohľadu energetickej náročnosti. Energetický audit našich budov ukázal, že jedna z nich sa nachádza v kritickom stave. Predmetom projektu je realizácia troch opatrení týkajúcich sa zateplenia obvodového plášťa, zateplenia strechy a výmeny okien a dverí. Pre zvýšenie úspory energie je rekonštruovaný a modernizovaný systém osvetlenia prostredníctvom výmeny svietidiel a úsporných žiaroviek tak, aby sa týmito opatreniami znížila celková spotreba primárnej energie v priemyselnej budove. Po zrealizovaní projektu dôjde k výraznému vylepšeniu tepelno-technických a úžitkových vlastností nášho objektu a dosiahneme zníženie spotreby elektriny na osvetlenie reálne o 78,8 %. Na vykurovaní budeme môcť ušetriť až 66,5 %. Vykonanými opatreniami zároveň znížime náklady na energie spojené s prevádzkou predmetnej budovy vo výške viac ako 11-tisíc eur ročne. Projekt tiež prispeje k ochrane životného prostredia znížením emisií CO2.

Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie?

Áno, získali sme ho v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, Prioritná os 4 – Energeticky efektívne nízkouhlíkové hospodárstvo vo všetkých sektoroch, Špecifický cieľ 4.2.1 – Zníženie energetickej náročnosti a zvýšenie využívania obnoviteľných zdrojov energie v podnikoch. Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bola podpísaná v júli 2019. Projekt získal nenávratný finančný príspevok vo výške 144-tisíc eur. Celkový objem investícií predstavuje 300-tis. eur. Banka nám poskytuje preklenovací úver na časť finančných prostriedkov, ktoré nám budú vrátené. Zvyšnú časť financujeme z investičného úveru. Zvažujeme tiež výmenu podlahy, ale tieto náklady už nebudú spadať do financovania projektu venovaného energetickým úsporám.

Koľko ľudí zamestnávate?

Pracuje u nás 180 zamestnancov a v prípade zvýšenej potreby využívame externé služby  firiem a živnostníkov. Externú spoluprácu hodnotíme veľmi pozitívne, a zároveň si ceníme profesionálny prístup nášho personálneho oddelenia, ktoré vyvíja veľké úsilie, aby sme našu výrobu mohli realizovať plynule.

Aká je dlhodobá vízia vašej spoločnosti?

Naším zámerom je naďalej vyvíjať maximálnu snahu, aby sme zákazníkovi poskytovali vysokokvalitné výrobky, ktoré zvyšujú jeho spokojnosť a lojalitu voči našej spoločnosti ako stabilnému partnerovi. S vysoko nastavenou firemnou kultúrou pôsobíme na trhu vyše 20 rokov a našou víziou je zotrvať na ňom s našimi pôvodnými hodnotami minimálne ďalšie štvrťstoročie.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...