1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GOHR, s.r.o.

gohr 18Ťažké oceľové konštrukcie pre diaľnice či metro

Tento rok oslavuje spoločnosť z Veľkého Šariša neďaleko Prešova 20 rokov existencie na trhu. Do tohto významného jubilea vstúpila viac než dobre, keďže sa jej vďaka rozšíreniu výrobných priestorov podarilo navýšiť produkciu. Vďaka tomu mohla spoločnosť GOHR, s.r.o., ktorá patrí k najväčším výrobcom ťažkých oceľových konštrukcií na zákazku v regióne východnej Európy, uspokojiť aj tie najnáročnejšie požiadavky svojich klientov.

„Aktuálne má naša spoločnosť rozlohu 25-tisíc m², vďaka čomu sa môžeme venovať nielen výrobe, ale aj montáži. Investícia za 5 miliónov eur na zakúpenie dovtedy prenajatých priestorov o rozlohe 14-tisíc m² sa tak rozhodne vyplatila,“ povedal hneď na úvod rozhovoru pre časopis Priemysel Dnes Ing. Ľubomír Olejár, konateľ spoločnosti GOHR, s.r.o., ktorá vznikla v roku 1999 po rozpade akciovej spoločnosti ČKD DUKLA Strojárenský závod.

Z bohatej histórie závodu môžeme spomenúť ešte niekoľko míľnikov, ktoré podľa Ľubomíra Olejára znamenali prelom v jeho ďalšom smerovaní. K tým najhlavnejším patril rok 2001, kedy spoločnosť GOHR rozbehla výrobu vo vlastných aj prenajatých priestoroch, alebo rok 2008, kedy sa pristavilo ďalších 5-tisíc m² výrobných priestorov a zrekonštruovala sa administratívna budova, ktorá bola dovtedy v dezolátnom stave. Konateľ spoločnosti spomína aj rok 2009, kedy sa im podarilo zakúpiť prvé obrábacie zariadenie, konkrétne išlo o CNC horizontálnu vyvŕtavačku, a napokon spomínaný rok 2016, kedy sa rozloha závodu ustálila na konečných 25-tisíc m². „Takéto obrovské priestory sú značne energeticky náročné, a aj preto smerovala v uplynulých mesiacoch veľká časť finančných prostriedkov spoločnosti do výmeny osvetlenia, údržby budov a do obnovy zariadení. V pláne máme takisto aj postupnú výmenu kúrenia,“ doplnil Ľubomír Olejár.

Zákazky po celom svete

Ako sme už spomínali v úvode, spoločnosť GOHR, s.r.o., sa zameriava na zákazkovú výrobu ťažkých oceľových konštrukcií, pre ktorú má okrem skúseností aj potrebné technické vybavenie. Za 20 rokov existencie na trhu sa vyvinula na konkurencieschopného partnera v rôznych oblastiach priemyslu ako je tunelová, oceľová, valcovacia a dopravná technika, stavebné stroje, drviace zariadenia, žeriavová technika, výroba vozidiel alebo technické zariadenia pre hutnícky a stavebný priemysel. „Našu produkciu možno nájsť aj v energetickom odvetví, vyrábame zariadenia pre tepelné alebo vodné elektrárne. Stále však zvažujeme prienik aj do iných segmentov, hoci aktuálne sme značne vyťažení objednávkami v oceliarskom odvetví, a preto nemáme veľký priestor na rozvoj iných aktivít. Všetko chce svoj čas, preto budujeme našu firmu postupne krok za krokom,“ dodal konateľ podniku z Veľkého Šariša, ktorý 98 % svojich výrobkov exportuje do celého sveta,
najviac však do Nemecka, Talianska, Holandska a Švédska.

Nosnú časť produkcie spoločnosti GOHR, s.r.o., (70 – 80 %) pritom tvorí produkcia komponentov pre raziace stroje. Tieto zariadenia pomáhali raziť tunely v rámci Európy, v Severnej, Strednej aj Južnej Amerike, a dokonca aj v Austrálii. Výnimku tvorí len Ázia, kde si takéto požiadavky riešia domáce firmy v rámci vlastného trhu. „Môžem povedať, že sme sa vo svete podieľali na zhruba 700 projektoch. Medzi inými napríklad na razení tunela pre jadrovú elektráreň Hinkley, pre komplex vodných elektrární Alto Maipo v Čile, aj na razení diaľničného tunela Thames Tideway ponad rieku Temža, ktorý prepája trasu Londýn – Birmingham – Sheffield – Leeds,“ pochválil sa Ľubomír Olejár,.

Spoločnosť GOHR, s.r.o., participovala aj na zariadeniach pôsobiacich v Afrike, konkrétne v Maroku a Egypte. V Egypte sa pritom podieľala nielen na výrobe raziaceho stroja, ale vytvorila aj separačné zariadenie, ktoré triedilo vyrazenú horninu. Zariadenie malo výkon 2800 m3 za hodinu a vyrobili ho kompletne celé na Slovensku aj s príslušnými skúškami. Podobné zariadenie putovalo aj holandskému odberateľovi. „V tomto prípade však išlo o prerobenie starého stroja na nový, aj keď požiadavky na výkon a výrobné parametre boli takmer zhodné,“ prezradil konateľ spoločnosti GOHR, s.r.o., ktorej zamestnanci majú tento rok pred sebou výrobu komponentov pre stroje na razenie tunelov na metro v kanadskom Vancouveri a v amerických mestách Detroit a Los Angeles. Nemenej dôležitá bude aj raziaca technika pre železničný a cestný tunel v poľskom meste Lodž.

Bohaté technologické zázemie

Tak ako väčšina strojársky zameraných spoločností, aj podnik GOHR, s.r.o., musí disponovať takým technickým zázemím, aby uspokojil aj tie najnáročnejšie požiadavky svojich klientov. V tomto smere vie zákazníkom ponúknuť služby v rámci delenia materiálu, plošné tvárnenie plechov, strojné obrábanie, zváranie, trieskové obrábanie aj povrchové lakovanie mokrým procesom. „V najbližšom období počítame s obstaraním nových zariadení na delenie materiálov. Sme v procese rozhodovania, či budeme rozvíjať technológiu delenia plameňom, či už klasickým plynovým alebo plazmou. Uvažujeme aj nad obstaraním laserovej technológie, keďže sa čoraz intenzívnejšie stretávame s dopytom a požiadavkami zákazníkov na takýto spôsob delenia vstupných materiálov,“ prezradil Ľubomír Olejár a doplnil: „Plánujeme investovať aj do technológií zameraných na povrchovú úpravu. Komponenty, ktoré opracovávame, sú totiž stále väčšie a ťažšie. Potrebujeme preto doplniť náš úsek povrchovej úpravy o také zariadenie, ktoré bude schopné poňať aj rozmerovo väčšie respektíve váhovo ťažšie komponenty.“

Našťastie, priestor vo výrobných halách majú dostatočný, takže s umiestnením rozmernejšieho technologického zariadenia nebudú mať problém. Konateľ spoločnosti GOHR, s.r.o., prezradil aj to, že v blízkej dobe chcú investovať do zariadení určených na mechanické opracovanie kovov. Postupne tak majú v pláne plne využiť možnosti, ktoré ponúka Priemysel 4.0. Tlačí ich k tomu aj problematika nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, ktorá je už aktuálna aj na východe Slovenska. Momentálne pracuje vo Veľkom Šariši 370 ľudí, stálych aj agentúrnych zamestnancov, v kooperácii s firmami v Ľubovni, Rožňave, Vranove nad Topľou, Bardejove a v Košiciach. Veľký dopyt je najmä po zámočníkoch, obrábačoch kovov a nástrojárov, aj preto sa zapojili do projektu duálneho vzdelávania so strednými odbornými školami v Ľubovni a Bardejove. Ľubomír Olejár síce zatiaľ konkrétne výsledky tejto spolupráce nevidí, no verí, že sa to čoskoro zmení. Pochvaľuje si však spoluprácu s Fakultou výrobných technológií v Prešove – mnohí jej absolventi totiž dnes pracujú v konštrukčnej kancelárii spoločnosti GOHR, s.r.o.

Ľubomír Olejár by si vedel predstaviť zamestnať ľudí z tretích krajín, problém však vidí v legislatíve. „Sme v kontakte aj s agentúrami, ktoré ponúkajú pracovníkov zo zahraničia, konkrétne z Ukrajiny, ale zatiaľ nám tieto podmienky spolupráce nevyhovujú. Takíto pracovníci majú záujem odrobiť si 2 alebo 3 mesiace a potom sa vrátiť späť domov. My však potrebujeme zamestnancov na stále obdobie, nielen na turnusy,“ vysvetlil bližšie. Opačným príkladom sú podľa neho automobilky, kde sú požiadavky na operátorov výroby odlišné a nakoľko sa jedná o opakované činnosti sériovej výroby, nového zamestnanca môžu zaškoliť za 3 týždne. „Naša spoločnosť však nemá sériovú výrobu, každá objednávka znamená iný projekt. V rámci zákazkovej výroby sa tak konkrétny zamestnanec stáva kľúčovým pre celé zadanie. Nie je vhodné, ak počas výroby odíde na dlhšie obdobie,“ uzavrel Ľubomír Olejár s tým, že aktuálne sú v procese hľadania ako nastaviť režim, ktorý by vyhovoval zamestnancom z tretích krajín a zároveň aj ich spoločnosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...