1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fagus, a.s.

Fagus 15Odborník na modulárne stavby

V roku 1991 bola založená rýdzo česká súkromná spoločnosť FAGUS spol. s r.o., ktorá sa v roku 2002 transformovala na Fagus, a.s. Dnes už spoločnosť Fagus pôsobí na trhu 28 rokov a vo svojej činnosti nadviazala na bohaté skúseností získané pri výrobe obytných buniek pre český a východný trh. V priebehu rokov nasledujúcich po transformácii začala spoločnosť postupne prenikať do ďalších európskych krajín s hlavnou orientáciou na nemecký, švajčiarsky a rakúsky trh. Táto obchodná expanzia bola prínosom hlavne vďaka získaným informáciám o normách a používaných technológiách a postupoch v západnej Európe.

V súčasnosti spoločnosť exportuje až 75 % svojej výroby na nemecký trh, na holandský trh 15 %, na českom trhu realizuje 8 % svojej výroby a v malej miere exportuje aj do Rakúska a Švajčiarska. Krédom spoločnosti Fagus je pružne reagovať na dynamiku trhu, nakoľko to považuje za recept každej úspešnej firmy. Modulárne stavby spĺňajú firemné motto svojou variabilitou a rýchlosťou stavby, čím umožňujú stavať ekonomicky a na mieste, kde je to potrebné. Konkurenčnou výhodou, oproti podobným spoločnostiam na trhu, je schopnosť potvrdiť veľké zákazky, ktoré môžu obsahovať viac ako 100 kusov modulov, a spoločnosť pre ne zabezpečí takisto logistiku vrátane montáže.

Vďaka úzkej spolupráci so zlínskou logistickou spoločnosťou vie zabezpečiť dopravu 50 špeciálnymi kamiónovými súpravami v jeden nakladací deň a tiež výhodnú kombináciu prepravy modulov rôznych dĺžok, čím významne redukuje náklady na prepravu aj náklady na žeriav na mieste vykládky. Rastúci dopyt po takomto type stavieb ilustrujú aj rastúce tržby spoločnosti. Spoločnosť Fagus dosiahla v roku 2017 tržby vo výške 600 miliónov Kč, ktoré v roku 2018 vzrástli na 700 miliónov Kč. Tento rok spoločnosť očakáva podobný vývoj.

Výhody modulárnej stavby

Modulárna stavba je tvorba priestoru pomocou poskladania rozmerovo unifikovaných jednotiek – modulov. Tieto moduly, sanitárne a obytné bunky, sa prefabrikujú vo výrobných prevádzkach a osadzujú sa na pripravený pozemok. Takto vytvorený objekt sa môže skladať z jedného alebo viacerých modulov v závislosti od požiadaviek stavebníka na veľkosť a funkciu stavby. Jednotlivé stavebné moduly sa najčastejšie vyrábajú ako rozmerovo koordinované moduly vybavené podľa želaní zákazníka, pripravené na odvoz a osadenie na pozemok. Pred zahájením výstavby je potrebné vybaviť stavebné povolenie ako u bežných murovaných, drevených alebo montovaných stavieb. Po dokončení stavby spoločnosť poskytne investorovi revíziu elektriny, skúšku tlaku vodovodného a odpadového potrubia, elektroplán a certifikáty k použitým materiálom. Životnosť stavby presahuje 50 rokov, pokiaľ sa dodržia dodávateľom odporúčané podmienky akými sú napríklad to, aby stavba nestála na mokrom teréne, pod stavbou nesmie byť vysoká vlhkosť, raz za rok je potrebné vyčistiť strechu a ďalšie.

Medzi základné vlastnosti modulárnej architektúry patrí rýchlosť výstavby, takmer výhradné využitie suchého procesu, mobilita a jednoduchá možnosť demontáže a prevozu na iný pozemok. Vďaka týmto vlastnostiam sa moduly vo veľkej miere využívajú ako dočasné stavby alebo rýchle riešenia nedostatku obytných kapacít po živelných katastrofách. Dnes sa modulárne systémy čím ďalej tým viac využívajú aj kvôli ekologickej nenáročnosti. Slúžia na stavbu materských škôl, internátov, ubytovní, zázemí športových areálov, kancelárskych objektov či vrátnic a stávajú sa plnohodnotnou súčasťou modernej architektúry. Samozrejmosťou je kvalitná tepelná izolácia uvedených stavieb, ktoré sa využívajú celoročne.

Jednou z výhod modulárnych stavieb je stavba na kľúč podľa požiadaviek zákazníka za pevnú cenu, ktorú mu vie spoločnosť stanoviť vopred. Garancia dohodnutej pevnej ceny je možná vďaka výrobnej predpripravenosti, ktorá dovoľuje presné kalkulácie, aké pri bežnom spôsobe výstavby nie sú možné. Výstavba pomocou modulov je tiež realizovaná v krátkom čase. Moduly sú zmontované do uzavretej systémovej budovy na stavenisku v priebehu niekoľkých dní. Dôležité stavebné časti ako sú okná, dvere, obklady a podlahy sú už v moduloch vstavané alebo položené vopred. To značne redukuje dobu stavby a s tým spojené náklady. V prípade potreby je možné už existujúce stavby rozšíriť o nové miestnosti, a to aj v prípade murovaných budov.

Spoločnosť tiež ponúka služby demontáže alebo prestavby už existujúcich objektov. Z pohľadu životného prostredia predstavuje takýto typ stavby menší zásah do prírody a okolia než je tomu pri bežnej stavebnej činnosti. Pri výrobe modulov sú používané ekologicky nezávadné materiály a väčšinu použitých materiálov je možné recyklovať. Pri minimalizovaní množstva odpadov firma Fagus spolupracuje so spoločnosťou Suez, ktorá poskytuje komplexné služby v oblasti spracovávania odpadov.

Fantázii sa medze nekladú

Dnes je vďaka novým technológiám a materiálovým inováciám možné moduly komfortne vybaviť a použiť kvalitné a originálne materiály do interiéru aj exteriéru, vďaka čomu sú modulárne stavby schopné konkurovať klasickému staviteľstvu. Zákazník si môže stavbu navrhnúť podľa vlastných predstáv alebo využiť služby architekta či dizajnéra. Na výber má širokú škálu materiálov, zariadenia či farebného prevedenia interiéru v závislosti od účelu stavby. Fantázii sa medze nekladú, a preto navrhnutie modulárnej stavby ponúka veľký priestor kreativite.

Dôkazom širokého využitia tohto typu stavieb sú aj projekty zrealizované spoločnosťou Fagus. Odlišujú sa v spôsobe využitia, ale aj v dĺžke realizácie od administratívnych budov, športových zázemí, ubytovacích zariadení až po materské a základné školy či zdravotnícke zariadenia. V závislosti od náročnosti celej stavby môže dĺžka montáže trvať od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov. Napríklad stavba trafiky v Brne bola zmontovaná za dva dni. Na druhej strane, projekt navýšenia kapacity vysokoškolských internátov v holandskom Amsterdame trval 15 mesiacov a rozšíril ubytovacie kapacity univerzity o 1515 bytových jednotiek, ktoré tvoria 19 budov. Každá bytová jednotka je pritom vybavená vlastným hygienickým zariadením, kuchyňou a centrálnym vykurovacím systémom. Medzi aktuálne realizované projekty patrí stavba základných škôl v nemeckom Velberte a Potsdame a tiež materskej školy v Heidesee. V nemeckom Leonbertu bude spoločnosť realizovať administratívnu budovu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...