1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EU Poultry, s.r.o.

eu poultry 20Rastová stratégia prináša obrovské príležitosti

EU Poultry, s.r.o., je špecializovaný dodávateľ kvalitného kuracieho mäsa, ktorý zo srdca Slovenska dodáva svoje výrobky mnohým európskym krajinám. Súčasťou jeho podnikania je obchodná a distribučná sieť s pobočkami v Poľsku, Holandsku a na Ukrajine koordinovaná z bratislavskej centrály. Výroba a spracovanie prebiehajú v závode v Horných Salibách s aktuálnou ročnou kapacitou zhruba 50-tisíc ton kuracieho mäsa.

EU Poultry je vďaka prísnym opatreniam v oblasti hygieny a bezpečnej potravinárskej výroby na ceste k tomu, aby sa stala uznávaným lídrom trhu v oblasti spracovania, obchodu a distribúcie mäsových výrobkov v rámci Európskej únie. V roku 2019 vykázala spoločnosť obrat vyše 77 miliónov eur a čistý zisk vo výške viac ako 4 milióny eur. Generálny riaditeľ Dmytro Borodavka si našiel čas na rozhovor s časopisom Priemysel Dnes o histórii firmy a jej ambicióznych plánoch na expanziu.

Hľadanie správneho miesta

V roku 2015 bola na Slovensku založená spoločnosť WE (West East) Trade s cieľom priniesť na európsky trh sortiment potravinárskych výrobkov prémiovej kvality. Prvým kľúčovým krokom bolo získanie výrobného a spracovateľského závodu v logisticky výhodnej lokalite. Nasledujúci rok, po preskúmaní možných umiestnení v rámci krajiny, kúpila spoločnosť starší bitúnok v Horných Salibách, v oblasti, ktorá ponúkala možnosť spolupráce so spoľahlivými obchodnými partnermi a zároveň s dostatkom pracovníkov. Lokalita sa navyše nachádza len 60 kilometrov od Bratislavy a je približne rovnako vzdialená od maďarských a rakúskych hraníc (a iba o čosi viac od Českej republiky), čo je z hľadiska distribúcie ideálne. Je jasné, že v prípade čerstvých a mrazených potravinárskych výrobkov sú tieto vzdialenosti dôležité, obzvlášť s ohľadom na prísľub EU Poultry dodávať všetky produkty do regálov do 56 hodín od porážky.

Závod v Horných Salibách prešiel významnou rekonštrukciou a úpravami s cieľom pripraviť ho na plánované použitie a slávnostne ho otvorili v roku 2017. V súčasnosti patrí medzi najmodernejšie závody v krajine, a to aj vďaka zvyšujúcemu sa podielu environmentálne šetrných obalových materiálov a nedávnym úpravám a modernizácii areálu čistiarne odpadových vôd.

Hlavné produkty spoločnosti sa vyrábajú z kuracieho mäsa od starostlivo vybraných a certifikovaných dodávateľov, ako je napríklad ukrajinská spoločnosť MHP, so špecializáciou na porciovanie mäsa vrátane krídel, stehien, pŕs a rezňov. V závislosti od požiadaviek zákazníkov sa porcie pred prepravou chladia alebo mrazia. V roku 2020 začala spoločnosť EU Poultry vyrábať kvalitné výrobky z kuracieho mäsa s vysokou pridanou hodnotou pripravené na tepelnú úpravu, ako sú napríklad marinované porcie kuracieho mäsa, grilovacie párky a niektoré produkty určené na pečenie alebo dusenie. Medzi kľúčových zákazníkov spoločnosti patria známe európske maloobchodné reťazce vrátane METRO Cash & Carry, MAKRO Cash & Carry, Tesco, Lidl, distribútori HoReCa ako MARKET CENTRUM, PIVKA, Ryba Žilina, RYBA Košice, CHRIEN a výrobcovia vrátane firiem Fekollini, Mar-Ne-Váll, MECOM GROUP a Gierlinger Holding. Až 50 % výrobkov spoločnosti EU Poultry končí na slovenskom trhu, pričom zvyšok putuje na trhy v Rakúsku, Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Dánsku, Estónsku, Francúzsku, Grécku, Maďarsku, Taliansku, Cyperskej republike, Litve, Lotyšsku, na Malte, v Holandsku, Poľsku, Rumunsku, Španielsku a v Spojenom kráľovstve.

Kvalita je kľúčová

Spoločnosť EU Poultry berie kvalitu naozaj vážne. Všetky právne a technické normy sa, samozrejme, dodržiavajú, a to aj spolu s ďalšími požiadavkami, na ktorých sa spoločnosť dohodne s jednotlivými zákazníkmi. Podnik prevádzkuje aj samostatné oddelenie kontroly kvality a vykonáva audit každého dodávateľa kuracieho mäsa, s ktorým spolupracuje. Aj logistické oddelenie vykonáva svoje vlastné kontroly kvality a sústreďuje sa predovšetkým na kontrolu teploty v každej fáze prepravy surovín a hotových výrobkov. Systematicky tiež vykonáva analýzy rizík v súlade s princípmi HACCP (analýza rizík a kritické kontrolné body) v oblasti potenciálnych biologických, chemických a fyzických rizík.

Spracovateľské závody v Horných Salibách a organizácia firmy ako celku navyše podliehajú pravidelným externým auditom, ktoré spoločnosť zadáva certifikovaným audítorským spoločnostiam s významným postavením na trhu. Kvalita a hygiena potravín sú v skutočnosti základnou súčasťou firemnej kultúry na všetkých úrovniach, pričom každý individuálny zamestnanec preberá v rámci svojej pracovnej úlohy zodpovednosť za bezpečné skladovanie, spracovanie a prepravu produktov spoločnosti. Závod v Horných Salibách je takisto držiteľom všetkých potrebných povolení od slovenských úradov a európskych certifikátov kvality, akými sú napríklad BRC, FSSC 22000, Halal atď. EU Poultry však okrem tohto balíka opatrení aj pravidelne pozýva mnohých kľúčových zákazníkov uvedených vyššie na vykonanie vlastných auditov.

Plány na expanziu

Ako uvádza webová stránka EU Poultry: „Naším cieľom je stať sa všeobecne uznávaným lídrom v spracovaní, obchodovaní a distribúcii kuracieho mäsa“. To teda znamená, že plány spoločnosti sa v spracovateľskom závode v Horných Salibách iba začínajú. V najbližších rokoch sú na horizonte dva hlavné projekty expanzie. Prvým z nich je aktuálny cieľ otvorenia nového potravinárskeho závodu na Slovensku, ktorý bude expandovať do oblasti obchodu s hotovými jedlami z kuracieho mäsa, pričom Dmytro Borodavka predpokladá, že v ďalších rokoch pôjde o hlavnú oblasť obchodných aktivít. Ročná kapacita výrobného závodu na hotové mäsové výrobky je plánovaná na približne 40-tisíc ton. Dokončenie výstavby a začiatok prevádzky plánuje spoločnosť na rok 2022, pričom má ísť o jeden z najväčších závodov svojho druhu v rámci východnej EÚ.

Druhý projekt je zrejme ešte ambicióznejší. Ide o vertikálne integrované obchodné aktivity v oblasti hydinárskej výroby v rámci EÚ s plánovanou ročnou kapacitou cca. 100-tisíc ton kuracieho mäsa. Takáto obchodná prevádzka by sa zameriavala na všetky kľúčové fázy výroby, od výroby kŕmnych zrnín a plodín, cez liahnutie vajec a chov kurčiat až po spracovanie, marketing, distribúciu a predaj. Išlo by o projekt v rámci EÚ postavený takpovediac na zelenej lúke. Spoločnosť aktuálne skúma možnosti štátnej pomoci. V najbližšom roku bude EU Poultry žiadať o takúto pomoc viaceré vlády štátov EÚ a na základe odpovedí sa rozhodne o definitívnom umiestnení a načasovaní projektu. „Máme veľkú nádej, že sa nám podarí projekt rozbehnúť na Slovensku, keďže krajina nie je v oblasti hydiny sebestačná a má každoročný deficit hydinového mäsa až vo výške 60-tisíc ton. Cieľom spoločnosti je vykryť tento deficit pre slovenských spotrebiteľov, a popritom zvýšiť exportný potenciál spoločnosti v rámci Európskej únie,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti. Nech už to bude kdekoľvek, nový podnik vytvorí viac ako tisíc pracovných miest a mnoho ďalších u dodávateľov a partnerov tretích strán, ktorí sa zapoja do výrobného, logistického a obchodného reťazca v rámci nových aktivít.

Čo sa týka súčasnej prevádzky, spoločnosť EU Poultry zamestnáva takmer 90 ľudí (od minulého roka ide o štvornásobný rast), a už z toho vidíme, že aktuálna rastová stratégia ponúka obrovské možnosti. Niet divu, že pri otázke na projekty, ocenenia či úspechy, na ktoré sú vo firme hrdí, Dmytro Borodavka odvetí: „O tých nabudúce!“

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...